Printr-un ordin (nr.20 /22 01 2020) Prefectura Cluj l-a demis pe Iancu Marcel Mocean (PSD), primarul comunei Cămărașu, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia de incompatibilitate.

Edilul a contestat în cadrul unui proces actul de demitere, însă magistrații de la Tribunalul Cluj nu i-au dat câștig de cauză.

”Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Iancu Marcel Moceanu în contradictoriu cu pârâtul I.P.J.C. (Prefectura Cluj), ca fiind neîntemeiată. Respinge cererea de suspendare executare Ordin nr. 20/22.01.2020 emis de Prefectul Judeţului Cluj, formulată de reclamantul Iancu Marcel Mocanu, ca fiind rămasă fără obiect. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. DEFINITIVĂ”, arată soluția pe scurt a instanței.

În dosarul de incompatibilitate, Curtea de Apel Cluj a decis să anuleze raportul Agenției de Integritate, însă instanța supremă a casat sentința magistraților clujeni.

Potrivit ANI, Mocean Iancu Marcel s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012 – 08 aprilie 2014, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru în Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Cămărașu, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Integritate.

Se pare că primarul comunei Cămărașu ar fi încălcat art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar, […] este incompatibilă cu: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice”;

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here