Primarul comunei Cojocna, Teodor Bucur, a câștigat o primă fază din procesul intentat instituției Prefectului Clujului. Tribunalul Cluj i-a dat despăgubiri lui Bucur în valoare de aproximativ 4.000 de euro.

”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Bucur Teodor în contradictoriu cu pârâtul PREFECTUL JUDETULUI CLUJ. Obligă pe pârât la plata către reclamant a sumei de 12060 lei, reprezentând daune materiale şi a sumei de 5000 lei, reprezentând daune morale. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Cluj”, arată soluția pe scurt a instanței.

Gheorghe Vușcan, prefectul județului Cluj a emis în 19 iulie ordinul prin care se constată încetarea mandatului lui Tudor Bucur de primar al comunei Cojocna. Prefectul Vuşcan a luat această decizie după ce s-a constatat că ţărănistul Teodor Bucur, ales primar la alegerile din 5 iunie, avea din 2014 o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune.

El a atacat ordinul prefectului Gheorghe Ioan Vușcan prin care acesta a constatat încetarea mandatului de edil pe motiv că are o condamnare la închisoare cu suspendare.

”Am fost condamnat în cursul lunii februarie a anului 2014, de Curtea de Apel Cluj. Prin aceeași decizie, nu mi-au fost suspendate drepturile electorale, respectiv dreptul de a alege sau de a fi ales în autoritățile publice. În această situație, în mod corect autoritatea electorală, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, mi-au admis cererea de a candida pentru funcția de primar al comunei Cojocna.

La alegerile din data de 05 iunie 2016, am fost votat în funcția de primar al comunei Cojocna. Ulterior Judecătoria Cluj-Napoca a constatat că subsemnatul sunt primarul comunei Cojocna. În continuare am fost investit, în calitate de primar al acestei comune în conformitate cu legea 215/2001, în prezența reprezentantei domnului prefect.

Față de această situație este evident că presupusul ordin de încetare înainte de termen a mandatului subsemnatului este evident nelegal și abuziv.

Dispoziția legală, care ar permite domnului prefect să constate încetarea  din calitatea de primar, se referă doar la condamnările definitive pronunțate, în timpul mandatului, ceea ce în prezenta situație nu este cazul. Într-adevăr legea 393/2004 a statutul aleșilor locali, prevede în art. 15, că în caz de condamnare definitivă mandatul primarului încetează înainte de termen. Legea se referă însă, la condamnările din timpul mandatului. Curtea Constituțională nu a adus nicio noutate în acest sens. Problema de drept care a fost dezbătută de Curtea Constituțională se referea doar la faptul că nu este nicio distincție între condamnările cu suspendare sau cu executare. În cazul subsemnatului, problema de drept care se pune se referă la momentul condamnării.

Îi reamintesc domnului prefect că domnia sa nu are autoritate să contrazică două sentințe judecătorești definitive, una pronunțată de judecătoria Cluj-Napoca, iar cealaltă de Curtea de Apel Cluj”, declara Teodor Bucur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.