O amendă de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), o licitaţie acordată unui fost candidat la Primăria municipiului Cluj-Napoca, dar şi un contract acordat unui favorit din domeniu sunt punctele cheie ale sistemului patronat de Emil Boc la sfârşitul lui 2013, începutul lui 2014. Marele profesor de drept se pare că nu prea are nimic în comun cu sistemul legal românesc după modul în care îşi desfăşoară împărţirea banilor.
Boc cheltuieşte banii netransparent
Primăria municipiului Cluj-Napoca, condusă de democrat-liberalul Emil Boc, a fost amendată cu 200.000 de lei pentru netransmiterea în termen legal a unor anunţuri din cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Transparentizarea licitaţiilor publice anunţată anul trecut de primarul portocaliu pare să fie un efect al propriilor greşeli. Oricum, nici licitaţiile de pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca nu sunt atât de transparente pe cât a anunţat Boc. Mai precis, la unele proceduri nu apare ce s-a întâmplat cu ele. Pe scurt, primarul Emil Boc îşi bate joc de transparenţă, făcând un procedeu selectiv, decât să prezintă datele integrale ale felului cum cheltuieşte banii publici. Procedurile intitulate „efectuarea verificării metrologice şi verificarea tehnică a cântarelor din Pieţele Agroalimentare Flora, Grigorescu, Hermes şi Zorilor”, dar şi „Proiectarea şi executarea lucrărilor de reabilitare a imobilului situat pe str. Scorţarilor nr. 6, Cluj-Napoca” nu au un câştigător, deşi ofertele s-au depus până pe 16.12.2013. Desigur, alte proceduri care au avut termen de depunere a ofertelor după această dată au fost făcute publice pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Dacă ipocrizia ar fi ilegală în România, Emil Boc ar fi de mult cercetat sub diverse capete de acuzare.
Amenda pe care voi o plătiţi
Primăria Cluj-Napoca a fost amendată cu 200.000 pentru netransmiterea în termenul legal a unor anunţuri de atribuire contracte în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Potrivit raportului de control al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), a fost verificată procedura de prezentare în SEAP a unor anunţuri pentru diverse contracte din perioada 2010 – 2012, informează Mediafax, citat de RL.
“O echipă de control a ANRMAP a desfăşurat în noiembrie 2013 o procedură de supraveghere la Primăria Cluj-Napoca, de verificare a modului de atribuire a unui contract de lucrări de reabilitare, modernizare şi extindere a unui centru de servicii integrate, precum şi de verificare a respectării regulilor de publicitate privitoare la transmiterea unor anunţuri de atribuire a unor contracte.
S-a constatat că municipiul Cluj-Napoca nu a transmis în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în termenul legal de 48 de zile, aceste anunţuri de atribuire a unor contracte de prestări servicii, furnizare produse sau lucrări din anii 2010 – 2012. Pentru aceste fapte, cuantumul amenzii aplicate de echipa de control a fost de 200.000 de lei”, se arată în documentul citat.
Raportul de control al ANRMAP, încheiat în 23 decembrie 2013, consemnează alte trei nereguli privind nerespectarea termenelor de transmitere în SEAP a unor contracte, pentru care nu au fost, însă, aplicate amenzi, deoarece faptele erau prescrise.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, miercuri, că amenda totală de 200.000 de lei aplicată de ANRMAP “a fost contestată în instanţă”.
Primarul cu 7 procente
Candidaţii social-democraţi la Primăria Cluj-Napoca au pierdut alegerile, în schimb au câştigat la secţiunea contracte. Montarea sistemelor de alarmă în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca este un nou obiectiv bifat de către primarul Emil Boc. Dictonul “Dormiţi liniştiţi, FNI veghează” se pare ca s-a transformat în “Dormiţi liniştiţi, PSD veghează.” Mai precis, este vorba despre o procedură de atribuire directă prin care fostul candidat PSD la alegerile pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca, Pop Puşcaş Teodor, a câştigat un contract chiar cu instituţia pe care a dorit să o conducă. Primarul democrat-liberal continuă astfel acordarea de contracte publice social-democraţilor, procedură pe care a realizat-o şi când era prim-ministru. Reamintim că Emil Boc i-a acordat unui alt candidat la Primăria municipiului Cluj-Napoca, social-democratului Ioan Rus, chiar contra-candidatul democrat-liberalului la alegerile din 2004, două contracte de 34 de milioane de lei la sfârşitul anului 2011 pe vremea când acesta era şeful Guvernului.
Firma lui Teodor Pop Puşcaş, PP Protect, şi-a adjudecat licitaţia intitulată “servicii de monitorizare sisteme de alarmă.” În cadrul procedurii au participat patru societăţi: PP Protect, AutomaticSoft şi Pyrostop Security SRL şi SC Complet Security. Conturile social-democratului se vor îmbogăţi cu 12.722 de lei. Preţul oferit de acesta este la jumătatea valorii estimate de oficialităţi, respectiv 25.713 lei. “Precizam că preţul estimat se referă la valoarea totală, fără TVA, pentru toate sediile monitorizate, pe parcursul anului 2014″, arată cei de la Primăria municipiului Cluj-Napoca într-un anunţ postat pe site-ul oficial la rubrica Achiziţii. Ofertele au fost depuse până pe 5 decembrie 2012.
Alegerile intermediare din 2009 pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca au fost câştigate de Sorin Apostu cu 60 de procente dintre voturi, urmat de Marius Nicoară, cu 24%, şi de Teodor Pop Puşcaş, cu doar 7 procente.
Contractul cu Detalmed
Prima licitaţie pe care primarul Emil Boc a parafat-o în acest an este cea pentru achiziţia unei autospeciale de primă intervenţia, contract care a ajuns la societatea Deltamed. Culmea este că Deltamed este o societate deţinută de Vasile Gorgan, un apropiat al lui Raed Arafat.
Suntem curioşi dacă în 2014 primarul Emil Boc se va trezi la realitate şi va respecta legile sau va continua în stilul bine cunoscut în care face ceea ce consideră de cuviinţă…
Tiberiu Hrihorciuc