Agenţia Naţională de Integritate loveşte din nou aleşii locali. Săptămâna trecută aceştia au făcut publică o listă cu 22 de foşti sau actuali aleşi locali (opt primari, doi foşti primari, cinci viceprimari, cinci consilieri locali şi doi foşti consilieri locali) la nivel naţional.

 

Al doilea pe lista întocmită de ANI se află nimeni altul decât Mircea Moroşan, actualul primar din oraşul Huedin. Acesta a fost găsit în CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV. Potrivit autorităţilor, acesta, în calitate de primar, a semnat dispoziţia prin care s-a aprobat numirea soţiei sale în funcţia de Manager al Spitalului Orăşenesc Huedin, contractul de management, precum şi dispoziţii şi acte adiţionale ulterioare, prin care se aprobă prelungirea contractului de management, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003. În perioada decembrie 2010 – ianuarie 2013, soţia sa a obţinut de la Spitalul Orăşenesc Huedin venituri din salarii în cuantum de 140.715 lei.

 

Fapta recunoscută, pe jumătate iertată… doar în aparenţe 

Potrivit lui Mircea Moroşan în tentativele sale de a comunica cu autorităţile cu privire la acest aspect i s-a comunicat că nu se încadrează la conflict de interese şi că printr-o simplă scrisoare de motivare se va achita de acest lucru.

„Eu  am  semnat o lege pe care orice primar ar fi semnat-o. Soţia mea a dat un concurs pentru a obţine acel post. A fost singura pe post şi a câştigat acel concurs. Dacă prin lege primarul trebuia să semneze contractul managerului acelui spital aflat în subordine, cine era să facă acest lucru în locul meu? Am făcut copy-paste după Ponta, şi cum s-a semnat la Bucureşti aşa l-am semnat şi eu la Huedin. Concursul l-a organizat Consiliul de Administraţie, nu eu. Şi nu am avut nicio legătură. Salariul i-a fost stabilit întocmai ca celorlalţi manageri de spitale din ţară. ANI zice că e un paragraf în legea aia a lor în care zice că nu poţi semna cu rude de gradul I ceva ce le aduce folos material. Dar salariul, prin codul muncii, nu e folos material, folos material ar fi salar plus ceva; au zis că dacă semna viceprimarul nu era problemă, dar nu era acelaşi lucru? Ea este medic pediatric şi avea toate studiile necesare pentru obţinerea postului. După ce a plecat ea, nimeni nu a rămas mai mult timp în funcţie. De exemplu, luna viitoare voi scoate a treia oară postul la concurs”, declară pentru Gazeta de Cluj, Mircea Moroşan.

De asemenea, primarul liberal susţine că includerea sa pe acea listă după ce i s-a comunicat că nu se află în conflict de interese, ar avea legătură cu o mişcare politică pentru a-l înlătura pe acesta din funcţie.

„Am fost la Bucureşti şi le-am trimis scrisori. Mi s-a comunicat că nu  sunt considerat ca implicat în conflict de interese şi  uite că acum apar pe acea listă. O fi comandă politică. Problema lor e că eu îi  bat pe toţi  la alegeri şi  vor să  mă scoată din joc, să pierd cu  ani şi  3 ani să nu  mai pot candida. Dar nu  îmi fac griji. Voi lupta şi voi câştiga procesul înainte ca alegerile pentru primărie de anul viitor să înceapă”, încheie Mircea Moroşan.

 

Post cu blestem: nimeni nu rămâne în funcţie prea mult

Însuşi primarul afirmă că după ce soţia sa şi-a dat demisia, postul nu rămâne foarte mult ocupat. Potrivit acestuia, cerinţele pentru ocuparea locului de Manager la Spitalului Orăşenesc Huedin sunt prea mari şi candidaţii ori nu se încadrează ori nu rămân foarte mult pe post.

„După ce a plecat soţia mea de pe post  nimeni nu a rezistat mai  mult de trei zile şi nici nu  vor să ocupe postul. E adevărat că cerinţa e cam mare pentru personalul spitalului. Le cere master şi experienţă, iar puţini dintre ei se încadrează. Ei  bine, eu mă pregătesc să scot luna viitoare a treia oară la concurs acest post”, precizează Moroşan.

Soţia primarului avea un venit anual de 43.323 RON, precizat în declaraţia de avere a acestuia (în 2014), ceea ce înseamnă că salariul lunar pentru postul de manager era de 3.610 lei.

 

Scenariu dur pentru liberalul din Huedin

„Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, mai precizează ANI.

 

Conflictul de interese privind aleşii locali stipulat în lege prin Art. 76 spune că:

(1) Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii…sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.

(2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.

Astfel dacă viceprimarul din Huedin semna contractul de manager al  soţiei primarului, acesta s-ar fi încadrat în  legalitate.

 

Ardealul mai ocupă un loc pe listă. Primarul Comunei Livezile, Jud. Alba, este găsit incompatibil

În lista neagră a celor de la ANI, pe locul al patrulea îl găsim pe Daniel Octaviu Irimie, primarul din Livezile, judeţul Alba. Acesta a fost găsit incompatibil pentru că a deţinut atât funcţia de primar cât şi o funcţie într-o instituţie subordonată.

Potrivit legii, „funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia; funcţia administrator, membru al consiliului de administraţie la societăţile comerciale, precum şi la instituţiile publice; funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local; calitatea de comerciant persoană fizică”.

„Daniel Irimie s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 05 septembrie 2008 – 31 martie 2013, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de membru al Consiliului de administraţie al Şcolii Gimnaziale nr. 2 Pieleşti, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, arată Agenţia Naţională de Integritate.

spital orasenesc huedin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.