Consilierii locali au aprobat demolarea unei clădiri din centrul orașului și construirea unei clădiri noi de birouri care aparține milionarului Dorel Goia. Imobilul a primit toate avizele, în pofida nemulțumirilor vecinilor. Mai mult, în 2019, când Emil Boc a văzut prima dată proiectul l-a văzut prima dată, edilul l-a catalogat drept o ”monstruozitate”. Însă, acum i-a dat undă verde. Pe aceeași stradă, primarul a autorizat și construcția celebrului ”hotel sicriu”. Clădirea îi aparține unui alt milionar. Dacă afacerile imobiliare pe bani serioși merg pe repede înainte, clujenii de rând așteaptă și ani de zile pentru emiterea autorizațiilor de construcție.

În țipetele vecinilor nemulțumiți de pe strada Avram Iancu, consilierii locali au adoptat proiectul unul bloc de birouri care se va construi la numărul 4. Momentan, pe teren este construită o clădire interbelică care așteaptă buldozerele pentru a fi dărâmată. Nu este prima dată când milionarul clujean Dorel Goia vine cu acest proiect. Primele intenții au fost afișate în 2015, dar din cauza contestațiilor vecinilor, proiectul a fost tras pe linie moartă. Apoi, el a mai fost pus pe masa urbaniștilor din primăria clujeană în 2019. Atunci, Boc a declarat că proiectul este o ”monstruozitate” și i-a penalizat pe arhitecții de la Estudio, pe motiv că imobilul are o „căciuliță” de 6 metri, adică un nivel retras. În mod atipic, etajul ”căciuliță” a primit toate avizele de la Comisia de Monumente. Apoi, proiectul a fost acceptat la urbanism în cadrul unei ședințe la care primarul nu a participat.

În ședința de la începutul săptămânii, vecinii de la nr 2 de pe strada Avram Iancu au atras atenția că proiectul are undă verde pe toate liniile urbanistice (primărie și Comisia monumentelor, n.red.) în situația în care  lor li s-a refuzat mansardarea casei în urmă cu doi ani acum doi ani. Oamenii le-au cerut consilierilor locali să nu repete aceeași greșeală pe care au făcut-o atunci când au adoptat proiectul prin care a fost aprobată construirea ”hotelului sicriu” aflat pe aceeași stradă. Indiferent de argumentele lor privitoare la păstrarea aspectului unitar al străzii sau problemele cauzate de săparea fundației care ar putea afecta clădirile învecinate, decizia consilierilor locali a fost să avizeze acest proiect.

Mai mult, chiar arhitectul șef al primăriei, Daniel Pop, a făcut lobby pentru proiectul milionarului Goia și a transmis că înălțimea clădirii nu o va depăși pe cea ale clădirilor din jur. Viceprimarul Tarcea a susținut că vecinii nu au motive să se teamă pentru fisurarea clădirilor din vecinătate și că ”hotelul sicriu”, de fapt, nu a fost avizat de Comisia locală a monumentelor, ci de cea națională, de la bucurești. Astfel că, blocul de birouri al milionarului clujean a fost primit19 voturi pentru, 5 împotrivă și  2 abțineri.

Un milionar, o firmă cu un angajat și nicio afacere

Cererile de avizare a proiectului au fost depuse de firma Avram Iancu Business Center care îi aparține milionarului clujean Dorel Goia și este administrată de unul dintre partenerii lui de afaceri, Emil Eugen Bâlc. Societatea are un singur angajat, iar pe anul trecut nu a declarat nicio cifră de afaceri. De la înființare și până acum firma a mers constant pe pierderi, lucru care nu reflectă deloc situația financiară a patronului.

Societatea are ca asociați Tero Edil SA și un offshore cu sediul în Cipru – Consiacio LTD. La rândul ei, Tero Edil SA este administrată de Textila Romat SA (administrată de Anica Zotea), asociații firmei sunt Gabriel Cîrlig (minoritar) (fondatorul Jolidon) și NEWCO, o altă firmă a lui Goia.

Înainte de Consiacio Limited, societatea avea asociat juridic un alt offshore din Cipru (Nicosia), respectiv Trebela Limited care apare ca asociat persoană juridică în mai multe firme din domeniul producției de energie electrică și de construcții. Offshore-ul Trebela LTD a fost reprezentată în adunările generale ale asociațiilor de milionarul Dorin Goia, în calitate de mandatar. În 2017, la Tribunalul Districtual din Nicosia s-a dispus fuziune prin absorbție între Trebla Limited (societatea absorbită) și Consciaco Limited (societatea absorbantă). Astfel că, toate drepturile și obligațiile societății Trebla LTD au fost preluate de Consciaco LTD.

Revenind la administratorul societății, Eugen Bâlc este un afacerist în domeniul energiei și fratele lui Laurențiu Bâlc, ambii făcând parte din Rotary Club.

În mare parte, familia Bâlc şi-a capitalizat averea, prin intermediul firmei Transilva Cluj, din afacerile cu lemn tăiat din Apuseni. Bâlc mai este partener de afaceri cu Gheorghe Coldea, iar legăturile de afaceri ajung până la Ioan Badiu şi afacerile firmei Elret, un distribuitor privat de energie electrică, adică ”băieţii deştepţi”.

Bâlc, partener de afaceri cu Demea, masonul clujean cu mari influenţe în lume

Laurențiu Bâlc, fratele lui Eugen Bâlc, a fost partener de afaceri cu Sabin Demea, despre care o sursă apropiată Serviciului Român de Informații spunea pentru Gazeta de Cluj că Demea are o mare influență mare în toată lumea. Publicăm, din nou, un fragment dintr-un articol apărut în anul 2011:

“Inteligent şi arogant, perfid şi viclean când vrea, creştin şi ezoteric, unul dintre cele mai enigmatice şi inteligente persoane pe care am avut plăcerea să le cunosc, pe numele lui Demea Sabin-Mugurel- huedinean prin naştere.

Având o apartenenţă la temuta şi vestita lojă masonică „Propaganda 2”- P2- este considerat unul dintre locotenenţii şi apropriaţii lui „Il comantirore”- Licio Geli- prin intermediul căruia are acces în Vatican(Opus Dei) şi Sicilia, iar informaţiile despre el ne spun că este conectat şi cu serviciile italiene şi cu influenţi oameni politici(legătura cu Monti, unul dintre şefii clubului Bilderberger şi a Comisiei Trilaterale.)

Format fiind la şcoala marilor rabini europeni şi americani(cu care este prieten şi lucrează împreună) şi a comerţului cu diamante, are o influenţă deosebită în Parlamentul European(prin rabinul şef din Bruxelles Matusoff Levi), prin rabinii şefi din Washington DC( Shemtov şi Kotlansky) al căror birou este în Casa Albă, a penetrat şi are contacte la cel mai înalt nivel politic. Prin rabinul şef Berel Lazăr din Moscova are contacte înalte la Kremlin. Informaţiile despre Demea Sabin-Mugurel ne indică o activitate intensă şi strânse contacte cu naţionaliştii chinezi.

Personal nu am întâlnit un personaj mai bine conectat, inteligent şi şarmant, fiind şi un discret om de afaceri, fiind cunoscător al mecanismelor financiare americano-evreieşti (nu avem informaţii cu privire la averea reală, dar credem în existenţa ei). Cred că Deamea Sabin-Mugurel este unul dinte marii lobbyşti pe care i-a avut România, fiind în acelaşi timp un naţionalist cu o doctrină creştină de extremă dreapta.

În acest moment se dedică educării tinerilor creştini alături de liderii spirituali din diverse confesiuni”.

Statul ajută milionarii

În 2018, când la butoane era Guvernul Dăncilă, nouă companii au reușit să primească de la stat ajutoare în valoare de 1,38 miliarde de lei.

Pe listă se află un grup de trei societăți, Teraplasa, Teraglass și Depaco, unde acționarul cel mai important este Dorel Goia. De meserie profesor de istorie, Goia a început afacerile în anii ’90 cu o pizzerie. Apoi a intrat și a ieșit din mai multe businessuri din Ardeal, inclusiv furnizorul de televiziune prin cablu Astral Telecom, care a fost vândut către americanii de la UPC într-una dintre cele mai mari tran­­zacții din istoria capitalismului românesc: 420 de milioane de dolari. La Astral, Goia a fost acționar împreună cu Ghițe sau Horia Cior­­cilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here