Primarul Comunei Baciu se luptă cu Agenţia Naţională pentru Integritate de mai bine de un an. Acuzat că ar fi primit bani de la mai multe societăţi comerciale în timp ce a intrat pe postul de primar al comunei din judeţul Cluj, Ioan Florin Mureşan a atacat la Curtea de Apel, raportul ANI. Însă decizia Curţii de Apel a fost de a respinge contestaţia la raport.

 

Curtea de Apel Cluj a respins acţiunea primarului comunei Baciu, Florin Ioan Mureşan, împotriva raportului Agenţiei Naţionale de Integritate, care l-a declarat incompatibil pentru că pe timpul mandatului actual a fost şi angajat la mai multe societăţi.

Curtea a primit informaţii de la Direcţia de Finanţe cu privire la veniturile lui Mureşan de la firme. Acesta a invocat în apărare, prin avocatul Ciprian Păun, că ANI a primit date de la ITM şi Fisc contrar unei directive europene, aşa cum a fost interpretată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cauza Bara, conform celor publicate de Clujust.ro. Numai că instanţa Curţii de Apel a arătat că în speţa primarului cu ANI nu este incidentă cauza Bara. Florin Mureşan a atacat sentinţa, iar recursul a fost înregistrat la Înalta Curte.

 

ANI l-a declarat incompatibil după doi-trei ani!

În urmă cu un an, mai exact în martie 2015, Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către 14 foşti sau actuali aleşi locali (cinci primari, un fost primar, doi viceprimari, şase consilieri locali), ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003.

Printre cei aflaţi pe listă se numără şi primarul comunei Baciu, MUREŞAN IOAN-FLORIN, care conform ANI s-a aflat în incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012  – 18 octombrie 2013, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de primar, diferite funcţii de conducere ori de execuţie la diferite societăţi comerciale, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Pornind de la cele spuse de ANI, primarul s-a luptat în instanţă pentru a demonta acuzaţiile care l-ar duce la pierderea funcţiei din Primăria Baciu.

„Eu am rămas angajat la Electroterra cu un contract de două ore şi la Romedia cu 8 ore, dar nu  am încasat venituri. Mi-am dat demisia din funcţia de administrator al  firmei Romedia şi dincolo la Electroterra am rămas angajat. Despre asta am  aflat doar  după un an şi imediat am încercat să rezolv situaţia şi am înmânat o demisie scrisă. Momentan sunt acţionar 100% la firma Romedia, deoarece este a mea dar nu  mai sunt administrator. Soţia mea, Adriana Mureşan este singurul administrator al ei” a declarat în primăvara anului trecut, primarul Mureşan.

 

Motive să conteste raportul ANI

Dosarul de la Curtea de Apel în care Ioan Florin Mureşan  este inculpat se îndreaptă spre defavoarea primarului. Avocatul acestuia, Ciprian Păun a făcut precizări cu privire la ultima decizie a instanţei.

„Sentinţa Curţii de Apel Cluj e netemeinică pentru că nu ia în considerare prevederile foarte clare ale Codului Muncii. Aici mă refer la legea care obligă suspendarea contractelor individuale de muncă în situaţia în care persoana  în cauză ajunge să ocupe o funcţie publică. Pe de altă parte în cadrul litigiului desfăşurat în faţa Curţii de Apel Cluj,  am invocat neconformitatea legii ANI cu  prevederile jurisprudenţei Curţii de justiţie a UE şi cu legislaţia europeană în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal. De asemenea s-a făcut o solicitare către instanţa Curţii de Apel Cluj, de trimitere a unei întrebări preliminare la CEDO pentru confruntarea legislaţie din România cu cea europeană şi în acelaşi timp, opinia noastră e că în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vom obţine un răspuns pozitiv la recursul nostru ” a declarat pentru Gazeta de Cluj, avocatul primarului din Baciu, Ciprian Păun.

De asemenea avocatul a menţionat că următorul termen în dosar va fi cel mai probabil la sfârşitul anului 2016 sau chiar începutul anului următor.

 

ANI şi erorile copy-paste 

La începutul lunii iunie, avocatul primarului din Baciu a cerut Curţii de Apel aprobarea emiterii unei adrese firmelor la care Mureşan a fost găsit ca salariat în timpul mandatului de primar.

Potrivit avocatului apărării, ANI a făcut numeroase greşeli atunci când l-a acuzat pe acesta de incompatibilitate. Printre erorile strecurate de instituţie se numără şi faptul că Ioan Mureşan ar fi fost vicepreşedinte într-o comună din judeţul Prahova, comună în care acesta nu a păşit vreodată.

„Cei de la ANI au dat probabil copy-paste la un alt document şi au făcut confuzii de nume atunci când au afirmat că Ioan-Florin Mureşan a fost şi vice într-o comună din judeţul Prahova”, a explicat avocatul apărării, Ciprian Păun.

„Societăţile descoperite de ANI, la care eu aveam contract de muncă, ştiau când am preluat mandatul de primar. Nu am încasat nici un ban ulterior şi erau obligate să îmi desfacă acel contract de muncă, din oficiu, mai ales că eu nu am mai prestat servicii pentru ele. Chiar dacă acel contract a continuat la salariile alocate de acestea pe numele meu este trecută suma de zero lei, acest aspect se poate verifica cu uşurinţă”, s-a apărat Ioan Mureşan la Curtea de Apel.

 

Poate candida în voie

Deşi nu există o sentinţă definitivă şi irevocabilă, actualul primar, Ioan Florin Mureşan poate candida la alegerile locale din vara acestui an pentru a obţine încă un mandat.

Potrivit legii, acesta nu are nici un fel de interdicţie în acest sens.

Ioan Mureşan nu este suspendat din funcţia de primar al comunei din judeţul Cluj şi îşi poate exercita drepturile până la finalizarea procesului. De altfel, în luna februarie, PSD Cluj a făcut publice listele cu candidaţii pentru comunele din judeţ, iar primarul din Baciu a fost desemnat pentru a candida din partea social democraţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.