Primul an din viața bebelușului este plin de evenimente. Schimbările sunt la ordinea zilei și progresul transformă ființa neajutorată de la naștere într-un omuleț dornic de explorare a mediului în care se află. Provocările sunt diverse și pentru părinți și una din ele este etapa în care copilul învață să se deplaseze și să exploreze lumea înconjurătoare în poziție bipedă. Poate ești în această situație și ai auzit de diferite accesorii care te pot ajuta pe tine și pe bebelușul tău și vrei să afli dacă e util să folosești un premergător, un antemergător sau un ham bebe.

Dezvoltarea motorie a sugarului în perioada 7 – 12 luni se face treptat. Media arată că la 7 luni stă în șezut fără sprijin, se deplaseză târâș sau se ține pe picioare susținut, la 8-9 luni se deplasează pe coate și genunchi, la 10 luni se ridică susținut de mânuțe și face primii pași ajutat, iar la 11-12 luni micuțul merge ținundu-se de mobilier și face primii pași nesusținut. Bebelușul pe care îl purtai mai peste tot în brațe dorește să meargă singur și caută să exploreze tot felul de zone, așa că te gândești cum să îl ajuți. Părerile sunt împărțite când vine vorba despre un premergător sau un ham bebe, de aceea este util să te informezi despre avantaje și dezvantaje și să cumperi ce este necesar în funcție de nevoile copilului tău.

Premergătorul a fost inițial conceput pentru a oferi mobilitate copiilor care învăță mersul. Este utilizat de părinți deoarece le ușurează misiunea, dar asta nu îl face un accesoriu de recomadat. Motivele care pledează mai mult contra decât pro sunt legate în primul rând de riscurile de accidentare generate chiar de mobilitatea prea mare a bebelușului. Viteza cu care se mișcă în acest vehicul îl face pe sugar să ajungă foarte repede la obiectele din cameră, cum ar fi: aragaz, fața de masă, comoda pe care se află televizorul. De aceea este recomandat să supraveghezi copilul pe toată perioada pe care o petrece în premergător, să te asiguri că nu ajunge la obiecte periculoase și să adaptezi locul de deplasare în așa fel încât să nu se împiedice și să se răstoarne.

Ham bebe – oferte EMAG

Poziția copilului în premergător poate fi un alt dezavantaj, deoarece poate duce la luxația șoldului, mai ales dacă bebe e neantrenat în deplasare. Surpriza pentru părinți este dată de faptul că utilizarea premergătorului încetinește dezvoltarea motorie și chiar pe cea cognitivă, deoarece copilul este privat de mișcările și activitățile care în mod firesc îl ajută în dezvoltare. Târârea, rostogolirea, ridicatul de pat sau mobilier, mersul prin susținerea proprie, exersarea menținerii greutății și cotrolul echilibrului sunt necesare, alături de dezvoltarea dorinței de a lua contact cu mediul înconjurător, stimularea curiozității și a nevoii de explorare, pentru o dezvoltare armonioasă.

Antemergătorul poate fi o opțiune atunci când bebe dă semne că este nerăbdător în a se deplasa. Multe dintre modelele aflate pe piață sunt de fapt jucării multifuncționale care pot fi împinse de către copil și care oferă diferite activități educative. Utilizarea antemergătorului se face doar în prezența unui adult care supraveghează bebelușul. Această variantă dă posibilitatea copilului de a se dezvolta în ritmul lui, fără a-l forța, îi conferă libertate și încredere în sine, iar modul de deplasare construiește mersul corect. Dezavantajul este că va trebui să îl însoțiți îndeaproape într-o poziție incomodă, deoarece există riscul de a cădea, mai ales la început.

O altă opțiune este un ham bebe, care se fixează pe toracele copilului și îi suține centrul de greutate în perioada în care acesta începe să se deplaseze și până devine sigur pe deplasare. Poți alege dintr-o mulțime de modele disponibile pe piață un ham, bebe fiind beneficiarul unui accesoriu care îi va da posibilitatea de deplasare cu mânuțele libere, spijinindu-se pe propriile picioare și fiind în siguranță. Avantajul tău ca părinte este că îl poți supraveghea în orice spațiu te-ai afla și nu va trebui să stai aplecat pentru a-l ști în siguranță. Pentru aceasta e nevoie să fii atent la calitatea produsului pe care îl cumperi, deoarece un ham bebe trebuie să îi sigure copilului securitate și confort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here