Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că a fost alocată suma de 114.000 de lei pentru serviciile de arhitectură și pentru realizarea conceptului centrului memorial dedicat lui Avram Iancu, eroul Revoluției de la 1848 din Transilvania.

Obiectivul va funcționa pe strada care îi poartă numele, iar viceprimarul Dan Tarcea spune că modul în care va fi amenajat urmează să fie gândit de arhitecții care lucrează la proiect, potrivit Radio Cluj.

”Avem în proiect de amenajarea Centrului Memorial “Avram Iancu”, de pe str. Avram Iancu nr. 17. Noi am alocat 114.000 de lei pentru serviciile de arhitectură și pentru realizarea conceptului, pentru că, din punct de vedere cultural, municipiul Cluj-Napoca a devenit o emblemă a creativității, diversității și pluralismului, dar și un centru al istoriei locale și noi avem obligația, indiferent de rasă și etnie, să ne apărăm ceea ce aparține de istoria noastră tradițională”, spune viceprimarul Dan Tarcea.

Imobilul în care va funcționa Centrul Memorial Avram Iancu se află în proprietatea municipalității, care a cumpărat apartamentele când acestea au fost scoase la vânzare.

Primarul Emil Boc a adăugat că, înainte de izbucnirea revoluției, eroul moților din Apuseni a locuit acolo când s-a aflat la Cluj.

”Un proiect de suflet al Clujului vizează construirea Centrului Memorial “Avram Iancu”. Avem două imobile de pe strada Avram Iancu, care vor fi nucleul în jurul căruia putem gândi acest centru memorial, mai ales că acolo a locuit Avram Iancu, înainte de Revoluția de la 1848”,a transmis Boc.

Centrul Memorial va cuprinde documente și lucruri personale care i-au aparținut lui Avram Iancu. Dan Tarcea precizează că amenajările vor fi făcute în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, aici urmând să fie expus și drapelul Legiunii “Auraria Gemină”, pe care Avram Iancu a condus-o în timpul Revoluției de la 1848.

”În colaborare cu universitățile și cu Muzeul de Istorie din municipiu, venim să facem acest centru, pentru că avem o zestre istorică exhaustivă și avem obligația să ținem vie memoria lui Avram Iancu, să-l respectăm la adevărată lui valoare și este un moment prielnic pentru amenajarea unui centru și a unei case memoriale a lui Avram Iancu”, a completat viceprimarul Dan Tarcea.

Pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca se află și clădirea în care a funcționat Hotelul Biasini, în care a fost cazat Petofi Sandor, liderul revolutionarilor maghiari de la 1848, când acesta s-a aflat la Cluj.

Citește și: Prima evacuare din casele construite ilegal pe Valea Chintăului: „Primăria mă scoate în drum cu 3 copii. Nu știu unde să mă duc”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here