Primul masterat in care studenţii vor fi platiţi demareaza saptamana viitoare la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Oficialii Facultaţii de Studii Europene au scris un proiect impreuna cu Facultatea de Business, ambele din cadrul UBB, dar şi cu reprezentanţii Universitaţii Tehnice din Cluj-Napoca pentru a stimula studenţii sa participe la masterat cu sume de bani.

Facultatea de Studii Europene incearca sa atraga studenţii catre universitate intr-o perioada in care promovabilitatea la bacalaureat s-a resimţit şi in randul numarului de studenţi. Comunitatea care da viaţa municipiului Cluj-Napoca, cea studenţeasca, este pe cat de necesara, pe atat de fragmentata intre “politehnişti”, ”medicinişti”,  ”ubbişti” şi nu numai. De aceasta data nu doar se vorbeşte de comuniune, ci chiar se şi face o comuniune intre UBB şi UTCN printr-un masterat care i-ar putea atrage pe mulţi: atragerea de fonduri europene. Atat viitorii constructori, cat şi studenţii care au terminat pe bancile Babeşului ar dori sa cunoasca secretul scrierii proiectelor pe fonduri europene. Acest lucru işi propune masteratul ”Evaluarea Dezvoltarii Regionale” sa il insufle atat masteranzilor din UBB, UTCN, dar nu numai.

”In decembrie facem regulamentul de admitere şi din semestrul 2 masterul se simuleaza timp de 5 luni in care jumatate dintre studenţi primesc burse. Pilotarea trebuie sa inceapa la sfarşitul lunii ianuarie. In toata perioada decembrie-ianuarie vor fi afişate pe site-ul masteratului condiţiile de admitere”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Nicolae Paun, decanul FSE.

In momentul de faţa facultatea are pregatit regulamentul de evaluare a candidaţilor, iar de saptamana aceasta il vor posta pe site-ul proiectului, edr.granturi.ubbcluj.ro. Pe acelaşi site va fi postata şi bibliografia pe care cei care doresc sa participe in cadrul acestui proiect va trebui sa o parcurga. Dupa aceasta, in perioada lunii decembrie va avea loc inscrierea, iar la inceputul lunii ianuarie va incepe evaluarea.

Evaluarea va fi coordonata de experţi pe termen lung: Catana Doina, de la UTCN, conferenţiarul Mircea Maniu, de la Facultatea de Studii Europene, conferenţiarul Cosma Smaranda, de la Facultatea de Business şi conferenţiarul Chifu Cristian de la facultatea de business. Ei sunt experţii pe termen lung care au configurat regulamentul şi care vor gestiona toata procedura de selecţie.

UTCN, dorita in proiect

”Din punctul meu de vedere in calitate de doctorand, avand licenţa şi masterat in domeniul studiilor europene, pot spune ca este un masterat mult mai practicat decat alte masterate. Aceste module nu sunt realizate de catre o singura facultate, ci doar din perspectiva unei facultaţi, avand parteneri de la business şi parteneri din UTCN. Partea practica inseamna de fapt programul operaţional regional, care implica construcţii, pensiuni, hoteluri, cladiri şi formarea unor experţi care sunt absolvenţi de UTCN, care lucreaza in construcţii este foarte bine venita. O sa avem studenţi din trei medii diferite. Este foarte important ca aceşti studenţi sa faca schimb de experienţa. O formare europenista, dar precum şi elementele care pot aduce studenţii utcnişti este ceea ce işi doreşte sa faca acest proiect. Noi daca studiem in aceeaşi facultate avem aceeaşi parere despre elementele europene,dar aducand masteranzi de la alte facultaţi putem avea idei diferite.

ADR-NV şi PWC, numele mari din proiect

O mare noutate in ceea ce priveşte acest program este practica obligatorie. Nu mai putem vorbi fara practica originala. Chiar am semnat astazi (n.r. vinerea trecuta) parteneriate cu Agenţia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, PriceWaterHouseCoopers (PWC) şi ne intereseaza şi in cadrul Primariei şi Consiliului Judeţean sa trimitem studenţi la practica, precum şi in cadrul Companiei de Apa Someş, ei avand foarte multe proiecte şi sunt un exemplu in domeniu. Masteranzii vor analiza implementarea proiectelor europene, dar şi felul cum se scriu acestea.

„Şi eu sunt beneficiara unui program de practica in urma caruia am fost stagiara timp de o luna de zile la Academia Romana şi chiar am colaborat in continuare cu ei. De cate ori sunt proiecte ma cheama sa fac parte din echipa lor. Aceste programe de practica pot fi o şansa pentru un loc de munca real”, a declarat Ana Maria Felderean, doctoranda, dar şi parte a proiectului.

Trei noi laboratoare

”Vom infiinţa din toamna trei noi laboratoare: un laborator de negocieri internaţionala şi europene coordonat de Vasile Puşcas, un laborator de politici regionale, coordonat de doi tineri colegi ai facultaţii, conferenţiar Radu Nechita şi lector doctor Radu Barna şi un laborator de programe europene, coordonat de Camelia Moraru. De asemenea, vom avea un program de Guvernanţa multi-level coordonat de mine şi de profesorul Mircea Maniu.
Facultatea de Studii Europene işi continua mersul, dar ce este important este ca in acest an avem 20 de ani de existenţa, se trece de la o perioada nu aş spune triumfalista, dar de la o perioada de informare şi diseminare a europenisticii imediat dupa integrare, la o perioada de expertiza, de consiliere, de deschidere catre instituţii şi comunitate. Aceste laboratoare sunt exemple concrete aplicative şi se gasesc şi in planurile de invaţamant ale facultaţii care şi ele au o faţa noua. V-aş mai spune un singur detaliu: facultatea a caştigat intr-o competiţie internaţionala o finanţare europeana pentru dezvoltarea unui masterat numit „Evaluarea Dezvoltarii Regionale”. Ca un exemplu concret, pana acuma am invaţat sa scriem proiecte, am invaţat mai puţin sa le asiguram managementul şi ştim poate şi mai puţin partea de evaluare. Aceste puncte le vom dezvolta pe viitor. La capitolul inscrieri am avut la relaţii internaţionale studii europene linia romana 60 de locuri  bugetate şi 300 de locuri cu taxa şi 400 de inscrişi, la relaţii internaţionale studii europene limba engleza pe 10 locuri, la buget am avut 160 de inscrişi, la administraţie europeana 125 inscrişi pe 20 de locuri bugetate. Avem in jur de 200 de locuri buget şi circa 450 de locuri cu taxa, insa noi suntem extreme de pretenţioşi pentru ca ne intereseaza şi componenţa lingvistica şi mediile copiilor. Niciodata nu am luat o cohorta mai mare de 250-300 de studenţi, care este potenţialul optim pentru cei 50 de colegi titular şi inca 20 de cadre asociate. Rezultatele facultaţii noastre se simt numai la Bruxelles, respectiv avem 80 de absolvenţi care lucreaza in instituţiile europene de la poziţiile cele mai importante, cum este fostul nostru coleg Horea Todoran, head of units, pana la administrator la instituţii, la Parlamentul European, dar şi in mediul privat din Bruxelles. Cine doreşte sa vada cum scriu proiecte copii de la studii europene pot sa viziteze oricand site-ul nostru la secţiunea alumni la absolvenţii facultaţii. In februarie 2013 vom organiza un colocviu pentru ca in cursul anului viitor vom implini 20 de ani de la tratatul de Tratatul de la Maastricht, 20 de ani de la semnarea acordului  interimar privind accederea in Uniunea Europeana a Romaniei şi Bulgariei şi poate neintamplator 20 de ani de la fondarea Facultaţii de Studii Europene”, a declarat anterior Nicolae Paun.
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.