Primul ministru care zace la Gherla

Primul ministru roman care a fost condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare şi trimis la Penitenciarul Gherla. Este vorba de fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, acuzat de deturnare de fonduri. Pe de alta parte, Dan Mureşan, fiul ministrului aflat la inchisoare, spune ca tatal lui este nevinovat şi ca aceasta condamnare ar fi una politica, dirijata de la Cotroceni, in speranţa ca oficialii Uniunii Europene vor fi pacaliţi de sistemul intransigent al Justiţiei din Romania. Cu toate acestea, fostul ministru a mai fost condamnat, nu definitiv, in Dosarul “Caltaboşul”, alaturi de fostul ministru Traian Remeş.

Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a fost condamnat definitiv, la şapte ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar de deturnare de fonduri. La inceputul acestei luni, magistraţii Curţii supreme au menţinut condamnarea data de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie in acest caz.
Cu toate acestea, fiul fostului ministru, Dan Mureşan, acuza ca intregul proces a fost doar un teatru pentru a ii pacali pe oficialii UE ca in Romania Justiţia nu il iarta nici macar pe un fost ministru. De asemenea, el spune ca va continua sa ii apere dreptatea lui Mureşan intr-un proces pe care il va deschide la CEDO.
“Vom merge cu siguranţa la CEDO pentru ca avem dovezi de nevinovaţie a tatalui meu care nu au fost luate in considerare. El a fost o ţinta uşoara pentru ca nu are ca Nastase 30 de avocaţi. Noi nu ne comparam financiar cu ei, dar acum au forţat nota şi aceasta condamnare se va intoarce impotriva lor, a celor care n conduc de la Cotroceni. Nu ne intereseaza sa primim daune materiale, ci sa dovedim ca a fost un abuz”, spune Dan Mureşan, fiul fostului ministru al Agriculturii care a ajuns la Gherla.
Alaturi de Mureşan, magistraţii i-au mai condamnat pe Ioan Enea Truţa la o pedeapsa de şapte ani de inchisoare cu executare pentru deturnare de fonduri. Insa, el a fost achitat pentru complicitate la luare de mita. Silvia Capitanu (fosta Buzatu) a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare pentru deturnare de fonduri. Pe latura civila, instanţa i-a obligat pe cei trei, in solidar, la plata a 2.950.768,89 lei despagubiri civile catre Ministerul Agriculturii. Jiga Dan a fost achitat pe motiv ca fapta nu exista in cazul acuzaţiei de luare de mita. Avram Mureşan, Ioan Truţa Enea (fost secretar general adjunct şi consilier in cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei – MAA), Silvia Capitanu (fost director general al Direcţiei Integrare Europeana şi Cooperare Internaţionala din MAA) şi Dan Jiga (fost director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din MAA) au fost trimişi in judecata in acest dosar in 18 decembrie 2003.

“Succesurile” l-au dus la Gherla

Istoria condamnarii lui Avram Mureşan a inceput in 1992, cand guvernul SUA prin Agenţia de Dezvoltare Internaţionala a SUA (USAID) ofera Romaniei un grant constand in furaje pentru animale a caror valoare a fost estimata la 8,5 milioane de dolari SUA. Aceste furaje urmau a fi valorizate in Romania iar fondurile rezultate trebuiau sa fie utilizate pentru susţinerea activitaţilor de cadastru funciar. In urma licitaţiilor survenite s-a obţinut suma de 6,5 milioane USD  care a fost depusa intr-un cont al Ministerului de Finanţe al Romaniei. Aceasta suma de bani nu a fost utilizata deoarece, invocand motive de securitate naţionala, Romania fiind la aceea data un duşman al NATO, Guvernul Roman a refuzat implicarea parţii americane in activitaţile de cadastru. In 1999 Ioan Avram Mureşan intreprinde o vizita oficiala la Washington, DC unde, insoţit de ambasadorul Romaniei Mircea Geoana, are o serie de intalniri cu oficiali americani printre care Dan Glickman, Ministrul Agriculturii al SUA şi John Louis, adjunctul şefului USAID şi
şeful Departamentului de Programe Agricole. In urma acestor vizite, Mureşan este sfatuit de catre partea americana sa utilizeze fondurile ramase in vederea dezvoltarii unui program de certificate de depozit pentru a facilita depozitarea cerealelor de catre producatorii din Romania.
In 1999, mai ramasesera in cont echivalentul a aproximativ 1,5 milioane de dolari diferenţa de
aproximativ 5 milioane de dolari fiind erodata prin inflaţie şi devalorizare, lucru ştiut şi
acceptat de partea americana. Intors la Bucureşti, Ioan Avram Mureşan pune in aplicare acest proiect impreuna cu misiunea USAID de la Bucureşti, in special prin cooperarea cu managerul de proiect USAID, domnul Lawrence Johnson.
Aceasta este versiunea din punctul de vedere al fostului ministru care, sugereaza ca, de fapt, banii nu ar fi fost deturnaţi, ci au fost investiţi intr-un proiect de succes.

Mureşan a “muşcat” şi din Caltaboş

Pe de alta parte, procurorii l-au acuzat pe Ioan Avram Mureşan ca, in calitate de ministru, ar fi intocmit, in mai 1999, noiembrie 1999 şi aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub forma de imprumut a cantitaţii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Ramnicul de Jos – judeţul Constanţa. Anchetatorii au stabilit ca Mureşan, Truţa şi Capitanu ar fi schimbat destinaţia fondului de contrapartida aferent imprumutului extern acordat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţionala a Statelor Unite Guvernului Romaniei (conform convenţiei incheiate la 5 aprilie1993) şi au folosit acest fond in alte scopuri decat cele prevazute de HG 949/1999, cauzand atunci Ministerului Agriculturii o paguba de 29.507.688.963 de lei vechi. Instanţa i-a mai judecat pe Truţa şi Jiga pentru ca, in calitaţile pe care le aveau in Ministerul Agriculturii, au pretins bani de la denunţatorul Valentin Nedelcu, pentru acordarea unor prime de export de grau şi porumb, precum şi pentru facilitarea unor credite pentru achiziţionarea de produse agricole.
Mureşan este implicat şi in dosarul penal “Mita Caltaboşul” in care fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş este acuzat de corupţie. Potrivit rechizitoriului DNA, in 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, ar fi acceptat şi primit caltaboş şi ţuica in valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Avram Mureşan. Presa a relatat ca Ciorba s-a autodenunţat la DNA dupa ce a aflat ca este oricum in vizorul anchetatorilor pentru ca ar fi incercat, prin Mureşan, sa-l cumpere pe ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş. Procurorii au trimis dosarul in instanţa in 2008, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan fiind acuzaţi de favorizarea unei firme pentru caştigarea unei licitaţii, in schimbul unui autoturism de lux, a unor produse alimentare şi a 15.000 de euro. TVR a difuzat, in 10 octombrie 2007, in jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o intalnire a ministrului Agriculturii de la acea data, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, in care acesta din urma ii da un plic lui Remeş, precum şi inregistrari audio referitoare la licitaţii. Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii in 11 octombrie 2007, dupa ce postul naţional de televiziune a difuzat imaginile din inregistrarea video a intalnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan.


Deputat, ministru, puşcariaş

Ioan Avram Mureşan , (n. 24 ianuarie 1959 la Baia Mare), este un fost deputat roman in legislatura 1992-1996 şi in legislatura 1996-2000, ales in judeţul Mureş pe listele comune ale PNŢCD şi PER. Din februarie 1997 a fost membru in grupul parlamentar de prietenie cu Portugalia. Ioan Avram Mureşan a deţinut funcţiile de Ministru al Reformei din 1997 iar din 1998 a fost Ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei.

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.