ciocan tribunal

Un tânăr în vârstă de 23 de ani din județul Teleorman, cu discernământ stabilit medical ca „scăzut” (dar nu inexistent) din cauza unor tulburări psihice diagnosticate de specialiști, este, potrivit informațiilor Profit.ro, primul român condamnat la închisoare cu executare pentru incitare la ură și discriminare și afișare de simboluri fasciste pe rețele online de socializare. El a primit o pedeapsă de 4 ani de detenție pentru mai multe postări rasiste și misogine pe Facebook din 2015, de când avea 18 ani și era în clasa a XI-a de liceu, după un proces care a durat mai mult de 3 ani și jumătate.

Pedeapsa este cea maximă prevăzută de lege pentru aceste infracțiuni. Decizia instanței, a cărei motivare a fost redactată în ultima parte a lunii trecute, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Sentința de condamnare la închisoare cu executare este o premieră în România, unde spețele de acest tip cercetate de procurori nici nu ajung de obicei în instanță.

Tot anul acesta, în alt dosar, un bărbat în vârstă de 37 de ani din Alba Iulia a fost găsit vinovat în mod definitiv de fapte de promovare de simboluri fasciste și de incitare la ură împotriva romilor pe rețele de socializare, inclusiv prin postarea pe Facebook a unei fotografii cu fiica sa minoră lângă un steag cu însemne naziste. Însă judecătorii au luat decizia de a renunța la aplicarea pedepsei cu închisoarea prevăzută de lege și bărbatul a scăpat doar cu un avertisment, instanța aducând ca argument faptul că acesta a „conștientizat” ce a făcut și a șters postările incriminate. 

De asemenea, în ianuarie 2020, cântărețul Dani Mocanu a fost trimis în judecată cu acuzația de incitare la ură împotriva femeilor prin postarea în 2019 pe YouTube a clipului unei melodii despre care procurorii au considerat că ar instiga la violență misogină. Clipul adunase peste 18 milioane de vizualizări până în noiembrie 2019 și generase venituri de circa 34.000 dolari. Instanța nu a fixat încă primul termen în proces.

În toamna anului 2019, un militar care postase în 2016 pe Facebook mesaje reclamate ca antisemite de către Institutul Elie Wiesel a fost scos de procurori de sub urmărirea penală. Tot anul trecut, dar într-un caz în care nu a fost vorba de postări pe Internet, 3 tineri acuzați de incitare la ură și discriminare au fost achitați definitiv de judecători. Ei fuseseră trimiși în judecată în 2018 după ce, în 2016, vandalizaseră un cort amenajat în zona Pieței Universității din București cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, scriind cu spray-uri cu vopsea mesaje de ură la adresa minorității respective. Argumentul instanței a fost că acțiunile inculpaților (derulate în jurul orei 2.30 noaptea) „nu conduc univoc la concluzia că au urmărit incitarea publicului la ură, astfel că nu sunt îndeplinite condițiile de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 369 Cod penal”, deci „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

Cele mai recente date prezentate de ONG-ul ActiveWatch, obținute de la Ministerul Justiției, arată că, în 2018, au existat 123 de cauze de soluționat de către procurori cu privire la infracțiunea de incitare la ură sau discriminare, dintre care 62 introduse pe parcursul anului 2018. Dintre acestea, 41 de cauze au fost soluționate până la finalul anului 2018, o singură cauză fiind trimisă în judecată (cea prezentată mai sus) și rămânând de soluționat 60 de cazuri, dintre care 11 cu autor necunoscut. Cu privire la infracțiunile prevăzute de legislația care interzice organizațiile, simbolurile și faptele cu caracter fascist, au existat 42 cauze de soluționat, din care, în 2018, au fost soluționate 8, una singură prin trimitere în judecată (cazul de la Alba Iulia), rămânând 27 de cauze de soluționat, dintre care 10 cu autor necunoscut.

Potrivit documentelor procesului primei condamnări de acest tip, Serviciul Arme al Poliției Teleorman s-a sesizat din oficiu în primăvara anului 2015 după ce „inculpatul D.L.F., zis Hitler”, pe atunci elev în clasa a XI-a la un liceu din Alexandria (în prezent student), a postat pe contul său personal de Facebook, cu numele SVEN HASSEL, „mai multe fotografii în care apare îmbrăcat în haine tipic militare, având un pistol în mână, precum și o scurtă filmare video, în care se vede o mână și un pistol cu aceleași caracteristici, cu care execută 3-4 focuri”, precum și „mai multe fotografii de promovare publică a unor însemne/simboluri fasciste/naziste, instigând, totodată, la ură rasială împotriva minorității de etnie romă”.
În consecință, i s-au întocmit dosare penale pentru 3 fapte: deținere fără drept de armă letală, incitare la ură sau discriminare și punerea în circulație de simboluri fasciste, rasiste și xenofobe.

Citește mai mult pe profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.