Iulian Dascălu

Alianța PNL-PSD a dat primul mega-tun imobiliar al cărui beneficiar este Iulian Dascălu, patronul Iulius Mall. Senatul a adoptat o lege care prevede cedarea suprafeței de teren de la Romexpo, evaluată între 300 și 500 milioane de euro, către Camera de Comerț a României. La rândul ei, Camera are semnat un parteneriat cu Iulian Dascălu care vrea să edifice pe locația respectivă un proiect imobiliar. Pe de altă parte, reprezentanții camerei de comerț spun că gestul a de a primi terenul este unul normal. O plângere a ajuns și la Comisia Europeană din partea reprezentanții grupului imobiliar NEPI, care și-ar fi dorit organizarea unei licitații pentru concesionarea terenului respectiv.

La mijlocul acestei săptămâni, Senatul a adoptat o lege prin care terenul de la Romexpo din București, evaluat între 300 și 500 milioane euro va ajunge în patrimoniul Camerei de Comerț a României. Însă, beneficiarul afacerii urmează să fie Iulian Dascălu, patronul Iulius Mall din Cluj Napoca, care va primi gratis de la stat, prin intermediul acestei legi, suprafața de teren. Camera de Comerț a României, o organizație patronală, are semnat deja un protocol cu omul de afaceri pentru proiectul imobiliar.

Plenul Senatului a adoptat cu amendamente, prin reexaminarea solicitată de președintele Klaus Iohannis, legea care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerț a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosință gratuită a CCIR, pentru realizarea, în maximum 40 de ani, de proiecte de dezvoltare urbana durabila. Au fost înregistrate 81 de voturi „pentru”, 38 „contra” și 2 abțineri.

Nu au întârziat reacțiile din opoziție.

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, atrage atenția asupra tunului imobiliar.

„Nu ne vindem țara, alianța PSD-PNL o dă pe degeaba. Alianța PSD-PNL a votat să dea gratuit un teren de minimum 300 de milioane de euro camerei de comerț (un ONG privat). De ce e nevoie de lege? Pentru că nimeni nu e dispus să-și asume pe persoană fizică un astfel de furt. Așa că hoții care conduc statul sunt nevoiți să dea tunul prin parlament, că să se acopere. În felul acesta, procurorii nu mai au ce să facă. Devine lege, iar parlamentarii se bucură de imunitate pentru votarea ei în parlament – chiar și pentru o hoție. Soluția corectă era scoaterea terenului la licitație. Îl primea cine oferea mai mult. Așa era corect. Dar cum mai făceau unii averi pe buzunarul nostru?

Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat după adoptarea legii Romexpo, că este vorba despre o „megaafacere”, despre „un proiect imobiliar gigantic”, care ar avea ca rezultat „înstrăinarea fără niciun fel de beneficiu” a bunurilor statului.

„Megaafacerea Romexpo este primul tun PSD-PNL-UDMR chiar înainte de a definitiva noul guvern. Iată cum alianță toxica pesedist-penelista începe ofensiva asupra banilor publici imediat după ce ‘au scăpat’ de USR, care îi sâcâia zilnic cu transparenta pe care o cerea. De luni bune, parlamentarii USR au atras atenția asupra megatunului Romexpo, prin care 46 de hectare de teren ar urma să fie trecute din proprietatea statului în proprietatea privata a CCIR, urmând că pe acestea să se desfășoare un ‘program de reabilitare urbană’, în fapt, un proiect imobiliar gigantic”, scrie Cioloș pe Facebook.

Camera de Comerț o dă cu Alexandru Ioan Cuza

La reacțiile opoziției parlamentare vizavi de această lege, reprezentanții Camerei de comerț au avut o reacție acidă.

„După Revoluție, CCIR a funcționat în baza unui Decret-lege, iar începând cu anul 2007 funcționează în baza unei legi speciale, prin care, același legiuitor, statul român, o definește ca fiind Camera Națională – însă pentru USR acestea nu au nici o importanță.

La fel de fraudulos, USR ascunde adevărul istoric, alegând să nu recunoască actele și faptele prezentate public de către CCIR care a arătat, fără echivoc, faptul că a avut permanent, încă dinainte de anii 1970, dreptul exclusiv și gratuit de folosință și de exploatare a terenului de la Romexpo, teren pe care CCIR a construit și operat în regim privat pavilioanele expoziționale și toate celelalte construcții astfel edificate.

Păstrând aceeași rezoluție comportamentală, USR deformează realitatea contextuală, dosind faptul că terenul se află în folosința actuală a CCIR potrivit hotărârilor de Guvern din anul 2004, folosință gratuită care continuă să existe pentru încă 32 de ani, până în anul 2053. Iată de ce ieri vorbeam despre analfabetism funcțional, în condițiile în care toată această stare de fapt și de drept este (de)scrisă în expunerea de motive a proiectului de lege – poate începe să citeze și de aici domnul Năsui.

Precizăm că hotărârile de Guvern din anul 2004 nu au făcut altceva decât să limiteze durata întinderii dreptului de folosință gratuită acordat anterior de statul român către CCIR, deoarece au impus un termen limitat, de 49 de ani, comparativ cu situația anterioară anului 2004, când dreptul de folosință gratuită fusese acordat pe o perioadă de timp nedeterminată”, arată punctul de vedere al Camerei de Comerț a României.

Curtea Constituțională a dat o mâna de ajutor la mega-tunul imobiliar

Compania Iulius Grup, controlată de omul de afaceri Iulian Dascălu, și Camera de Comerț a României, condusă de omul de afaceri Mihai Dărăban, au încheiat în urmă cu trei ani un parteneriat prin care omul de afaceri poate edifica un proiect imobiliar pe terenul primit gratis de Camera de Comerț. Terenul respectiv a fost concesionat până în anul 2053. Anul trecut, Curtea Constituțională a României a trebuit să se pronunțe în legătură cu legea prin care Camera de comerț a primit terenul. Este vorba de dosarul 1419A/2020, care are ca obiect ”obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007, obiecție formulată 51 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România, Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și de deputați neafiliați”.

Curtea Constituțională a României a respins, ca neîntemeiată, sesizarea USR şi UDMR asupra legii prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar al omului de afaceri Iulian Dascălu. La ședința de judecată au participat opt din cei nouă judecători, iar decizia a fost luată cu 5 voturi ”pentru” și 3 voturi ”împotrivă”.

O dedicație de 300 milioane de euro

Mihai Dărăban, șeful Camerei de Comerț a României, spune că ”terenul care este acum la Romexpo, este un teren pe care Camera de Comerț a României îl are și îl va mai avea încă 33 de ani de acum încolo. Acestea sunt lucruri certe. Un alt lucru cert pe care vi-l spun, este că tot ce este deasupra acestui teren, platforme betonate și clădiri, sunt în patrimoniul Romexpo, care este societate a Camerei de Comerț a României. Dacă cumva statul, că este un teren proprietate privată a statului, să spunem vrea să ne gonească de acolo, trebuie plătită o despăgubire la justa valoare, care la ora actuală se ridică la 300 de milioane de euro. Nu cred că statul își permite acest lucru. Pe de altă parte, statutul juridic al terenului face ca orice potențială investiție pe teren să nu fie bancabilă. (…) Asocierea cu Iulius Mall are deja o vechime de 3 ani. N-a apărut nici ieri, nici alaltăieri. Este un proiect destul de avansat, este un proiect care a trecut de fazele de arhitectură, e un proiect dezvoltat în cele mai mici detalii, astfel încât dacă noi reușim să ne treacă această lege, prima cupă de excavator va fi maxim în 6 luni”, declara el în cadrul unui interviu acordat pentru Transilvania Business Magazin.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.