Cursa pentru câstigarea primariilor, a consiliilor locale si a consiliilor judetene a intrat în linie dreapta, anul 2008 fiind unul special din acest punct de vedere. Pentru prima data tinerii nascuti dupa revolutie vor avea ocazia sa voteze.
 
Campania electorala pentru alegerile locale a început oficial în 2 mai. Românii vor alege la 1 iunie primarii, consilierii locali si judeteni care vor ocupa aceste posturi pentru urmatorii patru ani. Noutatea este ca, la alegerile locale de anul acesta va putea vota, pentru prima data, si generatia postdecembrista. “Tinerii de dupa ’89 vin cu un suflu nou, cu o mentalitate noua. Îmi place sa cred ca vin si cu o gândire noua, deoarece ei nu au fost afectati de comunism si de revolutie. Ei vor vota altfel, vor fi mult mai usor atrasi spre stânga, pentru ca nu vor fi influentati de aceasta politica anti stânga care se practica în România de ceva vreme încoace. În masura în care acestia se vor prezenta într-un numar cât mai mare la vot, cred ca vor avea un cuvânt de spus în clasa politica locala si nationala”, ne-a marturisit Gabriel Oniga, presedintele Organizatiei de Tineret PSD Cluj.

Tinerii au sansa sa faca schimbari

Aceeasi parere o are si presedintele organizatiei de tineret a PD-L Cluj, Radu Moisin: “Alegerile din acest an reprezinta un moment foarte important pentru politica din tara noastra pentru ca generatia tinerilor formati dupa ’89 ajunge sa voteze. Iar acum acesti tineri au sansa sa schimbe ceva pentru binele comunitatii în care traiesc, sa voteze tineri din aceeasi generatie cu ei, care au aceeasi mentalitate. Singura conditie e sa vina în numar cât mai mare la vot, pentru ca doar asa se poate schimba ceva. Acum au sansa de a se impune, ei reprezentând o adevarata forta electorala”. Pe de alta parte, Gavrila Iuga, reprezentant al Organizatiei de Tineret PNL Cluj, considera ca tinerii postdecembristi nu o sa aiba o prea mare importanta în alegerile ce vor avea loc pe 1 iunie: “O mare schimbare nu pot sa aduca. Generatia lor are alte oportunitati si implicit alte gânduri. Majoritatea sunt interesati acum doar de partea financiara, pe care si-o doresc cât mai înfloritoare. Dorinta lor este de a avea cât mai multi bani. Ar avea un rol important doar în masura în care sunt interesati sa se informeze si sa se implice. Din pacate ne confruntam cu o absenta foarte mare a tinerilor la sectiile de votare”, a precizat Iuga.

Am solicitat si parerea câtorva studenti clujeni cu privire la modul în care votul tinerilor postdecembristi ar putea schimba actuala clasa politica locala sau nationala.
“Având în vedere faptul ca majoritatea celor care sunt acum la putere au fost afectati de perioada comunista, prin urmare au unele înclinatii îndoielnice cred ca eu si toti cei nascuti dupa revolutie avem acum sansa de a schimba ceva, cât de putin. Din fericire noi am fost privilegiati de anii în care tara noastra a fost condusa de dictatorul Ceausescu. Tocmai din aceasta pricina pot sa spun ca avem o mentalitate cu totul diferita de cea a parintilor sau a bunicilor nostrii. De aceea cred ca opinia noastra, putin mai liberalista ar putea face ca lucrurile sa ia o cu totul alta turnura” Sorin M.
 “Tocmai pentru ca noi nu stim ce înseamna frica de regimul comunist ne face sa fim mai diferiti în gândire. Tinerii din ziua de azi pot face multe, daca li se ofera ocazia. A trecut foarte mult timp de la revolutie si totusi noi înca nu suntem ceea ce românii care au iesit pe strazi în decembrie ’89 sperau sa fim. Trebuie în primul rând sa constientizam ca votul nostru, oricât de neînsemnat ni s-ar parea conteaza foarte mult. Clasa politica nu o sa se poata schimba radical peste noapte, cu sau fara votul nostru. Pentru asta e nevoie de timp. La urma urmei tot comunistii ne conduc, numai ca sub alt nume si prin alte legi.” Andrei O.

Ovidiu Patrut, liderul Organizatiei de Tineret al PNG Cluj, care se afla în cursa electorala pentru ocuparea postului de consilier local afirma ca tinerii ar trebui sa voteze “principii si nu promisiuni sau cadouri electorale. Ar trebui sa se implice mai mult, chiar si doar prin idei oferite celor care fac deja parte din viata politica. Din pacate, în România înca se mai practica politica bazata pe mici si bere, dar am încrederea ca pe viitor lucrurile se vor schimba. Tinerii si în general toata lumea ar trebui sa voteze principii si proiecte realizabile, nu cadouri electorale si promisiuni. Tinerii care au iesit în strada în ’89 au luptat tocmai pentru libertatea noastra de exprimare. Noi ar trebui sa luptam acum pentru o noua clasa politica din care sa excludem micii, berea si promisiunile“, a declarat acesta. Acesta a revenit ulterior cu o completare, trimitând un mesaj pe telefonul mobil al unui reporter al Gazetei de Cluj. Din pacate, mesajul reprezinta un adevarat afront adus limbii române: “Sunt tot yo Patrut Ovidiu. Am uitat sa va mai înca un amanunt. Tineri sa aibe încredere în clasa politica formata din tineri. Va multumesc. O zi buna. (?!)”

Adina Fatrusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.