Instituții precum Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Jandarmeria Română, Direcția Națională Anticorupție sau Inspectoratul General pentru Imigrări sunt instituții de forță, prin intermediul cărora este condusă România. În mod bizar, șefii lor provin din Sălaj, județ cunoscut  mai mult pentru calitatea spirtoaselor, decât pentru tehnologie, inovație sau politici sociale. Oricum, chiar dacă la prima vedere pare că sălăjenii trag de hățurile țării, ei sunt executanții unor ordine venite din alte butoane.

Generația de români care intră treptat pe o linie de depou pentru revizii, depanări sau, pur și simplu, casare are o serie de tare în virtutea cărora funcționează. Una dintre acestea este mitul liderului adevărat, român neaoș care unge slănina cu țuică, este belicos, consideră că ”misterul feminin” este un bun consum și cea mai mare artă este șmecheria. Una dintre cele mai prolifice vetre care a generat acest tip de personalitate este Țara Sălajului, un loc în care majoritari sunt ”românii adevărați” ai Transilvaniei. Este aproape normal ca de aici să plece spre București o seamă de personalități care să țină hățurile acestei țări nărăvașe. Astfel că instituțiile de forță din România, Serviciul Român de Informații, Jandarmerie, Ministerul de Interne, etc, au ajuns să fie conduse de sălăjeni, iar moneda de schimb de pe holuri și ante-camere să fie țuica de Sălaj. Poate că unul dintre motivele pentru care aceste persoane au ajuns să conducă acest tip de instituții este că adevărații șefi sunt la butoanele care îi acționează pe sălăjeni.

Gazeta de Cluj vă propune o trecere în revistă a câtorva nume actuale de fii ai satului (a se citi județ(!), n.red.) care au ajuns să ia decizii în locul majorității românilor. Scopul acestei prezentări nu este de a exclude personalitățile Sălajului care au trecut în istorie. Însă, istoria se învață la școală.

Ministrul cu familie mare

Ministerul de Interne este condus de Lucian Bode, fostul șef al PDL și PNL Sălaj. Bode a condus Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor în cadrul Guvernului Ludovic Orban. El a mai condus Ministerul Economiei în cadrul Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu. În prezent conduce Ministerul de Interne din 23 decembrie 2020 în cadrul Guvernului Florin Cîțu și din 25 noiembrie 2021 în cadrul Guvernului Nicolae Ciucă. După cum Bode nu are vreo specializare care să-l facă să conducă Ministerul Economiei sau al Transporturilor, în afară de coloratura politică nu l-a recomandat nimic pentru conducerea Ministerului de Interne, chiar dacă este unul dintre cele mai importante portofolii. Poate acestea sunt motivele pentru care sub conducerea lui Bode corupția din poliție a înflorit, iar cazurile de mare criminalitate, cum ar fi cele cu atentate sau de corupție la nivel înalt să rămână la sertar.

Ce nu i se poate reproșa este că știe cum să aibă grijă de familie. Fratele lui, Dumitru, este în momentul de față vameș. Înainte de avea această meserie, Dumitru era paznic de vânătoare pe unul dintre domeniilor de vânătoare ale lui Ion Țiriac.

Antrenat pentru o cauză secretă

Serviciul Român de Informații este condus de Eduard Hellvig. Este născut în Zalău, așa că face parte din puținii oamenii care pot face distincția între Zalău și Sălaj. În facultate (Științe Politice, n.red.) a fost coleg cu europarlamentarul clujean Rareș Bogdan. În timpul facultății obținut o bursă a Fundației Soros pentru o Societate Deschisă pentru proiectul “Cine guvernează sau cine deține puterea în România?” și în aceeași perioadă a ocupat și poziția de director de programe al Institutului de Analiză Politică din Cluj. Apoi a devenit broker, s-a plimbat puțin prin America și din 2015 a devenit șeful SRI.

După terminarea facultății, în perioada 1998-2000 a fost, pe rând, consilier politic al fostului vice-președinte PNL Horia Rusu și al Ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu, precum și consilier al candidatului la președinția României Mugur Isărescu. În 2004 a fost ales deputat de Bihor în Parlamentul României, în timpul mandatului fiind secretar al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și membru al Adunării Parlamentare a NATO. În 2006 a devenit europarlamentar, iar în 2008 s-a înscris în PNL. În 2012 a făcut parte din Guvernul Victor Ponta, ca ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Bună dimineața…

Poate pentru că vine din Sălaj pe șeful Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa, l-a consacrat dictonul ”Bună dimineața, vodka taie greața!”. După ce absolvit Facultatea de Drept din cadrul UBB, în 1995 și-a început cariera de procuror. A finalizat două mandate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj (2013-2016 și 2016-2019) și din 2020 a devenit șeful DNA.

Până să ajungă în această funcție, Bologa a poposit și pe conducerea DNA Cluj.

În 2018, Bologa declara pentru ziarul Adevărul că cel mai greu caz pe care l-a instrumentat vreodată a fost o crimă petrecută în 2003, culmea, de numele său, fiind legat şi un alt dosar de omor, singurul cu autor necunoscut aflat în evidenţele Parchetului Sălaj, în care autorul nu a fost nici până astăzi prins.

El a fost acuzat în presă că a îngropat un dosar al afaceristului Arpad Zoltan Paszkany, în urma unor suspiciuni privind documente falsificate şi în urma unor alte scandaluri cu fosta procuroare DNA, Elena Botezan.

Să pontăm fără să numărăm

Tot din Sălaj pleacă și șeful Jandarmeriei Române, Colonelul Alin Mastan. El fost la conducerea Serviciului Ordine și Siguranță Publică din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Sălaj. Acolo a ocupat aceasta funcție până în februarie 2017. Ulterior, a fost detașat la Direcția Generala de Jandarmi a Municipiului București de unde a fost numit în funcția pe care o ocupă în prezent.

Bogdan Enescu, care a ocupat această funcție înainte, a renunțat la post pentru că este urmărit penal de DNA după ce și-ar fi adăugat abuziv mai multe ore suplimentare în perioada stării de urgență. Potrivit unor informații care au apărut în presă și Nastan și-ar fi pontat ore de muncă în plus, lucru care ar constitui o nouă cercetare.

Rector la o fabrică de plagiate

Până la intrarea României în Schengen, dar și ulterior, una dintre cele mai importante instituții de forță din România este Inspectoratul General pentru Imigrări. El este condus de sălăjeanul Marius Florin Mihăilă care, culmea, a fost coleg de clasă cu actualul Lucian Bode.

A fost șeful IPJ Sălaj, apoi rector la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, una dintre veritabilele fabrici de plagiat din țară, dar a stat în acest o perioadă scurtă de timp. A urma o funcție de director în Ministerul de Interne condus de fostul lui coleg. De aici a sărit direct în postul pe care îl ocupă acum, chiar dacă nu are nicio specializare în politici de imigrare. Și de coada lui Mihăilă atârnă câteva tinichele, dar care sună înfundat din cauza pactului de guvernare PNL-PSD-UDMR, la fel ca în cazul multor personalități care se înscriu în această panoplie.

Alături de cei enumerați mai sus, în lista scurtă a personalităților din Sălaj se înscriu și alte nume sonore.

ÎPS Andrei Andreicuț, șeful Mitropoliei Clujului, s-a născut în Oarța de Sus, județul Sălaj (interbelic), în prezent în județul Maramureș, este din martie 2011 mitropolit al Mitropoliei Clujului. Între 1967-1972 a urmat cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din cadrul Universității Tehnice de Construcții București. După absolvirea facultății a lucrat ca inginer la Întreprinderea de Căi Ferate a Regionalei CFR Cluj. După doi ani de inginerie a decis să devină preot.

Virgil Măgureanu, născut în satul Giurtelecu Hododului din comuna Hodod (județul Satu Mare), zonă acumulată practic de Sălaj. După absolvirea facultății a fost cadru universitar de psihosociologie la Academia de Studii Social Politice “Ștefan Gheorghiu” din București (1969-1989). După cum afirmă generalul Ion Mihai Pacepa, Măgureanu a devenit colaborator al Securității interne în februarie 1972 și a fost apoi încadrat în DIE cu grad de căpitan și numele conspirativ „Mihăilă Mihai”. Ulterior a ajuns șeful SRI.

Virgil Ardelean, supranumit Vulpea, este fostul șef al DGIPI din cadrul Ministerului de Interne. Nu mai are nevoie de nicio prezentare, în prezent fiind om de afaceri alături de fiul lui, Alin.

Lista sălăjenilor consacrați poate fi completată de europarlamentarii Cristian Terheș (PNȚCD), Daniel Buda (PNL) și de tehnocratul traseist politic Dacian Cioloș.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.