EON, Shell, OMV, BASF, ENGIE, cele mai mari firme energetice din Germania, Franta, Olanda si Austria au semnat cu Gazprom un contract de aprovizionare cu gaze, Nord Stream 2. Rusia deține 51% din acțiuni.
„Solidaritatea europeană zace pe fundul Mării Baltice”, titrează presa poloneză în aceste zile, după ce pe 4 septembrie 2015, EON, Shell, OMV, BASF, ENGIE, cele mai mari firme energetice din Germania, Franța, Olanda și Austria au semnat un acord cu Gazprom de aprovizionare cu gaze, Nord Stream 2, în care Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni, cu 51%. Acordul a fost semnat la Vladivostok, în estul îndepărtat al Rusiei.

Semnând înțelegerea pentru construirea Nord Stream 2, Gazpromul a creat un mare bloc energetic al țărilor UE interesate de gaz din Rusia, ocolind Ucraina.

„Kommersant” notează că „proiectul va face din Germania principalul centru de distribuție al gazului rusesc în Europa, și de fapt, acest traseu va ocoli Ucraina, ceea ce va priva Kievul de veniturile din tranzit.” Această abordare contrastează puternic cu politica oficială a Berlinului, care sprijină în continuare Kievul. Germania, ca țară cheie al UE, își poate permite o astfel de deviere de la cursul politicii sale, prioritare fiind motivele economice.

„Kommersant” scrie că „simpla semnare de către acționari a acordului Nord Stream 2 arată că în UE nu există încă o poziție unificată în relație cu Gazprom și în privința tranzitului Ucrainei.” Cele mai mari companii energetice din Olanda, Franța, Germania și Austria au semnat un proiect a cărui implementare, dacă nu va fi anulată, va duce la un tranzit minim de gaz pe teritoriul țării [Ucraina], sprijinită politic de toate aceste țări. „Kommersant” notează că înțelegerea este, de asemenea, inconsistentă cu poziția Bruxelles-ului. Conform vicepreședintelui Comisiei Europene, Maroš Szefczovicz, nu sunt necesare conducte care să ocoleasca Ucraina.

Înțelegerea neglijează țările din sud-estul Uniunii Europene, unde anul trecut, SUA și UE au împiedicat construirea conductei South Stream. Acum se va construi o conductă cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care nu va aduce miliarde de dolari în taxe de tranzit Bulgariei și Ungariei, ci Germaniei și Cehiei, scrie ziarul rus „Kommersant”, citat de publicația poloneză, wpolityce.pl

Oficialitățile ruse notează că „practic tot gazul din Rusia va ajunge în Europa prin Germania, lucru care va asigura companiilor germane venituri constante timp de decenii”. Planul de construire a două conducte din Rusia, prin Marea Baltică, până în Germania, a fost anunțat pe 19 iunie la International Economic Forum de la St. Petersburg. Gazprom a declarat că nu are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru a furniza gaz până la granița Germanie, ci doar de permisiunea autorității germane care reglementează piața gazului. Gazprom își propune prin Nord Stream 2 să ocolească total Ucraina în tranzitul gazului spre UE, până în 2020, notează publicația poloneză. În 2014, Gazprom a transportat prin Ucraina 62 de miliarde de metri cubi de gaz, scrie wpolityce.pl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.