Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca își așteaptă noul rector, alegerile având loc pe 12 aprilie. Candidații înscriși pentru funcția de rector sunt Vasile Țopa, Marius Bulgaru și Ștefan Țălu.

 

Odată cu împlinirea vârstei de 65 de ani a fostului rector al Universității Tehnice, Aurel Vlaicu, a fost nevoie de retragerea acestuia din fruntea UTCN. Alegerile pentru noul rector sunt în data de 12 aprilie, iar dacă va fi nevoie de turul al doilea, acestea vor avea loc pe 19 aprilie.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este una dintre cele mai prestigioase universități din țară. Aceasta reprezintă de asemnea și un pol de excelență recunoscută pe plan regional, național, dar și internațional.

Stefan Talu foarte mic

Candidatul Ștefan Țălu, condamnat în trecut pentru luare de mită

Primul candidat este Ștefan Țălu. A fost ales strategic primul din cauza trecutului său mai colorat, să spunem așa. Este conferențiar universitar la Universitatea Tehnică din anul 2007, la Facultatea de Mecanică, iar specializările acestuia sunt Geometrie Descriptivă, Desen Tehnic și Grafică pe calculator.

În urmă cu 10 ani, acesta a fost judecat pentru luare de mită. A fost condamnat cu suspendare după ce a luat șpagă de la 18 studenți.

În anul 2006, mai mulți studenți l-au acuzat că Țălu le-a cerut acestora bani pentru a putea să-i treacă la examene. A fost prins în flagrant și a stat mai mult de un an în arest preventiv. În total, 18 studenţi au reclamat că i-au dat profesorului sume cuprinse între 150 şi 400 de euro pentru a primi nota cinci la examen. Tribunalul Cluj l-a condamnat ulterior la trei ani de închisoare cu suspendare. Doi ani mai târziu. Curtea de Apel confirmă sentința.

Motivul pentru care Ștefan Țălu a rămas în continuare cadru didactic la Universitatea Tehnică, suțineau reprezentanții, este faptul că acesta nu a primit o sentință definitivă. Acesta a rămas în cadrul Facultății de Mecanică și după ce a primit senința definitivă. După ce a fost eliberat din arestul preventiv, Țălu a fost transferat la un departament de cercetare în cadrul UTCN.

În anul 2013, acesta este regăsit la Facultatea de Mecanică, la Departamentul Autovehicule Rutiere şi Transporturi, pe funcţia de cercetător ştiinţific de gradul 2.

Aurel Vlaicu, fostul rector al UTCN, a declarat în presa locală în urmă cu câțiva ani că Ștefan Țălu a fost plătit doar pentru cercetările pe care le-a făcut.

„Ne tot presează prin tot felul de procese să îl angajăm ca şi conferenţiar, dar până acum a cam pierdut toate procesele”, a declarat fostul rector în urmă cu trei ani.

Dar ce să vezi, în CV-ul lui Ștefan Țălu obervăm că din anul 2007 (anul în care a fost eliberat din arest preventiv) este Conferențiar universitar. A reușit să- convingă pe domnul Vlaicu, în cele din urmă.

În planul său managerial, vine cu obiective de genul „scopul primordial este creșterea prestigiului academic al UTCN, prin continuarea demersurilor anterioare.” Să sperăm că nu se referă la continuarea luării de mită prin cuvintele „demersuri anterioare”. Gazeta de Cluj a încercat să ia o declarație fostului rector, Aurel Vlaicu, însă acesta nu a putut fi contactat.

 

Problema birocrației, printre interesele lui Marius Bulgaru

Un alt candidat pentru funcția de rector este Marius Bulgaru. Cariera sa didactică a început în 1987, ca asistent al disciplinei “Proiectarea sculelor așchietoare”. Este profesor din anul 2004, iar specialitățile acestuia sunt Managementul calității și Ingineria calității, iar din anul 2004 până în 2012 a ocupat funcția de Director al Departamentului  pentru  Asigurarea  Calităţii  din  Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Din 2009 este Membru al Comisiei de evaluare instituțională ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior) din București.

Potrivit site-ului său personal, principalele sale nemulțumiri din cadrul Universității Tehnice sunt dezorganizarea și birocrația. Marius Bulgaru a menționat faptul că „numărul documentelor și al semnăturilor pe acestea a crescut proporțional cu numărul angajaților din serviciile administrative ale universității,” de asemenea și faptul că numărul funcționarilor administrativi este prea mare și că soluția cea mai bună ar fi să se scadă numărul angajaților și să crească salariile.

Acesta spune că motivul candidaturii sale pentru funcția de rector este dorința de a schimba managementul financiar al Universității. Singura măsură adoptată de conducere a fost tăierea cheltuielilor, însă nicio măsură pentru creșterea veniturilor. Bulgaru a mai spus că restructurarea financiară din universitate nu a afectat tot mediul academic, ci doar studenții și cadrele didactice. S-au mărit normele didactice și plata cu ora s-a plătit numai la nivel de șefi de lucrări și că după patru ani de zile se constată că s-au făcut doar economii, iar valoarea investițiilor a fost nesemnificativă.

Printre obiectivele domnului profesor Marius Bulgaru se mai află și creșterea numărului de locuri bugetate și a capacității de școlarizare aprobate de ARACIS, la specializările cele mai solicitate pe piața muncii, iar pentru studenții de anul întâi acesta dorește ca în perioada 15-30 septembrie să se facă recapitulări ale cunoștințelor la materiile matematică și fizică, în vederea creșterii capacității de adaptare la studiile din anul întâi. Un alt obiectiv este înființarea funcției de consilier al rectorului în probleme studențești, iar această funcție poate fi ocupată doar de studenți.

 

Vasile Țopa „luptă” împotriva abandonului universitar

Ultimul candidat dintre cei trei este Vasile Țopa, care este momentan  și rector interimar. Este profesor la Facultatea de Inginerie Electrică și conducător de doctorat din anul 2003 la specializarea cu același nume.

Vasile Țopa profesează la Universitatea Tehnica din anul 1985, iar din anul 2011, conduce Centrul de Cercetare în Electro Magnetism Aplicat.

Anul trecut s-a scris în presa locală despre acesta că ar fi făcut mulți bani pe lângă banii pe care îi ia din cadrul Universității Tehnice.

Unul dintre obiectivele sale este construirea unui institut de cercetare interdisciplinară, institut care vrea să aibă propria clădire, cu finanțare din soldul Universității sau de la bugetul de stat.

Pregătirea inadecvată a unor studenți îi determină pe aceștia să renunțe la facultate, unii chiar din primii ani. Specialiștii în educație susțin că mulţi studenţi abandonează facultatea fiindcă se angajează şi rămân în urmă cu studiile din cauza programului sau descoperă că nu fac faţă rigorilor universitare și se conving că specializarea aleasă nu este cea pe care şi-o doresc. Pe lista obiectivelor lui Țopa legat de acest aspect este înființarea funcției de tutore pentru studenții din primii ani de facultate, în vederea consilierii acestora și convingerea să nu renunțe la învățământul superior. Această funcție de tutore o pot avea doar studenții din anii terminali. În urmă cu doi ani s-a făcut un top cu Universitățile din țară care sunt cele mai mult abandonate de către studenți, iar Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca avea un procent de 38,8%.

Un alt obiectiv a lui Vasile Țopa este acela de realizarea unei platforme de comunicare permanente, online sau chiar fizic, cu studenții, tutorii și cadrele didactice, pentru reclamații, sesizări și analiza acestora împreună cu reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație.

La voturi se așteaptă peste 980 de electori, printre care cadre didactice și studenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.