Au început un val de proteste împotriva măsurilor impuse pentru prevenirea infectării cu coronavirus nu numai în România, dar și în alte țări membre ale Uniunii Europene .În Cluj-Napoca, mai mulți oameni s-au adunat în fața Prefecturii Cluj pentru a protesta. 

Oamenii care participă la astfel de întruniri sunt extrem de criticați, nu numai de către prietenii lor sau cunoștințe, dar și de persoane publice și oficiali mari ai României.

Dar care este argumentul din spatele gândirii lor, și care este argumentul din spatele gândirii persoanele care critică protestatarii?   

Divergența creată de pandemie a creat un mediu de conflict între oameni. Sunt persoane care nu cred în existența virusului, sunt cei care cred în existența lui dar atacă măsurile impuse de autorități, și există oamenii care cred în virus și încearcă, pe cât de mult posibil, să respecte măsurile recomandate pentru a ajuta la minimizarea impactului creat de pandemie. 

Totuși, deși există foarte multă critică în jurul acestor persoane care se impun restricțiilor, numărul lor este destul de mare și devine din ce în ce mai mare odată cu refuzul oficialilor de a oferi explicații concrete asupra motivelor pentru care oamenii trebuie să respecte anumite restricții impuse. 

Atât timp cât guvernul nu va încerca să ofere argument intemeiate sau să incerce o comunicare mai transparentă, ei lasă drum liber oamenilor către conspirațiile care circulă pe internet. 

Este de înțeles faptul că lumea s-a săturat de restricțiile care ne privează de un an de zile de libertatea pe care o aveam înainte de criza sanitară. Dar, din păcate, trebuie să mai răbdăm, fie obligați sau de bună voie, pentru a ne putea reîntoarce la un mod de viață asemănător cu cel dinainte de pandemia Covid-19.

Deja au început proteste împotriva purtării măști sau a restricțiilor impuse pentru prevenirea și încetinirea transmiterii coronavirus au început nu numai în România, dar și în alte țări membre ale Uniunii Europene precum Danemarca, Austria și Germania. 

Populația a fost împărțită în două extreme încă de la începuturile pandemiei, dar s-a observat o despărțire mult mai proeminentă în ultimele luni, mai ales după apariția vaccinului.

Opinia unor oameni publici

Persoanele publice care își împărtășesc opinia pot influența părerile oamenilor care le urmăresc sau îi admiră. Și în rândul lor se află o discrepanță de opinii foarte mare, cu unele personalități de partea Guvernului și altele care cred în conspirațiile create.

 Cristian Tudor Popescu este unul dintre puținele persoane din România care și-a expus opinia față de această divergență de opinii. Jurnalistul critică oamenii care merg la proteste și susține că aceste manifestări vor mări numărul de infectări ale populației. 

 ”Aceste proteste sunt, și vor mai fi, un simptom al pandemiei. Adică trebuie să adăugăm la simptomele COVID – febră, dureri de cap, tuse seacă, oboseală, pierderea mirosului și gustului – trebuie să adăugăm și aceste manifestări de stradă. Ele vor avea loc câtă vreme durează pandemia.

Deci, dacă cetățenii raționali, cu bun simț din această țară s-au săturat de a nu-și vedea pe cei dragi, a nu se putea îmbrățișa, s-au săturat să muncească cu masca pe față, s-au săturat să se ferească tot timpul, să trăiască în această tensiune, într-adevăr greu suportabilă, în care ne aflăm de un an de zile, atunci, le spun că trebuie să se sature în continuare de toate acestea, plus și de astfel de proteste pe care le vom vedea în continuare.

 Pe de altă parte, cunoscutul solist din trupa Holograf, Dan Bittman, este, de asemenea, foarte darnic cu opiniile lui  diferite fată de pandemie, pe care dânsul nu o numește pandemie, ci doar o gripă.

 ”Nu e pandemie, e o gripă nasoală sau ce vrei tu, dar pandemie nu e. Citesc că se vindecă mulți, iar alții mor. Deci nu e letal. Mai sunt oameni care mor din vina altora. Pe mine mă țineau în casă, am stat și am respectat, nu sunt împotriva legii și apoi văd românii cum vin acasă, de sărbători. Nu aveau timp nici să le ia datele. Nu au vrut să piardă Dispora, că veneau alegerile. Apoi plecau românii la muncă, în străinătate, în plină pandemie și eu stăteam în casă. Normal, doamna Merkel avea nevoie de forță de muncă și pe mine mă puneau să stau în casă.Hai să fim serioși, nu am instigat niciodată la nerespectarea legii.”

 Faptul că oamenii văd și citesc tot felul de discursuri diferite nu numai de pe internet, dar și de la persoane cunoscute, faimoase pe care aceștia îi îndrăgesc nu face altceva decât să bage oamenii și mai mult în dubii.

 Protestele organizate anti măsuri de prevenție

Pe data de 20 martie a fost organizat un protest în Capitală, unde aveau voie să participe doar 100 de persoane, dar într-un final au ajuns să fie 1000. Manifestanții au fost sancționați cu amenzi usturătoare. 

 Pe data de 21 martie a fost organizat un protest de în municipiul Cluj -Napoca, în fața Prefecturii, unde diverse persoane publice, fie ele din lumea politică sau lumea sportului, au ținut discursuri despre măsurile considerate de ei abuzive impuse de oficiali. La protestul din fața Prefecturii au participat aproximativ un număr de 150 de oameni, deși maximul permis de autorității era de 100. 

 Protestul, numit și ”Protest pentru libertate”  a fost organizat de partidul AUR, care este cunoscut pentru ideologiile sale legate de pandemie. Aceștia au cerut demisia guvernului, oprirea stării de alertă, eliminarea măștii în aer liber și stoparea vaccinării condiționate, printre multe alte cereri. 

La protest a fost prezent și Alexandru Curea, organizator de evenimente din Cluj-Napoca și susținător AUR. Este o personalitate foarte vocală care a ținut, de asemenea, și un discurs la protest.

 Lumea fiind împărțită în acest moment, cu oamenii care sunt anti restricții criticandu-i pe cei care le urmează , iar cei care le urmează îi critică pe cei care nu, ne aflăm într-o situație a cărei rezolvare nu o vom vedea prea curând. 

Mai ales că restricțiile au fost înăsprite în data de 25 martie, datorită creșterii numărului cazurilor și a presiunii care este pusă pe spitale și pe secțiile ATI care abia mai fac față pacienților.  

 Astfel, am luat declarațiile unor doi oameni care fac parte, practic, din cele două părți ale poveștii, pentru a afla argumentele din spatele protestelor care numesc măsurile ca fiind abuzive, dar și pe cele care susțin că măsurile sunt cele mai bune și sunt singurele care ne vor ajuta să scăpăm mai repede din această criză sanitară. 

 Gazeta de Cluj  a luat legătura cu Alexandru Curea, organizator de eveniment și participant al protestului din 21 martie din Cluj-Napoca pentru un punct de vedere din partea celor care critică și se impun în fața măsurile implementate de autorități. 

 ”În legătură cu protestul, noi nu am vrut să chemăm foarte multă lume la acea adunare și chiar am spus că nu dorim participarea persoanelor mai în vârstă datorită riscului în care se află. 

Sunt convins că aceste proteste ne vor ajuta. Evenimentul organizat din fața prefecturii a fost un prim semnal de alarmă pe care noi am încercat să-l tragem la Cluj. Dacă autoritățile nu încearcă să schimbe modul de abordare asupra acestei epidemii, care există, nu spun nu. Dar contest în mod vehement măsurile disproporționate în ceea ce privește gravitatea situației. 

 Domnul calea a declarat că măsurile sunt exagerate în condițiile în care  ”nu prea se moare” de coronavirus. 

 ”Situația în realitate nu este așa neagră precum este prezentată, este neagră la televizor. 

Desigur, boala poate fi foarte periculoasă pentru unii oameni, care au sănătate precară și noi trebuie să îi protejăm. 

Dar nu poți să-ți bați joc de economia unei țări care și așa era fragilă iar acum este la pământ. Am ajuns, din punct de vedere economic, cu 5 ani în urmă. Și oricum nu eram într-o situație bună. 

 Măsurile considerate abuzive 

”Restricția de circulație care începe la ora 22. Devine virusul mai letal după ora aceasta? Unde este logica? Dacă se poate explica în mod științific acest raționament, eu am să accept situația. Eu nu îl iau pe ”nu” în brațe, încerc să flirtez informația să să gândesc. 

Ei încearcă să protejeze oamenii cu forța. 

 Deja a trecut un an, iar la început nu am spus nimic, toții românii au fost cuminți. Dar care este rolul carantinării și declarației? Cuvântul meu nu este îndeajuns? 

 Purtatul măștii în aer liber. Masca ar trebuit să fie purtată de omul bolnav pentru a nu disemina. Dar pentru un om sănătos ar putea face mai mult rău.  

Dar dacă într-adevăr vrei să protejezi, ar trebui să dai poporului măști conforme. Nu îi lași pe oameni să achiziționeze ei din magazine, unde 90 % din măștile aflate în comerț sunt neconforme. Porii măștilor sunt mult mai mari decât virusul, iar pe un por ar putea intra 10.000 de visuri simultan. Nu este protecție. 

 Oamenii poartă masca doar de frica amenzilor, nu pentru că vor să facă un bine. Dar de ce nu ni le dau ei? Plătim taxe și impozite, de ce nu le subvenționează guvernul pe gratis? De ce nu se confecționează și în România și trebuie să le importăm din China. 

 Orice medic care este cu adevărat medic poate să confirme că într-o masca, purtată pentru mai mult de 20 de minute, se creează un biofilm, care este un conglomerat de agenți și bacterii  care se află într-un număr foarte mare în cavitatea orală, iar corpul ar trebui să le expulzeze prin respirație. Oamenii, după 20 de minute, încep să reinhaleze acei agenți patogeni.  

 O altă problemă este interzicerea petrecerilor de nunți și botez. De ce în supermarketuri se permite intrarea a 200 de persoane, dar la o petrecere este interzisă? să nu mai spunem de industria Horeca, care este și ea la pământ în timp ce supermarketurile o duc destul de bine. 

De ce? 

Acestea sunt măsuri abuzive și măsuri restrictive fără un cadru științific, plus că multe dintre măsuri sunt contestate la curtea constituțională. 

Curtea constituțională a desființat parte din mpsuri și anul trecut în iulie. 

Unde este logica în permiterea fumatului, mâncatului și a exercițiilor fizice în sala de sport fără mască, dar nu pot să mă plimb în aer liber fără mască? 

România a copiat procedurile din străinătate, sunt efectiv trase la indigo.

O altă problemă este vaccinul. Cum te poți vaccina dar după te poți îmbolnăvi? Este contrat științei medicale.” 

 Dânsul acuză guvernul pentru că declarațiilor oficiale se bat cap în cap, și astfel scade nivelul de încredere al românilor. 

Din punctul meu de vedere, v-a trebui să ne obișnuim cu acest sars cov 2, trebuie să acordăm o atenție sporită măsurilor de igienă, avînd în vedere că o parte semnificativă din populația româniei trăiește în mediul rural. Nu au o instruire medico sanitară, trebuie să încercăm încet sa îi educăm.

Cât se va mai ține totul închis? 

Reporterul Gazeta de Cluj a luat legătura cu Mircea Abrudean pentru un punct de vedere care explică necesitatea respectării măsurilor.

 Măsurile ajută la restrângerea efectelor pandemiei

”Evident că măsurile și restricțiile impuse de Guvern ajută la restrângerea efectelor pandemiei. Ele sunt luate pe baza unor date clare, analizate și propuse de specialist si sunt menite să protejeze sănătatea cetățenilor. După cum s-a putut observa, încă de la începutul epidemiei, Guvernul României a luat măsuri ferme și a impus restricții, cu mult înaintea altor state, iar efectul acestora s-a putut vedea.

Autoritățile depun toate eforturile pentru a proteja populația, la toate nivelurile. Se încearcă, pe cât posibil, evitarea unor restricții mai dure, pentru că trebuie ținut cont și de faptul că economia trebuie sa functioneze. Dar prioritatea nr 1 este sănătatea românilor.

 Așa cum am mai spus, România a fost printre primele țări care a impus restricții la începutul pandemiei, apoi au urmat și alte state. Măsurile în sine și restricțiile vin și din recomandările OMS, deci ele nu pot fi foarte diferite de la o țară la alta.

 Restricțiile de circulație în general sunt menite pentru a evita aglomeratiile generate de socializare sau alte activități care presupun interacțiunea.”

 ”Legat de importanta purtarii mastii de protectie nu cred că mai e cazul să explicăm acest lucru, au facut-o specialistii suficient de la începutul pandemiei. Este evident cea mai simpla si mai eficienta forma de protecție împotriva virusului și asta nu de acum, ci de foarte mulți ani încoace.

Declarația pe propria răspundere face posibilă derogarea de la restricția de circulație și este singurul mijloc prin care se poate proba încadrarea în excepțiile prevăzute de reglementări.”

Horeca este considerată un risc ridicat de răspândire  

”Specialiștii au considerat că există un risc ridicat de răspândire a virusului în spațiile din domeniul Horeca și se întâmplă la fel peste tot în lume. Chiar dacă această masură afectează foarte puternic acest domeniu și Guvernul trebuie să vină cu mijloace alternative de susținere financiară (așa cum se întâmplă și în prezent), așa cum spuneam, deciziile se iau la propunerea specialistilor si pe baza recomandarilor OMS, fiind fundamentate pe date si informatii validate științific. Din păcate nu există o altă posibilitate identificată până în acest moment.”

Contestarea măsurilor la Curtea Constituțională este normală 

 ”Au fost în ultima perioada măsuri contestate la Curtea Constituțională, care s-a și pronunțat cu privire la unele dintre ele. Pană la urma acest lucru este normal într-o democrație, oricine se simte lezat în drepturi poate epuiza toate căile legale pentru a-și rezolva situația.

  Mesajul meu a fost întotdeauna de susținere a măsurilor luate de Guvern și nici nu poate fi altul. Guvernul este primul interesat de sănătatea cetățenilor și pentru ca economia să funcționeze și face tot posibilul în acest sens. Evident este nevoie de sprijinul cetățenilor, de responsabilitate, de complianță și de fermitate. Celor care nu cred în existența Covid, le recomand sa vorbească cu persoane care au suferit forme severe și au fost internate pe secții de terapie intensivă, sau cu medici angrenați în această bătălie.”

Campania lui Arafat de informare 

Pe lângă Mircea Abrudean, unul dintre cei  mai mari susținători ai măsurilor de prevenție este Raed Arafat, care încearcă să facă populația să înțeleagă nevoia de restricții.  

“Trebuie să explicăm, din ce în ce mai mult, populaţiei, că este unica soluţie – măsurile de prevenire sunt soluţia. Noi nu putem opri virusul, virusul nu ştie legi, nu ştie nimic. Virusul e prezent – ne protejăm, e bine, nu ne protejăm, îşi face treaba mai departe şi îi infectează pe cei care nu respectă lucrurile astea. Chiar şi cei care le respectă se infectează, nu există o prevenire 100%” declară Arafat. 

În ceea ce privește nevoia de restricții în condițiile în care oamenii se vaccinează, Secretarul de Stat susține că impactul vaccinului nu vine imediat după administrare. 

”Depinde de noi foarte mult. Dar acum suntem chiar într-o situație în care dacă nu suntem atenți la modul în care respectăm toate măsurile… Pentru că impactul vaccinului nu vine imediat, vaccinul mai are o perioadă până vom vedea impactul, când avem un număr mai mare de vaccinuri.

Acum singurele măsuri sunt din nou masca, distanţarea, mobilitate redusă, evitarea locurilor aglomerate. Deci astea sunt măsurile care trebuie luate mai departe. Dacă nu facem acest lucru, riscul este să avem din nou o explozie şi din nou un impact major, cum a fost în lunile noiembrie-decembrie, asupra sistemului sanitar.

Să ştiţi că înţeleg perfect, este o chestiune umană faptul că unii oameni nu mai suportă restricţiile. Le înţeleg, dar dacă de exemplu nu aveam vaccinarea ca soluţie, şi ca soluţie fiabilă – Israelul, deja cu toate analizele şi studiile, arată că este o soluţie în final şi că poate limita răspândirea şi poate chiar, în anumite situaţii, să prevină infecţia”

Domnul Arafat a susținut, încă de la începuturile pandemiei, că masca este importantă, și că mass-media trebuie să fie mai atentă la mesajele pe care le transmite. 

”Masca rămâne acuma singură soluție pentru a reduce impactul pe sistemul sanitar, să ne întoarcem înapoi și să vorbim de măsurile de prevenție, de mesajele pe care le dăm populației. În fiecare zi iese câte un articol, ceva care să-și bată joc de cei care vorbesc despre măsuri care trebuie luate și care trebuie implementate pentru limitarea răspândirii și acest lucru este totuși o responsabilitate a mass-media, să înțeleagă că am ajuns în ceasul al 12-lea și că va trebui totuși să oprim mesajele care încearcă să pună sub semnul îndoielii ce vorbesc medicii și ce vorbesc specialiștii despre ce măsuri trebuie să fie luate”

Pe lângă declarațiile șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, există foarte multe platforme care sprijină și confirmă că, într-adevăr, oricât de multă indignare ne provoacă masca sau ”ora de culcare”, aceste măsuri dau roade și sunt singura șansă de a stopa transmiterea virusului. 

Desigur că aceste măsuri și această situație a devenit deja greu de suportat pentru că a trecut un an de când suntem încolțiți de riscul și spaima infectării cu acest virus. 

Trebuie înțeles faptul că, deși poate nu se dorește purtarea de mască, nu ar trebui făcută pentru sine, deoarece un om bolnav nu se infectează doar pe el, dar poate infecta, din lipsă de atenție, și pe semenii lui care în cele mai nefericite cazuri rămân cu probleme de sănătate pentru restul vieții sau chiar mor. 

Însă educarea oamenilor nu se face cu forța. Și acestor oameni le-ar trebui înțelese frustrările, dar până în punctul în care nu este pusă viața altor oameni în pericol. Pentru a putea ajunge la un consens, ar trebui ca lumea să încerce să fie mai empatici unii cu alții, indiferent de opinii. 

Masca este nasoală, se știe, dar merită să riști participarea la o înmormântare, a unor persoane dragi sau chiar a ta, pentru simpla dorință de a fi împotriva sistemului și de a nu purta mască?  

Voi ,cititorii, sunteți singuri care vă puteți forma opiniile și puteți răspunde la această întrebare.

1 COMENTARIU

  1. Voi v-ati tampit complet la cap cu povestea asta cu imbotnitzarea.
    Sunteti o gramada de prosti si inculti, care nu stiti ce inseamna un milimetru sau un micrometru, habar nu aveti ce dimensiuni are un virus, sa nu vorbim de faptul ca vreti sa „omorati” virusul :-))
    Doar masuri disperate rasarite din prostie, imcompetenta si foamea de avere si putere de tip capitalisto-masonic.
    JOS COVIDISMUL JOS BOTNITZA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.