După ce omul politic moldovean Vlad Filat a fost arestat pentru fapte de corupție, în parte în baza unor înregistrări ilegale făcute public de Renato Usatîi, acesta din urmă a fost arestat pentru încălcarea secretului corespondenței. Usatîi a fost scăpat însă din arestul preventiv de un judecător care a lucrat cândva pentru democrați, ”aliați” oficiali ai partidului lui Filat.

Procuratura Generală din Republica Moldova s-a autosesizat în urmă cu două săptămâni şi a început urmărirea penală în cazul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor şi Vlad Filat, dar şi a afirmaţiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari şi politicieni. Cercetarea penală este efectuată de Secţia pentru criminalitate organizată din cadrul Procuraturii Generale, sub aspectul comiterii infracţiunii de încălcare a dreptului la secretul corespondenţei.

PE 23 octombrie, Usatîi a fost reţinut timp de 72 de ore, vineri, pe aeroportul din Chişinău, la întoarcerea din Rusia, sub acuzaţia de încălcare a vieţii private, după ce a publicat interceptări telefonice între fostul premier Vlad Filat şi primarul din Orhei Ilan Shor.
Liderul formaţiunii proruse Partidul Nostru plecase marţi în Rusia, după ce Procuratura Generală anunţase iniţierea cercetării penale în cazul său. Usatîi a publicat online înregistrări ale unor convorbiri telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru corupţie, şi omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuţiile pentru a arăta că aceştia sunt complici.
A scăpat cu implicarea ”complicilor”

Primarul municipiului Bălţi a fost eliberat duminică, în urma unei hotărâri a justiţiei moldovene. Usatîi a fost întâmpinat cu ovaţii de către simpatizanţi ai Partidului Nostru, care au manifestat pe toată durata procesului. El este cercetat în continuare, în stare de libertate. Procurorii au cerut plasarea acestuia în arest pentru o perioadă de 30 de zile, iar avocaţii au solicitat eliberarea „necondiţionată”.

Usatîi a declarat că, atunci când a plecat din ţară, „cei care controlează justiţia” au crezut că nu va mai reveni. Mai mult decât atât, liderul partidului prorus a recunoscut că nu ştie de ce a fost eliberat. „Fie, începând de astăzi (duminică), în (Republica) Moldova a început să funcţioneze justiţia, ceea ce nu cred, fie telefonul lui Plahotniuc s-a descărcat şi nu-şi găseşte încărcătorul”, a spus Usatîi.
Interesant este că magistratul care a respins cererea procurorilor privind eliberarea mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi a activat anterior în calitate de consilier în Cabinetul președintelui fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat. Este vorba despre judecătorul Sergiu Bularu, care a indicat în CV-ul său acest fapt.

 

Se face că nu știe

Sergiu Bularu a fost numit magistrat la Judecătoria Centru prin decretul președintelui Nicolae Timofti în februarie 2014, pentru un mandat de cinci ani. Totuși, liderul „Partidului Nostru” consideră că este vorba despre o coincidență, iar eliberarea sa nu a fost condiționată de către magistrat, întrucât acesta a eliberat anterior mandate de arest pe numele a doi activiști de-ai săi – Nicolae Țâpovici şi Cornel Moraru. Potrivit lui Usatîi, „democrații și-au băgat oamenii lor în toate structurile de stat”.

Usatîi a declarat, într-o emisiune, pe postul moldovean de televiziune Realitatea TV, că are înregistrări şi cu discuţii ale liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleţ, ale fostului premier Iurie Leancă şi ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice. Potrivit lui Usatîi, aceste convorbiri telefonice nu au fost interceptate de Serviciul moldovean de Securitate (SIS), ci de o aplicaţie-spion pentru telefoane mobile.
Eroul spion
„Pe telefon vine un mesaj în care apare o aplicație şi cere să fie instalată. Odată instalată, această aplicaţie poate citi toată informaţia din telefon”, a explicat el. „Am demonstrat pe parcursul anului trecut că Usatîi este un virus care intră acolo unde îi trebuie. Am declarat anul trecut că Filat o sa fie supravegheat şi va ajunge la puşcărie. Şi am fost nevoit să-mi îndeplinesc promisiunea în faţa cetăţenilor şi am fost nevoit chiar şi pentru securitatea mea. Am făcut acest lucru pentru a demonstra că Shor şi Filat sunt complici”, a declarat Usatîi în cadrul emisiunii „Pahomi”.
Politicianul a mai dezvăluit că Filat ar fi încercat să-l convingă pe Shor să-şi asume toată vina pentru furtul banilor din sistemul bancar al Republicii Moldova şi să părăsească ţara, fugind în Israel. Ulterior, Filat ar fi fost ales în funcţia de preşedinte al ţării, iar după câteva luni de mandat l-ar fi chemat pe Shor înapoi în Republica Moldova.
Renato Usatîi este unul dintre organizatorii mitingurilor proruse de la Chişinău. Formaţiunile proruse Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, şi Partidul Nostru, condus de primarul din Bălţi, Renato Usatîi, cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ, a preşedintelui Nicolae Timofti şi alegeri parlamentare anticipate.

 

Vlad Filat net

Ce a pățit (cel) Filat

Liderul PLDM, Vlad Filat, a fost reținut pentru 72 de ore la sediul Centrului Național Anticorupție la mijlocul lunii octombrie. Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut arestarea liderului liberal-democrat Vlad Filat, la puţin timp după ce acestuia i s-a retras imunitatea parlamentară de către legislativul de la Chişinău, fostul premier fiind suspectat de acte de corupţie şi implicare directă în fraude financiar-bancare, transmite Radio Chişinău.

Liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, Filat a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative şi necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Şor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.