PRM vrea sa amâne aplicarea votului uninominal pâna în 2012. Liberalii, social-democratii si democrat-liberalii clujeni condamna propunerea PRM, în timp ce UDMR Cluj si PC Cluj sunt de parere ca legea trebuie respectata.

Odata cu apropierea alegerilor parlamentare din toamna au loc tot felul de evenimente politice care arata faptul ca ,,popularitatea” votului uninominal este în scadere. Desi nu o recunosc, majoritatea partidelor politice au probleme mari în a desemna candidatii pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, amânarea repetata a anuntarii candidatilor a demonstrat acest lucru. Daca, pâna acum, pentru alegerile parlamentare, era suficienta identificarea a cinci, sase personalitati politice cu sanse reale de succes, de aceasta data formatiunile politice din România trebuie sa gaseasca persoane capabile sa sustina o campanie electorala, dar care sa si aiba un minim de carisma.

Politicienii clujeni ,,graiesc”

Desi nici partidele politice clujene nu stau prea bine la capitolul candidati ,,fenomenali” care sa fie în stare sa câstige alegerile parlamentare, toate formatiunile condamna propunerea PRM de amânare a votului uninominal pâna în 2012. Vasile Soporan, presedintele PSD Cluj este de parere ca daca cetatenii au votat introducerea votului uninominal ca si sistem de vot, atunci dorinta lor trebuie respectata. ,,Cetatenii din România doresc vot uninominal. Toate sondajele arata acest lucru. Daca lucrurile nu sunt pregatite pentru aplicarea acestui sistem de vot, Guvernul împreuna cu formatiunile politice ar trebui sa decida acest lucru, nu un singur partid. Oricum, nu cred ca vom asista la amânarea votului uninominal”, a declarat Soporan. În ceea ce îl priveste pe Horea Uioreanu, presedintele PNL Cluj-Napoca, acesta considera ca propunerea de amânare a uninominalului este rezultatul aliantei dintre peremisti si democrat-liberali.,, Propunerea este una foarte proasta. Drept consecinta, electoratul va penaliza ambele formatiuni”, a precizat Uioreanu. Liderul UDMR, Laszlo Attila ne-a declarat ca amânarea votului uninominal este greu de realizat acum, în prag de alegerile parlamentare. ,,Acest lucru este greu de realizat. Nu ne place, dar noi ne pregatim pentru legea uninominalului care e în vigoare. Este prea târziu sa vina cineva acum cu o schimbare”, a apreciat Laszlo. Si presedintele PC Cluj, Decebal Manole condamna propunerea peremistilor: ,,Eu nu sunt de acord cu PRM. În momentul în care s-a facut legea toate formatiunile politice au fost de acord cu ea. Azi votez si mâine nu îmi mai convine? Cum vine asta? Daca legea a trecut de forul legislativ, nu vad ce au de obiectat acum. Este primul element de lipsa de democratie. Probabil nici Partidului Conservator nu îi convine votul uninominal pentru ca suntem un partid mic, dar asta e. Ne supunem majoritatii. Nu acum dupa ce s-a aplicat legea si s-au cheltuit bani publici, ne batem joc de Parlament”, a explicat Manole.

Boc versus Geoana

Presedintele PD-L, Emil Boc a acuzat, saptamâna trecuta, PNL, PSD si PRM ca au pregatit un plan de blocare a legii votului uninominal, legat de trasarea colegiilor si de proiectul PRM de aplicare a uninominalului pâna în 2012. ,, Exista un plan în doi timpi al PNL, PSD si PRM de a bloca votul uninominal. Suntem în situatia în care hotul striga hotii. Cei care sunt cu musca pe caciula, PSD si PNL în complicitate cu PRM arata în alta parte pentru a distrage atentia ca ei au un astfel de plan”, a declarat Boc, citat de Mediafax. Pe de alta parte, Mircea Geoana, liderul PSD acuza PD-L si PRM de încercarea de a ,,omorî” votul uninominal. Potrivit aceleiasi surse mentionate mai sus, social-democratii sustin ca PD-L si PRM se tem de votul uninominal pentru ca nu au oameni sau forta politica sa câstige în acest mod alegerile. ,,Teama îmi este ca exista un complot între PRM si PD-L si ca aceste partide încearca omorârea votului uninominal. Este clar ca în aceasta toamna, PRM nu va mai reusi sa intre în Parlament, iar PD-L nu are oameni compatibili cu acest vot”, a declarat Mircea Geoana. Bineînteles ca replica lui Boc nu a întârziat sa apara. ,, Afirmatiile lui Geoana nu sunt decât o diversiune politica, pentru ca adevarul e cu totul altul. Sa nu uitam ca PSD, în complicitate cu PNL si-au trasat colegiile uninominale asa ca asistam la o diversiune ordinara în care hotul striga hotul”, a explicat liderul PD-L.

PRM ia atitudine

Singurul partid care nu a fost de acord de la bun început cu introducerea votului uninominal este PRM, care în urma cu doua saptamâni a depus în Parlament un proiect de lege prin care propune amânarea aplicarii votului uninominal pentru 2012. ,, Nu sunt sigur ca vom avea uninominal în noiembrie. Dimpotriva, am tot mai multe informatii ca aproape toti parlamentarii au o judecata sanatoasa în forul lor interior si vor vota pentru prorogarea pâna în anul 2012 a aplicarii votului uninominal", a declarat Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, citat de Mediafax. De asemenea, acesta sustine ca o serie de parlamentari de la mai multe formatiuni politice i-au cerut initierea proiectului de lege care propune amânarea uninominalulu pâna ân 2012 si i-au dat asigurari ca, daca votul va fi secret, ei vor vota favorabil. ,, Vin multi la mine, de la multe partide si îmi cer sa introducem aceasta propunere la votul cu bile. Vor vota toti pentru amânarea aplicarii votului uninominal. Sa zicem ca unii cred ca ar putea fi bun pentru primenirea clasei politice, dar vedeti ce dezastru se arata la orizont, dar nu e pregatita societatea româneasca", a mai spus presedintele PRM. Totodata, peremistii vor ataca actul normativ prin care Guvernul a delimitat colegiile uninominale nu doar în contencios administrative, la Curtea de Apel, ci si la Curtea Constitutionala, procesul având loc în 24 septembrie.

Scurt istoric al uninominalului

Votul uninominal a generat în România, dupa anul 1990, nesfârsite dezbateri politice, o serie de propuneri legislative si un referendum. La 1 martie 1995 APD lanseaza o propunere legislativa de modificare a sistemului electoral, care presupune alegerea Camerei Deputatilor dupa sistemul mixt, iar pentru alegerea Senatului se propune ca, pentru fiecare judet sa se aleaga cîte doi senatori prin scrutin nominal. La 7 mai 1998, liberalii se pronunta pentru introducerea votului uninominal la alegerile viitoare pentru Senat. La 24 februarie 1999 PUNR depune la Parlament o initiativa legislativa de modificare a Legii electorale, prin care se va propune ca membrii Senatului si ai Camerei Deputatilor sa fie alesi printr-un sistem mixt, o parte pe liste iar cealalta parte prin vot uninominal. La 15 ianuarie 2003, PNL sustine reducerea numarului de parlamentari cu 25% si sistemul mixt de compensare la alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, care înseamna alegerea parlamentarilor prin vot uninominal si folosirea resturilor, la nivel national, în scopul desemnarii unui anumit numar de deputati si senatori în baza listelor de partid. Iar în 25 noiembrie 2007 are loc referendumul privind introducerea votului uninominal majoritar în doua tururi, în aceeasi zi în care este organizat scrutinul pentru alegerea reprezentantilor în Parlamentul European. Legea care introduce acest sistem de vot a reusit, în 4 martie 2008, sa treaca de Camera Deputatilor, însa parcursul ei nu s-a încheiat.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.