Andra Laura Nicoară, procuror pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca,  procuror în dosarul uciderii Gabrielei Rîpan, a constituit subiectul mai multor ironii în presa locală. Redăm un punct de vedere al colegilor de breaslă.

”În cel puțin două scandaluri publice doamna procuror Andra Nicoară apare ca fiind semnatara unor liste de protest, ba împotriva deciziei CCR de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, ba împotriva altor decizii luate de politicieni.  

Așa cum voi demonstra în cele ce urmează, dumneaei pur și simplu și-a bătut joc de cercetarea penală din dosarul Gabrielei Rîpan, dar nu oricum.

Având în vedere documentul de mai jos care arată fără putință de tăgadă că în dosarul Gabrielei Rîpan probațiunea a fost făcută … ar fi putut duce în mod solid la conturarea vinovăției sau nevinovăției lui Tudor Cîrje, consider că acest dosar ar trebui retrimis la Parchet pentru a fi reanalizat de un procuror competent și cinstit. Fiindcă dacă el va urca în acest fel spre Curtea de Apel, dreptul familiei pentru o judecată onestă va fi dramatic găurit.  

Să dăm cărțile pe față. În 2019 avocatul Alexandru Râșniță, angajat de familia Gabrielei Rîpan a depus în atenția doamnei procuror Andra Nicoară o cerere în probațiune prin care solicita dispunerea unei adrese către DIICOT Cluj pentru ca această instituție să comunice toate declarațiile lui Tudor Ștefan Cîrje în calitate de consumator de droguri, mai ales în dosarul penal 21D/PE/2015.

De ce ar fi fost important un asemenea demers? Fiindcă ar fi arătat că domnul Cîrje are o îndelungată relație cu drogurile încă de pe vremea când era minor. Nu ar fi fost relevantă pentru doamna procuror o asemenea perspectivă? În aceeași cerere de probațiune se solicită către STS un CD cu înregistrarea audio a apelului de la urgențe efectuat în acea seară. De ce ar fi fost important un asemenea demers? Pentru că în continuarea asupra acelei nopți planează semne mari de întrebare cu precădere asupra orelor precise la care ambulanțierii au ajuns, asupra procedurilor efectuate și a momentului ajungerii lui Cîrje la UPU.  

Pentru doamna Nicoară acest lucru nu a fost relevant, după cum nu a fost relevant nici să ceară și să verifice in videouri  motivul prezenței la fața locului a polițistului Dan Pintea care nu avea ce să caute în acea noapte acolo și care avea să fie frate de frate cu interlopii și „pretenarii” lui Cîrje cu care a discutat minute în șir după accident.  

Tot avocatul victimei a cerut și i s-a respins și desfășurătorul convorbirilor efectuate de Tudor Cîrje pe data de 20 ianuarie 2019. De ce ar fi fost extrem de important acest lucru pentru cercetarea penală? Pentru că un procuror cinstit și competent pus pe aflarea adevărului n-ar fi trebuit să ignore creionarea peisajului comunicațional al inculpatului cu câteva ore înainte de accidentul ucigaș. Cu cine a vorbit, cât a vorbit, când a vorbit. Mai mult, dacă domnișorica procuror ar fi fost chiar obsedată de adevăr ar fi putut apela la o șmecherie informativă cu adevărat relevantă și să solicite SRI triungularea cartelelor SIM ale lui Cîrje pentru a depista și locurile prin care acesta a hălăduit prin oraș și prin Florești înainte de accident și să coroboreze aceste dezvăluiri cu declarațiile confuze şi vădit îndoielnice ale lui Tudor Cîrje și ale proxenetului Pop Cosmin, zis Șarpele Nebun.  

Un procuror atent la munca de investigații pentru determinarea adevărului ar fi solicitat și identificat toate înregistrările efectuate de camerele de supraveghere video montate pe traseul pe care s-a plimbat Mercedesul condus de bombardier. Mai ales că, la dosar erau deja depuse toate datele GPS. Dar doamna procuror Andra Nicoară nu este acel gen de procuror, așa că a respins și această cerere în probațiune.  

În mod curios, doamna Andra Nicoară nu a fost curioasă să îl supună pe interlopul ucigaș unui interogatoriu cu detectorul de minciuni. N-ar fi fost relevant acest lucru? Hm.  

Dar ca să nu vă mai țin în suspans, toate aceste lucruri de bun simț cerute de avocatul Alexandru Râșniță ar fi trebuit să fie în primul rând chiar inițiativa doamnei procuror, nu să fie solicitate ulterior. Însă, odată solicitate, ele au fost respinse printr-o ordonanță semnată de un tablagiu nenorocit pe numele lui Adrian Borangic de la Serviciul de Rutieră al Poliției Clujene. Atât de lașă a fost doamna procuror încât nu a avut demnitatea profesională să semneze măcar ea ordonanța.  

În cele ce urmează merită să citim finalul devastator al ordonanței semnată de milițianul Borangic care după ce a făcut acest rahat s-a pensionat degrabă. Zice milițianul Borangic în motivarea respingerii probațiunilor că „solicitările nu sunt relevante și utile în raport cu obiectul probațiunii în cauză”. Vă dați seama cât tupeu corupt pe acest Borangic? Care continuă și spune că „au fost administrate suficiente mijloace de probă” și că „dacă ar fi acceptat aceste minimale cereri de probațiune s-ar tergiversa cauza”. 

Înțelegeți acum de ce s-ar impune retrimiterea dosarului spre o, în sfârșit, temeinică cercetare suplimentară. Acest dosar a fost făcut muci încă din noaptea în care sângele lui Cîrje a fost schimbat de mămica lui, asistentă medicală la Spitalul CFR.  

Marele ghinion a lui Tudor Cîrje a fost, două, ca să glumim ca la Radio Erevan. Interlopul a subestimat durerea și determinarea imense a părinților fetei ucise și a subestimat forța Ziar de Cluj. Ancheta mea de ieri despre marile semne de întrebare din dosarul Gabrielei Rîpan a fost citit de 10.000 de clujeni, ceea ce spune multe. 

P.S Doamna judecător Ramona Mornăilă, deși cu siguranță competentă profesional, nu o ageamie ca și doamna procuror Nicoară a reușit să dezamăgească după schimbarea încadrării și în privința felului total straniu de a vedea acest dosar. Fiindcă și ea a respins aceleași cereri de probațiune, depuse de data aceasta la Tribunal, cu obstinație de către avocații părinților fetei. Așa cum puteți observa mai jos, părinții fetei au cerut judecătoarei Ramona Mornăilă nu aberații, ci doar lucruri pertinente și decisive pentru conturarea adevărului. Judecătoarea Mornăilă a răspuns negativ, ceea ce spune multe.  

Sursa: ziardecluj.ro

Citește și: Reforma parchetelor și a procurorilor din România ar fi putut fi un experiment european

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.