În ultimii ani au apărut numeroase reacţii legate  de calitatea și stadiul lucrărilor efectuate de gigantul imobiliar Maurer, atât în  ceea priveşte blocurile din Cluj-Napoca, cât şi în alte ansambluri rezidenţiale pe care le-a construit în mai multe oraşe din ţară. Mai mult, în 2022, Maurer Imobiliare Constanţa, desprinsă din firma-mamă Maurer Imobiliare a luftat la limită o cerere de intrare în insolvenţă. Într-un context în care pentru Maurer toate lucrurile păreau că merg din rău în mai rău, acesta şi-a gătit afacerea ca pe o fată mare la măritat şi a anuţat că o va da spre măritiş fondului de investiţii Revetas. Însă, în cazul Maurer nu se aplică proverbul „orice mireasă are soţul ei” pentru că de doi ani n-o ia nimeni.

Tranzacţia dintre Maurer şi  Revetas a fost doar o nemaipomenită abureală

 În 2022, dezvoltatorul anunţa că va vinde grupul Maurer fondului de investiţii Revetas, dar că va rămâne în acţionariat timp de 5 ani.

Consiliul Concurenței a anunțat pe 20 aprilie 2022 că analizează tranzacția prin care fondul de investiții Revetas Capital, proprietar al complexului hotelier Radisson Blu și al birourilor The Landmark din București, intenționează să preia Grupul Maurer, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România.

„Conform Legii Concurenței, această operațiune necesită aprobarea Consiliului Concurenței. Autoritatea va analiza această concentrare economică pentru a verifica dacă este compatibilă cu un mediu concurențial sănătos și va emite o decizie în termenele legale,” declarau, în 2022, reprezentanții Consiliului Concurenței – şi au analizat până când nu s-a întâmplat nicio tranzacţie.

Din ultimele informaţii disponibile reiese că administrator al firmei Maurer Imobiliare este o persoană juridică, mai exact firma Vladis Management SRL, administrată de Bercaru Florin şi  îi are ca acţionari pe Simon Maurer şi  Dimbath Petra Renata, deci nici vorbă de Revetas. Conform prtofoliului Revetas Capital, aceştia deţin în România doar The Landmark, Vitanis Shopping Center şi complexul Radisson Blue, toate trei situate în Bucureşti.

Bercaru Florin administrează aproape toate tentaculele caracatiţei de firme din grupul imobiliar Maurer, printre care: Maurer Imobiliare Constanţa, Maurer Imobiliare Mureş, Maurer Imobiliare Cluj, Maurer Imobiliare Sibiu, Maurer Imobiliare Sighişoara, Maurer Imobiliare Reghin, Mauer Imobiliare Sânpetru.

Combinaţiile de la Cluj. În 2018, Maurer s-a îmbârligat cu Băgăcean

Sprijinit de conexiunile din administrația clujeană și având avantajul de a fi omul din faţă al Trigranit, Paszkany se pregătea să pătrundă serios în domeniul imobiliar din Cluj. Acesta nu  abandonase proiectul Riverfront din Piața Abator și lua în considerare o colaborare cu Ștefan Gadola, partener de afaceri la CFR Cluj.

În 2017, Paszkany contura o investiție majoră în Piața Abator, incluzând un bloc de 22 de etaje, pe un teren achiziționat de la FPS, unde se afla fostul abator al orașului. După demolare, a construit showroom-ul și service-ul Ecomax, distruse ulterior pentru a face loc unui mall și altor blocuri.

Investiția era estimată la peste 16 milioane de lei: 15,1 milioane pentru locuințe, 880.000 pentru birouri și 160.000 pentru organizarea șantierului. Proiectul urma să fie dezvoltat de Romdesign SRL, în parteneriat cu Plan Trade SRL, deținute de tinerii Septimiu și Victor Mărghitaș, fiii fostului rector al USAMV. Coincidența a făcut ca terenul mall-ului, unde Paszkany era lider, să aparțină USAMV.

Însă, proiectul nu a continuat din cauza restructurării active a CFR, care se pregătea pentru o ieșire discretă din afacerile locale. O parte din afacerile lui Paszkany și CFR Cluj au fost preluate de Neluțu Varga.

Ulterior, în 2017 falimentarul contabil Bagacean a achiziționat 62% din acțiunile CFR Cluj. În 2018 Băgăcean s-a asociat cu Maurer pentru proiectul din Piața Abator. Pe 1 noiembrie 2018, a fost semnat un „Contract de Asociere” între  Băgăcean și Maurer Imobiliare, alături de alți parteneri, având ca scop dezvoltarea unui proiect imobiliar rezidențial și comercial în Cluj-Napoca, Piața Abator nr. 1, pe un teren de 2.160 m.p. În acest context, asociatul unic Băgăcean își propune să majoreze capitalul social al societății cu un aport considerabil de 180 RON și emiterea a 18 noi părți sociale pe care le va subscrie integral. De asemenea, intenționa să aprobe o altă majorare de capital, de data aceasta cu 620 RON, pentru a atrage Maurer Imobiliare ca asociat, urmată de emiterea a 62 de părți sociale noi, subscrise integral de Maurer Imobiliare. Totodată, Băgăcean viza schimbarea denumirii firmei din NEVA TOWER RESIDENCE – S.R.L. în MAURER IMOBILIARE CLUJ – S.R.L., conform unui acord aprobat de Instituția Prefectului Cluj.

În 2017, firma înregistra o cifră de afaceri de doar 126 de lei, iar în 2018, anul asocierii cu Maurer Imobiliare, cifra de afaceri a scăzut la zero, aceeași valoare menținută și în 2020, când firma a raportat o pierdere de 246.686 lei. Structura acționariatului este de 62% Maurer Simon Andreas și 38% Băgăcean Vasile Marian. În prezent Maurer Imobiliare Cluj are o cifră de afaceri de 17 919 lei şi un profit de 208 718 lei.

Persoanele care au cumpărat apartamente în ansamblul rezidențial Maurer Panoramic susţin că dezvoltatorul i-a dus cu zăhărelul

Proprietarii susțin că dezvoltatorul imobiliar i-a dus ani de zile cu zăhărelul și a amânat predarea apartamentelor cu mult peste termenul limită stabilit în contractele de vânzare-cumpărare sau în antecontractele semnate. Oamenii nu mai știu nimic despre starea proiectului în care și-au investit banii, cu toate că ultimul termen de predare a apartamentelor stabilit fusese la sfârșitul anului 2023. Aceştia și-au exprimat nemulțumirile pe grupul de Facebook „Maurer Panoramic proprietari”, grup creat special pentru a semnala neregulile ansamblului rezidențial.

Redăm mai jos câteva comentarii ale persoanelor care au cumpărat apartamente în ansamblul rezidențial Maurer Panoramic:

„Și eu îmi doresc să se termine odată lucrările, că mai sunt multe de făcut, și în interior, și la fațada, că pe nicio parte nu e gata, peste tot mai e încă ceva ce trebuie făcut și au lucrat la ea de multa vreme. După asta mai este și exteriorul, primăria nu da acceptul daca nu sunt toate puse la punct. In ritmul asta ne prinde 2025 iarna și tot nu e gata!”, a scris un proprietar pe grupul  Maurer Panoramic proprietari.

„Ce finisaj urat pe scari, arata ca un bloc ieftin”, a relatat un alt proprietar.

„Acelasi balustrade oribile ca in Floresti”, a menţionat un alt proprietar.

Maurer Imobiliare Constanţa la un pas de insolvenţă

Adunarea Generală a Acționarilor, condusă de Simon Andreas Maurer și Nicoleta Maurer, a aprobat pe 25 iulie 2022 contractarea a două credite pentru Maurer Imobiliare Constanța SA: unul de maximum 9 milioane de euro și altul de până la 6,5 milioane de lei pentru finanțarea TVA. Garanțiile includ ipoteci pe un teren situat pe strada Madrid, Constanța, și pe blocurile viitoare ce vor fi construite acolo, precum și pe conturile bancare și sumele încasate din vânzări.

Florin Bercaru, administrator și director general, a fost împuternicit să negocieze condițiile cu banca și să deschidă conturi la CEC Bank pentru gestionarea creditelor.

 În 2022, Judecătorii Tribunalului Constanța au respins solicitarea SC Precious House SRL de a deschide procedura de insolvență împotriva SC Maurer Imobiliare Constanța SRL. Decizia a fost pronunțată pe 24 martie 2022.

Precious House SRL, cu sediul în comuna Șelimbăr, Sibiu, a fost înființată în 2015, având ca domeniu de activitate „agenții imobiliare”.Filip Mihai este asociat unic și administrator, iar Casa de Insolvență Avi Consulting IPURL din București deține rolul de lichidator. De asemenea, Filip Mihai este asociat și în Brad Premium Imobiliare SRL și Cleaning Precious House SRL.

Maurer imobiliare Constanţa, administrată de acelaşi Bercaru Florin, a avut, conform datelor financiare raportate în anul 2023, o cifră de afaceri de 17 664 366 şi un profit de doar 460 825 lei, un profit de nimic pentru lupul imobiliar Maurer.

4 COMENTARII

  1. În primul rând jos pălăria pentru acest articol. Eu locuiesc foarte aproape de piață Abator. (Nu înțeleg de ce nu se schimbă numele acestei pieți. Sună oribil și nu mai este de actualitate. Abatorul nu mai există de ani mulți. Auzeam cum urlă porcii și vacile. Plini de gândaci și șobolani și miros îngrozitor era pe zona acestei pieți. Inclusiv străzile învecinate). Dar revenind la acest subiect cu proiectul imobiliar Maurer, P-ța Abator, Cluj-Napoca, România. În primul rând oamenii care dau bani pe ceva care nu există să își asume! Eu îi numesc proști. Eu cred în vorba aia de când mă știu în viața asta. Vorba aia este scurtă și perfect adevărată „Ce-i în mână nu-i minciună”. Proiectul ăsta imobiliar din P-ța Abator nu trebuia finalizat în 2023. Oricum nu este finalizat nici acum în 2024, luna Octombrie, ziua 29. Proiectul a început înainte de pandemie. Adică înainte de anul 2020. Trebuie să caut fotografia cu afișul șantierul de atunci de când s-au început lucrările. A durat vreo doi ani numai ptr.fundație. Nu înțeleg cine a aprobat asemenea construcție la un pas de râul Someș. Sub fundația blocului este plin de apă. Eu sincer nu aș dori să locuiesc în acel bloc. În plus am văzut apartament de vânzare acolo. Sub 60 mp costă peste 167 000 euro FĂRĂ TVA! Concluzia mea! Și am mai spus-o. A înnebunit lumea!

  2. Atenție proprietarilor de terenuri ce se asociază cu dezvoltatorii imobiliari , așa ziși contructori. De ce cresc prețurile și de ce este diferența între imobile din zone diferite, când prețul materialelor e același( exclus terenurile unicate, centrale)

    1) AC nu obțin doar unii pt astfel de imobile

    2) In ziua obținerii AC deja sunt ocupate 10 % pt oamenii sistemului ce au ajutat

    3) după 3 zile deja constructorii au gașca( încă 50% ) lor de cumpărători ce dau avansuri mici dar substanțiale pt a se putea începe lucrul

    4) dupa maxim 3 luni deja mai vin alți” investitori ( 20%) din alte orașe ce n-au cum spăla banii.

    5 ) La roșu deja cei 80 % își pun cel puțin 30 % peste prețul negociat și vând fraierilor mai departe , prețul crescând cu încă 30 procente ce ajută constructorii să-și vândă și celălalt procent ( 20%) cu preț majorat.

    ASTFEL N-ai sa vezi tu impozit pt cei 30 % bani câștigați prin act de cesiune de majoritatea “ oamenilor de afaceri “ clujeni și nici TVA la marii constructori ce prostesc amărâții să vină la vânzarea fiecărui imobil în fața notarului unde îi încarcă pe fraieri cu TVA pt vânzări multiple a cotelor părți din terenul pt care abia după vânzare își primesc banii cuveniți, neștiind după 6 ani ce-i așteaptă, ca vor avea de plătit TVA de 3 ori prețul imobilului vândut.

    Uite , mecanism simplu de îmbogățire a tuturor marilor dezvoltatori , simplu și cu efect devastator pt restul amărâților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.