La sfârșitul acestei săptămâni, procurorii DNA Cluj l-au pus sub control judiciar pe Gal Avram, fost viceprimar la Câmpia Turzii și candidat pentru funcția de primar al municipiului. El este cercetat pentru trafic de influență într-o afacere cu echipamente de protecție împotriva coronavirusului și compania de stat Unifarm. Nu este la prima lui întâlnire cu cei de la DNA. El apare în dosarul de șantaj în care procurorii DNA au investigat cum Florin Secureanu, fost manager de spital, a cumpărat influență de la realizatorul TV Dan Diaconescu, după ce acesta l-a presat cu dezvăluiri. Avram a mai fost acuzat de ANI de fals în declarații.

La sfârșitul săptămânii trecute, politicianul turdean ALDE Gal Avram a fost pus sub control judiciar într-un dosar de trafic de influență investigat de procurorii DNA Cluj.

Potrivit anchetatorilor, ”în perioada 16-23 martie 2020, inculpatul ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.

Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale, suma de 371.000 lei (printr-o firmă și o asociație, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei”, arată procurorii DNA.

El tocmai și-a depus dosarul pentru a candidat pentru postul de primar la Municipiul Câmpia Turzii. Potrivit presei turdene a declarat că nu se consideră vinovat de acuzațiile aduse.

„Este o anchetă în curs de desfăşurare. Este doar o procedură judiciară. Nu sunt vinovat. Am încredere în justiția română iar adevărul va ieşi la iveală. Nu voi renunța la candidatură chiar dacă am primit vestea după depunerea dosarului la Judecătorie. Voi lupta pentru Primăria Câmpia Turzii în continuare”, a declarat Avram Gal pentru Ziarul 21.

În ultima perioadă Gal Avram a ”gravitat” pe lângă mai mulți miniștri. În primăvara acestui an a fost numit în funcția de consilier al ministrului PNL al Dezvoltării, Ion Ștefan, dar a ocupat funcția pentru două luni. Anul trecut a fost consilierul fostului ministru PSD al Apărării, Sorin Leș și a ocupat și funcția de consilier al ministrului PNL de Interne, Cristian David.

Gal Avram este și președinte al New Life International Evangelical Association, o asociație de evangheliști.

Cascadă de dosare

Gal Avram mai este vizat într-un alt dosar penal, de instigare la fals intelectual, care se află pe rolul Judecătoriei Turda. Alături de el, în acest dosar mai sunt vizați Frînc Cristel (fost director SC Domeniul Public Câmpia Turzii), Petre Pop (fost administrator public al Primăriei Câmpia Turzii), Ionel Tudorache Isac (consilier local, fost membru al Consiliului de Administrație al SC Domeniul Public Câmpia Turzii) și Francisc Deak (fost consilier local la Câmpia Turzii).

În urmă cu câțiva ani, Agenția Națională de Integritate l-a acuzat pe politicianul turdean de fals în declarații.

“Nu a menţionat, în niciuna din cele două declaraţii de avere depuse în anul 2008, veniturile din activităţi independente, în sumă de 18.930 RON, realizate pe anul 2007.

Referitor la veniturile obţinute de către soţia sa, Gal Ana, conform datelor comunicate atât de Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Câmpia Turzii, cât şi a celor transmise de către S.C. ABC POMPIER S.R.L, aceasta a realizat în anul 2007 venituri din salarii în sumă de 4.598 RON, şi nu de 150.000 RON, aşa cum a declarat domnul Gal Avram Marius în declaraţia de avere din 05.04.2008, şi nici de 10.200 RON, conform celor declarate ulterior, în declaraţia de avere depusă la data de 11.07.2008”, arată inspectorii ANI. În pofida acuzațiilor, averea lui a rămas intactă.

Un alt dosar, de această dată de șantaj, în care apare politicianul turdean este cel în care procurorii DNA au investigat cum Florin Secureanu a cumpărat influență de la realizatorul TV Dan Diaconescu, după ce acesta l-a presat cu dezvăluiri. Potrivit DNA, Gal ar fi fost unul dintre cei care ar fi facilitat transferul banilor de la Secureanu către Dan Diaconescu.

Gal Avram este absolvent al SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative) și al Institutului Diplomatic Român.

Contracte de milioane pentru rude

Firmele aflate controlate de rudele lui Gal Avram au un succes de invidiat atunci când vine vorba de contractele încheiate pe bani publici.

De pe urma contractului cu RADP Cluj Napoca, firma Hasim Construct din localitatea Luna, județul Cluj, a câștigat 3.108.600 lei, fără TVA. Pe anul 2017 societatea a raportat o cifră de afaceri de peste 3,4 milioane lei, un profit de 400.00 lei și cinci angajați. Hasim Construct îi aparține lui Simion Hetea, care este și administrator.

În această localitate, pe aceeași stradă, există cel puțin trei firme care au trei lucruri în comun: au contracte cu RADP Cluj Napoca, se ocupă de închirierea utilajelor și sunt patronate de membrii familiei Hetea.

Firma H&I TERASAMENTE SRL, patronată și administrată de Ioana Hetea (soția lui Iulian Hetea) a câștigat de la RADP Cluj Napoca contracte pentru închirierea unui buldozer și a unui excavator. Primul contract a fost în valoare de 445.500 de lei, fără TVA, iar cel de-al doilea de 337.500 de lei, fără TVA. Societatea are sediu pe Strada Principală la nr 145.

Firma Atos Escavări îi aparține lui Iulian Hetea (fratele lui Simion Hetea) și are sediul tot pe strada Principală din Luna, la numărul 94. La aceeași adresă, Hetea a mai deschis firma IULISAN COMPANY SRL, unde era asociat cu Susana Hetea. După câteva cesiuni ale acțiunilor, societatea și-a radiat sediul din localitate Luna și a ajuns în proprietatea soților Aliona și Gheorghe Cucoș, cetățeni din Republica Moldova, acum fiind radiată de la Registrul Comerțului. Gheorghe Cucoș este consilier la Ambasada Republicii Moldova din București.

Legătura între aceste societăți și politicianul turdean constă în faptul că Simion Hetea, patronul Hassim Construct SRL, este căsătorit cu verișoara lui Avram Gal.

Nici rudele lui Gal Avram nu au scăpat de acuzațiile penale

În 2015, Iulian Hetea şi Doru Lucian Tothăzan au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare, prejudiciind statul cu trei milioane şi jumătate de lei.

„În perioada 2009 – 2013, în calitate de administrator de fapt, respectiv asociat şi administrator a două societăţi comerciale, Iulian Hetea a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale privind pretinse achiziţii de bunuri şi prestări servicii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către stat, producând bugetului de stat un prejudiciu de cca. 3.500.000 lei”, se arată în comunicatul procurorilor.

Potrivit sursei citate, omul de afaceri Iulian Hetea şi-a însuşit de mai multe ori, în perioada 2011- 2013, din patrimoniul celor două societăţi pe care le controla, diferite sume de bani, în valoare de aproape 6,7 milioane de lei.

În plus, susţin anchetatorii, Iulian Hetea a transferat, din conturile societăţilor pe care le controla în conturile altor firme circa 10,2 milioane lei, bani proveniţi din infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, justificând transferul ca fiind plata unor facturi şi astfel reuşea să disimuleze provenienţa ilicită a banilor.

„Totodată, în scopul sustragerii de la urmărirea penală pentru infracţiunea de evaziune fiscală săvârşită, inculpatul Hetea Iulian, la data de 19 aprilie 2012, a transmis fictiv părţile sociale deţinute la una dintre societăţile comerciale, al cărei asociat şi administrator era, către două persoane de cetăţenie maghiară, cu domiciliul în Ungaria”, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.