Omul de afaceri Octavian Buzoianu şi soţia lui, Anca, sunt daţi în judecată de nouă persoane care au cumpărat locuinţe în ansamblul dezvoltat de Buzoianu în comuna Floreşti. Reclamanţii sunt nemulţumiţi că nu şi-au mai primit apartamentele plătite, chiar dacă acestea ar fi trebuit predate încă din 2008. Alături de Buzoianu, mai sunt acuzaţi Sandu Părţilă şi Ladislau Rusz, acţionari ai firmei Luc Invest despre afacerile cărora Gazeta de Cluj a prezentat detalii care ridică semne de întrebare despre bonitatea firmei şi acţionarilor.
Ştefan Trandafir
La începutul lunii decembrie 2009, nouă persoane s-au hotărât să îi dea în judecată pe soţii Buzoianu şi pe afaceriştii Sandu Părţilă şi Ladislau Rusz, două personaje care au relaţii de afaceri cu Octavian Buzoianu. Persoanele nemulţumite cer judecătorilor clujeni să se finalizeze apartamentele plătite integral şi să fie puşi în drepturi.
„Trebuiau ca pînă la 31.08.2008 să predea construcţia, iar în caz contrar să plătească 0,2%/zi până la finalizarea şi recepţia apartamentelor”, arată cererea de chemare în judecară.
Iniţial, oamenii au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare cu Octavian Buzoianu, dar după aceea, omul de afaceri şi-a vândut afacerea către SC Luc Invest, firmă controlată de Sandu Părţilă şi Ladislau Rusz. După ce Buzoianu şi-a înstrăinat afacerea, cei care au cumpărat au încercat de mai multe ori să îi contacteze pe Rusz şi Părţilă, dar aceştia nu au mai fost de găsit.
„Mi s-a părut foarte ciudat faptul că eu semnez un antecontract, proprietarul fiind un om viabil din punct de vedere financiar, respectiv Buzoianu, şi aflu din presă că s-a schimbat proprietarul. Cum îţi sună? Nu te întrebi de ce această tranzacţie, şi cum are acel Ladislau bani să termine construcţiile, dacă el nu are nimic? Avocata mi-a zis că se practică acest lucru, când oamenii potenţi finaciar vor să scape de o afacere nerentabila pentru ei, o vând cuiva care nu are nimic de pierdut dacă deschizi un proces şi îl câştigi. Deci, dacă îl dăm acum în judecată pe Buzoianu, deoarece cu el am semnat actele, avem cele mai mari sanse să ne recuperăm banii, de la el, evident”, consideră unul dintre păgubiţii acestei afaceri care poarta marca Buzoianu-Ladislau. Preţul mediu al unei locuinţe de circa 60-70 de metri pătraţi cumpărată din acest ansamblu imobiliar a fost în jur de 30.000 de euro.
Afacere cu premeditare
Acest scandal imobiliar a fost pus la cale în urmă cu trei ani, când Octavian Buzoianu a cumpărat lângă Muzeul Apei din Floreşti un teren cu o suprafaţă de aproape 8.000 de metri pătraţi. Tot în 2007, clienţii nu au întârziat să apară şi au încheiat antecontracte de vânzare cumpărare de la Octavian Buzoianu, care îl împuternicise, la acea dată, pe Sandu Părţilă, reprezentantul omul de afaceri clujean. Părţilă este din judeţul Ialomiţa, comuna Feteşti.
„Subsemnaţii Buzoianu Octavian şi Buzoianu Anca Dana, prin prezenta împuternicim cu puteri depline pe Părţilă Sandu Cosmin, ca în numele nostru şi pentru noi, să vândă cui crede de cuviinţă şi la preţul pe care îl consideră de cuviinţă, purtând întreaga responsabilitate a actelor de vânzare-cumpărare încheiate, apartamentele care se vor construi pe terenul în suprafaţă de 7.722 mp, situat în comuna Floreşti, judeţul Cluj, în zona Muzeul Apei, de către SC Luc Invest SRL, precum şi cota aferentă apartamentelor din terenul de mai sus descris, teren dobândit cu titlu de către subsemnaţii în baza sentinţei civile nr. 7259/2006, a Judecătoriei Cluj-Napoca”, arată procura de împuternicire a lui Părţilă. După ce apartamentele au fost vândute, Buzoianu s-a retras din acţionariatul firmei, iar anul trecut, SC Luc Invest a intrat în insolvenţă. Astfel, în momentul de faţă, pentru că Buzoianu s-a retras din afacere, el nu ar mai putea fi tras la răspundere. Mai mult, cei care se aşteaptă se recupereze banii de la Luc Invest vor întâmpina serioase probeleme pentru că firma se află în insolvenţă, iar în cadrul acestei proceduri, lichidatorul se va asigura ca, în primul rând, statul să îşi recupereze datoriile de la SC Luc Invest, şi nu cei care au încheiat contracte de vânzare cumpărare cu acestă firmă. „Debitoarea (SC Luc Invest) se află în procedură de insolvenţă – dosar insolvenţă nr. 591/1285/2009 – Trib. Com. Cluj. Feroplas este înscris în tabelul preliminar de creanţe cu suma de 97.727,27 lei – creanţă chirografară (66.328,52 lei plus penalităţi). S-a făcut o adresă către administratorul judiciar prin care am solicitat să ne comunice stadiul procedurii”, arată un document al procesului de insolvenţă. Iar cei care vor încerca să recupere banii de la Părţilă şi Rusz vor avea mari dificultăţi.
„Trebuie văzut cine avea răspunderea patrimonială la această firmă şi apoi îndreptată o acţiune împotriva acestei persoane. Cu toate acestea, sunt slabe sanse să se mai poată recupera ceva, asta doar dacă administratorul are bunurile la vedere, adică în bunuri imobile”, spune un avocat specializat în drept comercial.
Business-man de top
Gazeta de Cluj a prezentat mai multe detalii despre Cosmin Sandu Părţilă şi modul în care acesta a intrat în această afacere. Conform unor informaţii, unul dintre personajele implicate în această afacere, partenerul de afaceri a lui Părţilă, Ladislau Rusz a mai avut probleme cu oamenii legii într-un dosar privitor la o afacere cu cântec care are legătură cu nişte vize şi carduri false în Italia. Conform aceloraşi informaţii, Rus este unul dintre cunoscuţii lui Toma Rus şi al lui Horia Oltean, actualul şef al BCCO Cluj. Ladislau Rusz, împreună cu unul dintre clienţii fideli ai cazinourilor clujene, Cosmin Părţilă au cumpărat una dintre afacerile imobiliare ale lui Octavian Buzoianu, anume un proiect imobiliar de construcţie a unor blocuri în Floreşti, în zona Muzeului Apei. Pentru această afacere, cei doi au făcut un împrumut la Banca Transilvania în valoare de 500.000 de euro prin intermediul firmei imobiliare LUC Invest. Avându-l în spate pe Toma Rus, cei doi s-au apucat de construit, însă pentru acest lucru au avut nevoie de materiale de construcţii. Cum în lumea interlopă, afacerile se fac între cei care se aseamănă, Părţilă şi Rusz au apelat pentru achiziţionarea materialelor de construcţii la una dintre firmele de materiale de construcţii ale fraţilor Şuilă din Blaj. Fraţii Şuilă, pe lângă alte afaceri pe care le „învârt” sunt cunoscuţi pentru faptul că au „linie directă” la Gigi Becali. Însă afacerea s-a lăsat extrem de prost pentru clujeni pentru că aceştia nu au mai avut bani pentru a plăti materialele cumpărate.
Octavian Buzoianu este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai bogaţi oameni de afaceri din Cluj. El a fost directorul Fabricii de Bere din Cluj, ajungând managerul Companiei de Bere România, deţinătoarea fabricii Ursus. În 2006, a părăsit acest post şi s-a apucat de afaceri imobiliare. El, alături de fratele său, Călin Buzoianu, deţine singurul hotel de cinci stele din Cluj, Opera Plaza, construit pe locul unde se aflau o parte din activele fabricii de dulciuri Feleacul, la care a fost acţionar. De asemenea, Octavian Buzoianu mai este acţionar la societăţile Hold Invest, Institut Proiect, Modern Farm, Modern Bau, Modern Instal şi Sagris.
Ce asemanare fizica cu prostanacul, oare si de caracter?