SC Euro Audit SRL a deschis un proces în care contestă rezultatul unei licitații organizate de Primăria Municipiului Dej. Este vorba despre iluminatul public din Dej, un contract de peste 7 milioane de lei. Societatea este conectată la afacerile lui Vasile Horga, un deputat liberal controversat care este judecat pentru ucidere din culpă. Fiica lui, Maria Horga, implicată și ea în afacerile firmei, a fost numită recent secretar de stat în cadrul Cancelariei Premierului Ludovic Orban. Reprezentanții firmei contestă atribuirea contractului către firma clujeană Neon Lighting, companie abonată și ea la contractele pe bani publici.

În primăvara acestui an, Primăria Municipiului Dej a organizat licitația Achiziție execuție lucrări pentru obiectivul “Creșterea eficientei energetice a sistemului de iluminat public al Municipiului Dej, jud.Cluj”, cu o valoare contractuală de 7.619.248,25 lei, fără TVA. Potrivit descrierii achiziției publice, pentru capitolul de lucrări ”Construcții și instalații” este destinată suma de 7.069.248,25 lei, pentru ”Utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesita montaj” vor fi cheltuiți 16.200 lei, pentru ”Active necorporale” sunt necesare investiții în valoare de 518.800 lei, pentru ”Organizare de șantier” – 15.000 lei, din care 10.000 de lei pentru ”Lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier” și 5.000 lei pentru ”Cheltuieli conexe”.

Membrii comisiei de licitației au respins oferta firmei Euro Audit și au atribuit contractul societății clujene Neon Lighting. Reprezentanții societății descalificate au contestat rezultatul la CNSC și au primit câștig de cauză și, suplimentar, Primăria Dej a fost pusă să plătească 11.500 lei, care reprezintă cheltuielile celor de la Euro Audit făcute în cadrul contestării licitației.

”Oferta Euro Audit a fost respinsă sub pretextul neconcludenței răspunsului la clarificare, fără ca subscrisa să fi fost informată cu privire la motivele concrete care au stat la baza deciziei autorității, respectiv care răspuns ar fi neconcludent, de ce ar fi neconcludent și ce aspecte vizate de clarificările adresate ar fi rămas, de fapt, nelămurite. Poate fi temeinică și legală decizia Autorității contractante raportat la faptul că oferta Euro Audit a fost respinsă total nemotivat, iar oferta Neon a fost declarată câștigătoare deși nu îndeplinește cerințele din documentația de atribuire și se impunea, astfel, a fi respinsa?”, se arată reprezentanții Euro Audit în cadrul contestației depuse.

Firma Neon acuzată că nu respectă mai multe cerințe, dar a câștigat contractul de 7 milioane de lei

Potrivit documentelor de la dosar, cei de la Neon Lighting sunt acuzați că nu au respectat mai multe cerințe din cadrul caietului de sarcini, chiar dacă au fost desemnați câștigătorii licitației.

”Ofertantul Neon nu prezintă modul în care lucrările solicitate prin documentația de atribuire vor contribui la rezultatele finale ale contractului de achiziție publică și vor fi realizate în conformitate cu cerințele Caietului de sarcini. (…) Neon nu a respectat obligația de a include în propunea tehnică o descriere completă a planului calității, deși Caietul de sarcini prevede că planul va cuprinde toate condițiile privind executarea lucrărilor menționate. (…) Ofertantul (Neon Lighting, n.red.) formulează o descriere generală a sistemului de management al calității, fără a indica aplicabilitatea concretă asupra activităților contractului. (…) Propunerea tehnică depusă de către Neon nu îndeplinește cerințele solicitate ofertanților (cărora) Ie revine obligația de a include în propunerea tehnică o descriere a modului în care aceștia își asumă în concret responsabilitățile în raport cu obiectivele anticipate prin contract. Propunerea tehnică a ofertantului Neon ignoră aceste cerințe ale autorității. (…) Ofertantul Neon nu a prezentat un memoriu tehnic complet privind execuția lucrărilor prevăzute în documentația de atribuire, este omisă prezentarea procedurilor de execuție prevăzute în Planul calității care să ofere Autorității contractante garanția că execuția lucrărilor se va efectua în baza unor proceduri prevăzute de un sistem al calității acreditat de către un organism de acreditare autorizat. Sistemul de telegestiune ofertat de către Neon în cadrul propunerii tehnice nu îndeplinește cerințele impuse – nu dispune de o interfață de programare API, nu a depus declarația producătorului aplicației, nu au fost prezentate referințe cu aplicațiile Smart City care să fi fost conectate API cu sistemul de telegestiune ofertat”, se mai arată în dosar.

Conectată la afacerile unui liberal controversat

Firma Euro Audit este conectată la afacerile fostului deputat liberal Vasile Horga și a fiicei lui, Maria, angajată în funcția de secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru Ludovic Orban. În perioada 2010 – 2018, societatea a încheiat contracte cu statul în valoare de aproape 10 milioane de euro. Maria Horga a deținut funcția de consilier și de șef de cabinet al unui ministru al Economiei, al unui președinte ANAF și a făcut parte din consiliile de administrație sau din comisiile de privatizare ale unor societăți de stat.

Maria Horga

În perioada în care Maria Gabriela Horga, actual secretar de stat la Cancelaria premierului Ludovic Orban, deținea funcții guvernamentale în Cabinetul Ponta, aceasta a fost numită ca membru în consiliile de administrație sau în comisiile de supraveghere sau de privatizare ale unor companii cu capital de stat. În 2017, fostul deputat a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. El a fost implicat într-un accident rutier soldat cu moartea unui om.

În ianuarie 2015, Vasile Horga a renunțat la acțiunile pe care le avea în cadrul firmei și i le-a cedat fiicei sale.

În momentul de față, pachetul majoritar de acțiuni îi aparține octogenarului Eugeniu Militaru (86 de ani).

Neon luminează banii publici

Firma care a câștigat contractul este Neon Lighting, o societate din Cluj Napoca care îl are ca director administrativ pe DANIEL ARPAD ZOLTAN. El face parte din consiliul de administrație al CREIC, o societate a Primăriei Cluj Napoca. De altfel, administrația locală a atribuit contracte în valoare de milioane de lei acestei societăți.

Cine sunt membrii comisiei de licitației

Persoanele cu funcție de decizie din cadrul autorității contractante cu privire la organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire sunt: Morar Costan -primar, Muncelean Teodora -viceprimar, Pop Cristina-Sabina –secretar al mun. Dej, Zegrean Călin – director tehnic, Gherman Alexandru –șef serviciu, Cuzdriorean Gabriela –șef serviciu, Sandor Vasile -consilier, Tohăneanu Nicolae – referent de specialitate, Misca Florin – consilier achiziții publice, Tecar Dorina-Tudorica – referent de specialitate, Pop Emil-Gabriel – șef birou, Cristian Clinciu – consilier, Iosip Horatiu – consilier juridic, Teodorescu Gabriel-consilier, Sălăjan Lenuța – consilier, Postevca Valentin- consilier juridic. Consilieri Bradea Andrei – consilier local, Boian Laura-Petria – consilier local, Malyarcsuc Adrian – consilier local, Lazăr Nicolae – consilier local, Mihaestean Jorgeta-Irina – consilier local, Husa Lucian-Ioan – consilier local, Tarța Dorel – consilier local, Cupșa Ioan – consilier local, Giurgiu Gheorghe – consilier local, Filip Dorin-Cristian – consilier local, Mureșan Aurelian Calin – consilier local, Buburuz Simion-Florin – consilier local, Petrean Mihaela – consilier local, Alexandru Adrian-Viorel – consilier local, Butuza Marius-Cornel – consilier local, Kovrig Anamaria Magdalena – consilier local, Varga Lorand-Iuliu – consilier local, Mureșan Traian – consilier local.

Banii pentru iluminatul public vin de la UE

În 2019, Primăria Municipiului Dej a câştigat 2,1 milioane de euro, în cadrul unui proiect european, pentru modernizarea sistemului de iluminat public.

Ar urma să fie schimbate 2.217 corpuri de iluminat şi implementat un sistem de telegestiune a sistemului de iluminat public în vederea scăderii consumului anual de energie din iluminat public cu peste 50% şi a emisiilor anuale de echivalent CO2 cu peste 50%. Investiţia este finanţată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.