Procese cu pastile, imobiliare si un conte de carton

In instantele clujene exista peste 20 de procese in care DEGENFELD SCHOMBURG PAUL, nascut la Cluj, este parte in dosare de restituire a diferitelor imobile din Cluj Napoca. De asemenea, cereri si procese similare mai au loc si in Satu Mare, Baia Mare si Targu Mures. SCHOMBURG face solicitari de restituire a unor imobile care au apartinut familiei contesei palatine Maria Susanne Loysa von Degenfeld si, pana in momentul de fata el a reusit sa obtina de la judecatori sentinte favorabile. In centrul Clujului, pe strada Universitatii, SCHOMBURG a reusit sa obtina aproape o cladire intreaga, iar in Baia Mare municipalitatea l-a despagubit pentru un ansamblu de imobile de 1636 mp. Culmea este ca, in timp ce mostenitorul contesei

In urma cu cativa ani, DEGENFELD SCHOMBURG PAUL a deschis mai multe procese de restituire a unor proprietati aflate in Cluj Napoca, Baia Mare, Satu Mare si Targu Mures, proprietati care erau in proprietatea statului iar majoritatea dintre ele au fost cumparate de cei care le locuiau pe parcursul anilor 90. In mod bizar si neunitar, DEGENFELD a reusit sa castige retrocedarea unor imobile. Spre exemplu, DEGENFELD a primit de la municipalitatea din Baia Mare despagubiri pentru un castel. “Ansamblul de imobile si teren , in suprafata de 1636 mp , situat in Baia Mare , P-ta Libertatii nr.5 , str. Turnului nr.2 , str. Crisan nr.1 si str. Cetatii nr. 3 , denumit si " Palatul Degenfeld ", solicitat de numitul Degenfeld-Schonburg Paul prin mandatar Waller Iuliu , mostenitor al defunctului Degenfeld-Schonburg Maximilian , este identificat prin C.F. nr. 29 Baia Mare nr. Topo 420 , si a fost trecut in proprietatea statului, fara plata , ca efect al Decretului de expropriere nr. 92/1950 . La data exproprierii proprietar tabular era defunctul Degenfeld-Schonburg Maximilian. Ansamblu de imobile si teren , in suprafata de 1636 mp , a fost solicitat si in temeiul Legii nr.112/1995 , iar prin Hotararea nr.445/A/1997 a Consiliului Judetean Maramures s-au acordat despagubiri banesti pentru spatiile cu destinatie de locuinte si pentru teren in valoare de 749 975 760 lei, despagubiri care au fost ridicate de petent de la sucursala B.C.R. Gherla conform ordinului de plata nr. 6990 din data de 15 noiembrie 2001 . Despagubirile banesti incasate actualizate cu indicele de inflatie la data de 31 mai 2003 reprezinta 973 382 041 lei. Se mentioneaza de asemenea ca prin H.C.L. nr.613/2002 s-a aprobat scoaterea din inventarul bunurilor care alcatuiesc domeniul public al Municipiului Baia Mare , si trecerea in domeniul privat al acestuia , a imobilelor din P-ta Libertatii nr.5 , str. Crisan nr.1 si str. Cetatii nr. 3”, arata un document al municipalitatii. Reprezentantul austriacului nascut la Cluj, Iuliu Waller este unul dintre administratorii Cooperativei de Consum Gherla, una dintre “relicvele” comertului comunist.
Dupa ce a inceput sa aiba succes in obtinerea proprietatilor, DEGENFELD s-a asociat cu Albert Attila in cadrul societatii imobiliare Deal Proprietati din Targu Mures. Attila este coproprietarul afacerii cu medicamente Bio Eel, una dintre cele mai mari societati romanesti din acest domeniu. De remarcat este ca, dupa ce DEGENFELD a castigat majoritatea proprietatilor imobiliare cerute, partenerul sau de afaceri a estimat pentru compania Bio Eel o cifra de afaceri de circa 25 de milioane de euro

Modus operandi

In Cluj Napoca, o parte dintre cei care au fost dati in judecata de austriac au pierdut procesul, altii nu, practica neunitara fiind una dintre “specialitatile” judecatorilor clujeni.  
Conform dosarului de judecata, cererea de revendicare a fost depusa in 1996, iar in anii urmatori cei care locuiau in imobilul de pe strada Universitatii au cumparat apartamentele de la primarie fara sa fie anuntati ca exista o cerere de revendicare pe locuintele respective. Abia in 2002, DEGENFELD, prin intermediul lui Waller Iuliu a deschis procesul de revendicare.
In mod atipic, in cadrul aceluiasi proces si al aceluiasi complet de judecata, unii dintre clujeni au pierdut, altii au castigat. In cazul celor care au pierdut, magistratii au anulat contractul de vanzare cumparare dintre locatari si primaria clujeana pe motiv de “rea credinta”
Doar ca, la momentul respectiv, clujenii au pierdut procesul deschis de Paul Degenfeld-Schonburg, care la data respectiva avea aproape 90 de ani si locuia in Munchen. In momentul de fata, fericitul “castigator” al imobilelor respective este DEGENFELD SCHOMBURG PAUL, nepotul. Conform mai multor rapoarte pe justiţie, Romania ocupa primele locuri intr-un top al problemelor legate de retrocedarile de imobile. Conform unui raport al Departamentul de Stat SUA, se observa ca unele asociaţii ale proprietarilor continua sa denunţe lentoarea procedurilor de retrocedare la nivel local.
„Organizaţiile foştilor proprietari au afirmat, in continuare, ca inerţia a impiedicat retrocedarea proprietaţilor la nivel local. In unele cazuri, autoritaţile locale au continuat sa amane sau sa refuze sa furnizeze documentaţia necesara foştilor proprietari care depuneau cereri de retrocedare. De asemenea, acestea au refuzat sa restituie proprietaţi care prezentau interes pentru autoritaţile municipale sau judeţene (…)CEDO a decis in favoarea foştilor proprietari in numeroase cazuri de retrocedare, acestea reprezentand majoritatea plangerilor adresate CEDO din Romania. In 2008, CEDO a condamnat Romania in 129 de cazuri pentru neprotejarea proprietaţii in conformitate cu prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Consiliul Europei a dat publicitaţii un raport in care se menţiona faptul ca Romania nu respecta termenul de trei luni impus de CEDO pentru plata compensaţiilor. Potrivit raportului, in 2008, in doar 5% din cazuri, compensaţiile stabilite de CEDO au fost platite in termenul de trei luni prevazut in deciziile finale ale Curţii”, se menţioneaza in raport.

Maria Susanne Loysa von Degenfeld (n. 28 noiembrie 1634, Straßburg – d. 18 martie 1677, Castelul Friedrichsburg, Mannheim) a fost o contesa palatina (din 1667). Ea a fost dama de curte, amanta si ulterior sotia printului palatin Karl I. Ludwig (Pfalz) (1618-1680) fiul lui Friedrich V. (Pfalz) si al printesei Elisabeta de Bohemia (Elisabeth Stuart). Printul va avea 13 copii cu Marie Luise, dintre care numai opt au ramas in viata. Ea moare la data de 18 martie 1677, la nasterea celui de-al paisprezecelea copil.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.