Curtea de Apel Cluj este a treia instanta ca marime din Romania. Conform bilantului, anul trecut, instantele din raza de activitate a Curtii de Apel Cluj au avut de solutionat 223.576 dosare, evidentiindu-se o tendinta crescatoare fata de 180.388 dosare in 2009, respectiv 149.642 dosare de solutionat in anul 2008. La intalnirea de bilant care a avut loc saptamana trecuta a fost prezent si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatiu Dumbrava, care a spus ca, in viitor, este posibil ca sase judecatorii din raza de activitate a Curtii de Apel Cluj sa dispara din cauza deficitului de judecatori.
 

Din examinarea datelor statistice privind operativitatea de solutionare a cauzelor, rezulta ca in anul 2010 instantele din raza de activitate a Curtii de Apel Cluj au realizat un procent de operativitate de 79,87%, putin mai scazut fata de cel realizat in cursul anului 2009 (81,59%). In cursul anului 2010, la Curtea de Apel Cluj s-au inregistrat 14.165 dosare, la care s-a adaugat un stoc de 1.156 dosare, volumul cauzelor de solutionat fiind de 15.321 dosare. Din totalul cauzelor de solutionat a fost judecat un numar 12.507 dosare, la sfarsitul anului existand un stoc de 2.814 de cauze, in crestere fata de anul precedent cand a ramas nesolutionat un numar de 1.156 dosare.
 
Durata medie de solutionare a cauzelor la nivelul Curtii de Apel in materie penala a fost cuprinsa intre 0-12 luni in prima instanta, 0-6 luni in apel si 0-6 luni in recurs; intre 0-6 luni (5.975 recursuri, 376 apeluri si 64 fonduri) si 45 dosare intre 6-12 luni (33 recursuri si 12 apeluri) in materie civila in sens larg; intre 0-6 luni in materie comerciala.
Conform bilantului, judecatoriile din raza de activitate a Curtii de Apel Cluj au fost sesizate, in anul 2010, cu solutionarea a 117.853 cauze, in crestere fata de anul 2009 cand numarul cauzelor nou intrate a fost de 103.659.
 
Procentual, cele mai multe hotarari au fost atacate la Tribunalul Salaj (28,84%) si la Tribunalul Bistrita-Nasaud (26,06%), in timp ce la polul opus se situeaza Tribunalul Comercial Cluj (8,48%).

Se desfiinteaza judecatoriile
In anul 2010, in statele de functii ale Curtii de Apel Cluj si ale instantelor din aria de competenta a acesteea au fost cuprinse 321 posturi de judecator, cu patru posturi mai mult fata de anul precedent, ca urmare a suplimentarii, prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 1.525 din 4 iunie 2010, a numarului de posturi de la nivelul tribunalelor, repartizate in sensul celor ce urmeaza: un post la Tribunalul Cluj, doua posturi la Tribunalul Comercial Cluj si un post la Tribunalul Maramures. Astfel, se remarca o crestere a gradului de ocupare a posturilor de judecator, de la 263 in anul 2009 la 286 in anul 2010, in aceasta categorie fiind incluse si cele 3 posturi ocupate de magistratii suspendati din functie prin hotarari ale Consiliului Superior al Magistraturii, precum si posturile detinute de un numar de alti trei judecatori care si-au desfasurat activitatea in afara instantelor judecatoresti (la Consiliul Superior al Magistraturii, la Ministerul Justitiei si, respectiv, la Scoala Nationala de Grefieri).
 
Un factor care a contribuit la cresterea numarului de posturi vacante la nivelul Curtii de Apel Cluj l-a constituit plecarea, in urma promovarii la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a unui numar de 2 judecatori de la tribunale arondate altor curti de apel.
 
Cu toate acestea, presedintele CSM, Horatiu Dumbrava, a declarat ca, din cauza deficitului de personal, la care se adauga introducerea noilor coduri, sase judecatorii de pe raza de activitate a Curtii de Apel Cluj sunt in pericol de a fi desfiintate (Judecatoriile de la Simleul Silvaniei, Huedin, Dragomiresti, Jibou, Somcuta Mare si Targu Lapus, n.red). “Se introduc prin noul Cod de Procedura Penala doua noi institutii: judecatorul de camera preliminara si judecatorul in materie de drepturi si libertati care, alaturi de judecatorii ce vor intra la cauze, trebuie sa asigure functionarea in instanta. Daca nu se intervine la schemele de personal, aceste judecatorii cu un numar mic de magistrati vor disparea”, a explicat Horatiu Dumbrava.
Dosare prin telefon
Curtea de Apel Cluj a initiat in cursul anului 2010 un program de colaborare cu SC iQUEST Technologies SRL Cluj-Napoca, in vederea dezvoltarii unui serviciu numit Call Center Speak to Me, menit sa faciliteze accesul persoanelor interesate la informatii de interes public, acesta fiind primul Call Center cu generare dinamica a vocii in limba romana.
 
Prin modalitatile de comunicare catre persoanele interesate de informatii privitoare la activitatea instantei, sistemul furnizeaza doua categorii de informatii. Prima vizeaza informatiile legate de dosare, cum ar fi ultimul termen de judecata sau solutia pronuntata la ultima sedinta de judecata, date ce vor fi preluate automat din aplicatia de evidenta electronica a dosarelor ECRIS Instante v4, iar cea de a doua contine informatii despre ajutorul public judiciar, taxele judiciare de timbru, depunerea actelor la dosar, studiul dosarelor, legalizarea sau investirea cu formula executorie, eliberarea certificatelor si a copiilor de pe acte sau informatii privind programul si organizarea instantei. Informatiile pot fi obtinute printr-un singur apel telefonic, de oriunde, de pe un telefon fix sau mobil, la numarul 0264.207.975, numar cu tarif normal. Curtea de Apel Cluj va beneficia, conform intelegerii incheiate cu SC iQUEST Technologies SRL, de o perioada de gratie de 3 luni, in care serviciul va putea fi folosit fara costuri impuse Curtii, ramanand ca in decursul acestei perioade de gratie sa se faca si trecerea catre furnizarea de informatii privitoare la dosarele aflate pe rolul tuturor instantelor (tribunale si judecatorii) din circumscriptia Curtii de Apel.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.