La Judecătoria Cluj Napoca sunt înregistrate zeci de procese în care oamenii contestă măsurile de carantină și izolare socială la care au fost supuși, însă, în majoritatea cazurilor, plângerile sunt respinse.

Potrivit datelor afişate pe portalul instanţelor de judecată din România, după intrarea în vigoare a Legii 136/2020, care prevede carantinarea şi izolarea persoanelor, tot mai mulţi români din ţară sau din afara ţării, dar şi cetăţeni străini contestă în instanţele de judecată măsurile de izolare şi carantinare dispuse şi actele Direcţiilor judeţene de Sănătate Publică.

De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică se confruntă cu multe procese din partea persoanelor şi firmelor vizând anularea unor procese verbale de contravenţie sau a unor plângeri contravenţionale.
Potrivit legii, toţi avocaţii din oficiu ai românilor care contestă măsurile de carantinare şi izolare, indiferent de soluţii, beneficiază de plata onorariilor din fondurile Ministerului Justiţiei. Onorariile variază între 626 de lei şi 868 de lei, majoritatea fiind de 723 de lei. Din 21 iulie 2020, Legea 136/2020 dă dreptul persoanelor care se consideră vătămate în drepturi sau într-un interes legitim să conteste ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau deciziile Direcţiilor de Sănătate Publică în termen de 24 de ore de la comunicarea deciziei la judecătoria în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau reşedinţa ori la judecătoria de pe raza spitalului sau unităţii în care este izolată sau carantinată.
Aceştia pot solicita anularea actului administrativ, revizuirea sau încetarea măsurii. Judecata pe fond se face în cel mult 48 de ore, aceasta poate fi atacată cu apel în 2 zile, dar hotărârea instanţei de fond este executorie, persoana având dreptul să părăsească imediat unitatea din care a fost carantinată sau izolată. Celor care nu au avocaţi aleşi, potrivit legii, le este asigurat un avocat din oficiu, pe bani publici.

2 COMENTARII

  1. o lege idioată scornita de „juriștii” psd.
    Ei ar trebui să plătească onorariile din oficiu plus restul cheltuielilor, din stipendiile pe care le primesc, degeaba, în parlament. Stiu ei care sunt ăia, știm și noi

  2. Sigur, PDS este vinovat de tot, inclusiv pentru lacustele din Egipt in vremea lui Moise. Pentru proasta gestionare a tarii, vid legislativ, confuzie la nivel politic, megaimprumuturi la dobanzi foarte mari, „intarcuirea” bolnavilor in spitale e vinovat PNLul, partidul care are impresia ca conduce tara. Miile de cazuri covid zilnice sunt adevaratul rezultat al acestei conduceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here