Procesul în care Mircea Hrudei, fostul șef al DIICOT Cluj, a fost demis din funcția de conducere de șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, va ajunge pe masa judecătorilor de la Curtea Constituțională. În cadrul procesului în care Hrudei a contestat decizia de destituire și care se judecă la Curtea de Apel București, instanța a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la o prevedere din Ordonanțe de Urgență a Guvernului 78/2016 privind organizarea DIICOT.
”Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale în vederea solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 alin. (4) din O.U.G. nr. 78/2016 pentru organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Înainteaza cererea Curtii Constitutionale în vederea solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 alin. (4) din O.U.G. nr. 78/2016 pentru organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.”, se arată într-o decizie a instanței emisă pe 13 martie.
Potrivit articolul 5 alineatul (4) din OUG 78/2016, ”procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pot fi revocați prin ordin al procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției sau în cazul aplicării unei sancțiuni disciplinare.”
În ediția tipărită a Gazetei de Cluj vom oferi mai multe detalii despre acest subiect.