Bătălia dintre cele două tabere care deţin acţiuni la SC Farmec SA continuă la Tribunalul Specializat Cluj, acolo unde săptămâna trecută a avut loc un nou termen de judecată. Într-un dosar având ca obiect o acţiune în constatare, reclamantul  Tothfalusi Janos a cerut recuzarea judecătorului de caz, după ce acesta înaintase la rândul lui o cerere de abţinere. Ambele cereri au fost respinse, astfel încât procesul dintre Tothfalusi Janos şi clanul Turdean, compus din Turdean Mircea Liviu, Turdean Liviu, Turdean Ioana Virginia va continua în acelaşi complet. Cele două dosare în care se judecă cele două facţiuni vor fi conexate, conform unei hotărâri a Tribunalului Specializat.

Săptămâna trecută a avut loc un nou termen în unul dintre procesele pentru controlul uneia dintre cele mai importante societăţi din Cluj, SC Farmec SA. În dosarul 1030/1285/2009, având ca obiect o acţiune în constatare, Tothfalusi Janos cere instanţei să constate calitatea sa de acţionar al companiei SC Farmec SA şi, pe cale de consecinţă, să dispună înscrierea sa în Registrul Acţionarilor pentru un număr de 206.000 de acţiuni. Acesta susţine că ar fi mandatat mai multe persoane, unele acţionari la SC Farmec SA, pentru a-i achiziţiona mai multe pachete de acţiuni, însă deşi a plătit preţul aferent acestora, nu a intrat în proprietatea titlurilor de valoare. În cererea de chemare în judecată, Tothfalusi Janos susţinea că le-ar fi dat pârâţilor Turdean Mircea Liviu, Turdean Liviu, Turdean Ioana şi Turdean Horea sume de bani pentru a achiziţiona pachete de acţiuni la societatea clujeană, în întărirea acestor afirmaţii reclamantul aducând drept mijloace de probă mai multe înscrisuri.

La ultimul termen de judecată a acestui dosar, la data de 3 aprilie, judecătorul Flavius Iancu Moţu a înaintat o cerere de abţinere de la judecarea acestei cauze, iar reprezentanta reclamantului Tothfalusi Janos a cerut recuzarea acestuia. Ambele cereri au fost respinse la data de 9 aprilie 2013, hotărârea rămânând definitivă la data de 10 aprilie 2013. Între cele două părţi, Tothfalusi Janos pe de-o parte, şi familia Turdean, pe de altă parte, există două procese având acelaşi obiect, fiind vorba despre dosarele 1030/1285/2009 şi 980/1285/2012, ambele aflate pe rolul Tribunalului Specializat (fost Comercial). La termenul din data de 20 februarie a acestui an, completul Tribunalului Specializat Cluj a dispus conexarea celor două, motivând faptul că iniţial, disjungerea celor două nu era oportună. În motivarea hotărârii, judecătorii au arătat că” în primul rând disjungerea a fost dispusă cu titlu de sancţiune, pentru depunerea tardivă a unei precizări de acţiune de către reclamant, iar în al doilea rând raţiunea acelei disjungeri era soluţionarea mai rapidă a dosarului nr. 1030/1285/2009 ipoteză care nu mai este întrunită la acest moment, deoarece probaţiunea este mai avansată în dosarul nr. 980/1285/2012. De asemenea reţine utilitatea conexării cauzelor şi prin prisma probatoriului comun între cele două cauze, dosarul nr. 1030/1285/2009 vizând mai multe capete de cerere principale iar dosarul nr. 980/1285/2012 având ca obiect un capăt de cerere accesoriu faţă de cele din dosarul nr. 1030/1285/2009”. 

Problema acţiunilor

Prin înscrisurile pe care le deţine, Tothfalusi Janos a arătat în repetate rânduri în faţa judecătorilor că a încheiat cu Turdean Mircea Liviu un număr de patru convenţii prin care pârâtul se obliga la cumpărarea şi transcrierea pe numele reclamantului a unui număr de 42.000 de acţiuni la SC Farmec SA, acţiuni pentru care a plătit suma de 105.000 de lei. În ceea ce priveşte pe pârâtul Turdean Liviu, Tothfalusi Janos arăta că acestuia i-a împrumutat printr-o convenţie suma de 15.000 de lei, urmând ca la ajungerea la termen a împrumutului să îi fie înapoiaţi banii sau să fie cedate în favoarea creditorului un număr de 6000 de acţiuni.
În legătură cu ceilalţi doi pârâţi, Turdean Ioana şi Turdean Ovidiu Horea, Tothfalusi Janos a arătat că şi acestora le-a dat în baza unor convenţii sumele de 60.000 şi 335.000 de lei pentru a-i cumpăra şi transcrie pachete de 24.000 şi respectiv 134.000 de acţiuni.

 

De cealaltă parte, pârâţii au susţinut că se aflau în imposibilitate obiectivă de îndeplinire a obligaţiei asumate ca mandatari, acest fapt datorându-se unei hotărâri judecătoreşti a ICCJ şi care a rămas irevocabilă.

Prin hotărârea evocată, instanţa suprema a dispus, la data de 3 iulie 2008 anularea emisiunii de acţiuni din anul 2004. Ca atare, pârâţii nu mai erau în măsură de a asigura formalităţile de transcriere a acţiunilor pe numele reclamantului Tothfalusi Janos, de vreme ce întreaga procedură de dobândire a acţiunilor a fost anulată. Cu alte cuvinte, pârâţii au susţinut ca sumele de bani remise de reclamant pârâţilor în anul 2009 au fost destinate subscrierii şi vărsării unor acţiuni aferente majorării de capital social realizate în anul 2004, majorare cu privire la care instanţa supremă a dispus anularea.

Datele companiei Farmec SA

Farmec SA este prima şi cea mai importantă companie producătoare de produse cosmetice din România, unic proprietar a mărcii de produse cosmetice GEROVITAL H3, istoria ei începând în anul 1889.
Dezvoltarea companiei a inclus şi consolidarea propriei reţele de distribuţie. În prezent, toate zonele ţării sunt acoperite prin cele 14 reprezentanţe ale companiei, dotate corespunzător. În acelaşi timp, un accent deosebit a căzut pe dezvoltarea departamentului de marketing şi cercetare şi pe extinderea colaborărilor cu importante institute de cercetare, cum ar fi Institutul de Cercetări Chimice Raluca Ripan, Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Clinica de Dermatologie Cluj-Napoca.
În 2007, Farmec a raportat o cifră de afaceri de 21,5 milioane euro şi un profit de 2,7 milioane euro. Aceste rezultate demonstrează încă o data valoarea companiei pe piaţa cosmeticelor din Romania.

 

 

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.