Având în vedere modificările survenite în Codul Penal și Codul de procedură Penală, de la data trimiterii în judecată a inculpaților din dosarul fraudei la referendum, în raport cu încadrarea juridică a faptelor, la ultimul termen al procesului instanța a pus în discuție schimbarea încadrării juridice pentru Samson Dumitru, Nica Tudorel, Bițu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chira Gigi, Daniel Măgurean Bogdan Crisitian și Hanzi Nicușor Ștefan, din infracțiunea de asociere în vederea de infracțiuni, în infracțiunea de constituire a unui grup infracțional.
Deși toți avocații au solicitat respingerea schimbării încadrării juridice, instanța a decis că faptele celor opt inculpați sDe regăsesc în conținutul constitutiv al infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, așa cum este aceasta definită în prezent prin art. 367 alin. 1 și 3 al Noului Cod Penal. De asemenea, arată instanța, acesta constituie și legea penală mai favorabilă, limitele de pedeapsă fiind mai mici. S-a hotărât, de asemenea, că faptele pentru care au fost trimiși în judecată și ceilalți doi inculpați, Lăcătuș Florin și Muza Gabriel, se află în conexitate cu infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat. În raport cu noua încadrare juridică, instanța a pus în discuție necompetența materială a Judecătoriei Cluj-Napoca și a declinat dosarul, spre judecare, Tribunalului Cluj, instanță competentă material în cauza respectivă.
”În baza art.49 al.1 C.pr.pen., art.50 C.pr. pen. rap.la art.36 al.1 lit.a C.pr.pen. declină competența materială a cauzei privind pe inculpații Samson Dumitru, Nica Tudorel, Bițu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chira Gigi ,Daniel Măgurean Bogdan Crisitian și Hanzi Nicușor Ștefan, în favoarea Tribunalului Cluj în vederea soluționării sub aspectul săvârșirii de către aceștia a infracțiunii prevăzute de art.367 al.1 C.pen. și sub aspectul săvârșirii de către inculpații Lăcătuș Florin și Muza Gabriel a infracțiunilor prevăzute de art. 54 al 2 din Lg. 3/2000, conexe cu infracțiunile prevăzute de art.367 al.1 C.pen .”, se arată în Hotărârea 556/2014 din 15 mai 2014.
Acuzațiile
În dosarul care se află acum pe rolul Tribunalului Cluj sunt puși sub acuzare Samson Dumitru, pentru infracțiunile de promisiune, oferire și dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorii să voteze în cadrul referendumului, respectiv asocierea în vederea săvârșirii de infracțiuni. Nica Tudorel, Bițu Constantin Șerban sunt acuzați de aceleași infracțiuni, în forma complicității, iar lui Niculae Nicholas Vitto și Chira Gigi li se adaugă și infracțiunea de instigare la exercitarea multiplă a votului în cadrul referendumului. În sfârșit, Măgurean Bogdan Cristian, Hanzi Nicușor Stelian Grosu Gheorghe și Rus Radu Stelian sunt judecați pentru complicitatea la infracțiunile de promisiune, oferire și dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a se determina alegătorii să voteze în cadrul referendumului și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.
Starea de fapt
În contextul organizării la data de 29 iulie 2012 a referendumului pentru demiterea președintelui României, Samson Dumitru – o beizadea de București, rudă sau pretenar cu tot felul de fețe alese ale Bucureștiului, zis și ”Mâna dreaptă a lui Antonescu” deoarece era mereu în umbra lui – a organizat o acțiune de mobilizare a electoratului în județul Cluj, încercând să cumpere voturi electorale pentru care a oferit bani sau mâncare și băutură. Cum era nevoie să fie de față la coordonarea acțiunii, el s-a deplasat de la București la Cluj, nici mai mult nici mai puțin decât cu un elicopter al societății Inter Aviația SA, așa încât, la ora 12 și jumătate era la sediul PNL Cluj, pe Bulevardul Eroilor. Pentru a-și atinge obiectivul, Samson și-a adus ajutoare de la București – dar ele au ”aterizat” cu mașina – Nica Tudorel, Bițu Constantin Șerban, Niculae Nicholas Vitto și Chiraș Gigi. Aceștia au ajuns la Cluj în dimineața aceleiași zile și l-au căutat pe Măgurean Bogdan, interlop cu renume în Cluj, cu sprijinul căruia a stabilit o întâlnire cu liderii comunităților de romi de la Pata Rât și din Comuna Florești, care urmau să îi ajute în racolarea de votanți, firește, contra unor sume de bani. Măgurean urma să mobilizeze alegătorii la vot, unde erau instruiți să aplice ștampila pe DA. Tot în sarcina lui cădea pregătirea unor echipe de doi-trei interlopi care să intervină, la nevoie, pe raza județelor Cluj, Alba, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Arad și Timiș, acolo unde s-ar fi solicitat sprijin.
Caragiale în acțiune la referendum
După ce a făcut planul de acțiune cu liderii comunităților de romi, Măgurean a mers și el la sediul PNL, unde la indicațiile lui Samson, prin intermediul lui Nica și Bițu, acesta a coordonat telefonic acțiune de mobilizarea a votanților din Pata Rât. În timp ce Niculae și Chiraș convingeau oamenii, pe stradă au parcat două autocare de la firma Fany Prestări Transport SRL. Până la ora 19, când s-au pus în mișcare, s-au adunat 41 de persoane care au acceptat târgul. O parte dintre aceștia votaseră deja de dimineață și chiar au ținut să le spună celor doi ”organizatori” acest lucru, dar au fost liniști că totul este aranjat și că este suficient să își dezlipească etichetele autocolante doveditoare de pe buletin. Votanții povestesc, cu respect, cum că le-ar fi dat chiar o mână de ajutor pentru aceasta.
Autocarul a ajuns în Câmpia Turzii și a parcat lângă Școala Pavel Dan, unde era organizată secția în care urma să se voteze. Pasagerii au coborât din autocar, și, ca să nu bată la ochi, autocarul a plecat imediat din fața școlii, dar a avut ghinionul să fie oprit de un echipaj de poliție căruia i s-a părut suspect. Polițiștii l-au supus unui mic interogatoriu pe șofer și i-au luat o declarație. Când au ieșit din secția de votare, oamenii nu au mai găsit autocarul, deoarece șoferul nu a mai avut curajul să se întoarcă la Școala Pavel Dan și s-a pitit într-o parcare. Șoferul nu a avut curajul să recupereze votanții până nu s-a închis secția de votare, adică după ora 23.
La Pata Rât, cele 45 de persoane care au acceptat să meargă la vot au fost transportate, tot cu un autocar Fany, la secția de votare din Someșeni, după care oameni au fost adus și de unde au plecat și răsplătiți cu mici și bere. Măgurean Bogdan a primit 6000 de lei pentru serviciile aduse.