La şedinţa de judecată din 22 mai 2014 a procesului în care este judecat, alături de alţi angajaţi ai Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, în calitatea sa de fost preşedinte al CJ Vrancea, au fost audiaţi doi martori, referitor la controalele interne dispuse în consiliu, cu privire la lucrările de pietruire şi asfaltare a drumurilor comunale din judeţ. Din declaraţiile martorilor a reieşit că s-a făcut plata unor lucrări neefectuate sau defectuoase, în baza unor facturi neaccepate la plată de către şeful biroului tehnic.

 

Declaraţiile celor doi martori, Lola Valeria şi Grozavu Petrică, au scos la iveală faptul că s-a făcut plata unor facturi neaprobate de Liviu Rusu, şef serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a CJ Vrancea, care le-ar fi semnat ulterior, la insistenţele directorului economic, Valeria Teodorescu. Liviu Rusu este judecat în acest dosar pentru complicitate la abuz în serviciu şi la folosirea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum şi pentru fals intelectual.

Astfel, conform celor declarate de Lola Valeria, economist în cadrul Direcţiei Economice a CJ Vrancea şi care se ocupa de decontarea lucrărilor de construcţii din proiectul de p pietruire a drumurilor comunale, plata unor lucrări se făcea pe baza unui referat de decontare şi a unei situaţii de lucrări, ambele aprobate de şef serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică,  însoţite de factura emisă de constructor, semnată şi ştampilată cu “bun de plată” de către şeful biroului tehnic, în vremea aceea Liviu Rusu. Martora a spus că, la un moment dat, s-au plătit mai multe facturi, fără ca acestea să fi fost semnate şi ştampilate cu “bun de plată” de către Liviu Rusu, care a refuzat expres semnarea lor. Valerica Lola, trimisă de directorul economic Valeria Teodorescu, a mers în mai multe rânduri să îl convingă să le semneze, şi, până la urmă, după ce facturile fuseseră plătite, Liviu Rusu le-a semnat.

 

Conform declaraţiei martorei, în 2005 s-au efectuat două controale interne care priveau derularea contractelor de pietruire a drumurilor comunale din judeţ, controale dispuse în urma unei verificări a Curţii de Conturi, care a găsit anumite nereguli. În urma controalelor s-a constatat că s-au decontat o serie de lucrări neefectuate sau realizate  necorespunzător. O parte din banii decontaţi societăţilor de construcţii responsabile de acele lucrări au fost returnaţi.

Petrică Grozavu, coleg de birou şi subaltern al lui Liviu Rus, a confirmat cele declarat referitor la plata unor facturi fără ca acestea să fi fost de la început acceptate de către Rus. Grozavu a precizat că Liviu Rus supraveghea modul de derulare al lucrărilor în teren şi îl informa despre stadiul acestora, regulat, pe preşedintele consiliului, Marian Oprişan. Ca urmare a problemelor semnalate de către el s-ar fi dispus controlul intern, care a fost urmat de o dispoziţie de recuperare a pagubelor şi de rezilierea contractelor cu executanţii în culpă.

 

Acuzaţiile DNA

Urmărirea penală a fostului vicepreşedinte al PSD, Marian Oprişan, a început în noiembrie 2005, iar pe 5 iunie 2006 acesta a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost  acordate, fals si uz de fals, infracțiuni comise în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Județean Vrancea.

Consiliul Judeţean Vrancea a primit, în 2004, 1,9 milioane de dolari de la Ministerul Transporturilor pentru reabilitarea drumurilor comunale din județ. Ca urmare, Comisia de Licitație, numită de  Marian Oprişan, a selecționat şi a atribuit lucrări de construcție unor firme neeligibile, conduse de apropiați preşedintelui Marian Oprişan, şi anume: SC Aispa Stars 95 SA – al cărei patron este omul de afaceri  Prunache Corneliu, SC Top Media SRL – al cărei patron este Graur Vasile, fratele inculpatei Teodorescu Valeria şi SC Utilaj Construct SA – al carei patron este Mihaiuc Vasile.

„De altfel, s-a dovedit că cele trei firme nu dispuneau de utilajele necesare efectuării acestor lucrări, iar firma SC Top Media SRL este o firmă fără sediu şi fără angajați. Firmele respective au contractat lucrări de asfaltare pentru un număr de 41 de drumuri comunale, dintre care o parte erau asfaltate anterior, iar pe altele nu s-a executat nici un fel de lucrare, însă banii au fost încasați. Pe cele câteva drumuri pe care au fost executate, lucrările s-au dovedit a fi de proastă calitate şi efectuate fără proiecte tehnice. În cazul a numeroase lucrari nu au existat inspectori (diriginți de şantier) autorizați de Inspectoratul de Stat în Construcţii, cum impunea legea”, se arată în rechizitoriu.

”18 drumuri comunale nu au fost supravegheate şi verificate de nicio persoană autorizată. În plus, plățile s-au facut integral în contul firmelor selecționate, la doua – trei zile după semnarea contractelor”, dezvăluie procurorii anticorupție.

 

Feuda unui baron local

O altă faptă imputată de procurorii DNA este că, în 2004-2005, Marian Oprişan „a negociat şi achiziționat, fără hotărârea necesară a Consiliului Județean şi fără avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic „Căprioara”, în jurul căruia deținea, împreună cu membrii familiei, 8 hectare de teren”. Pentru această achiziție, Oprişan ar fi alocat ilegal 1,7 milioane RON din fondurile publice al CJ Vrancea. În plus, acesta ar fi întocmit şi o adresă prin care a solicitat suma de 300.000 RON din fondul de rezervă al Guvernului. Pretextele invocate în adresă sunt nereale, iar banii primiți au fost utilizați tot pentru achiziția complexului.

Rechizitioriul mai arată că, în perioada 2003-2005, Oprişan ar fi folosit hotelurile „Rucăr” din Soveja şi „Hanul dintre Vii” din Câmpineanca, aflate în patrimoniul CJ Vrancea, pentru organizarea unor acțiuni de protocol în valoare de 520.000 RON.

Conform calculelor anchetatorilor, prejudiciul creat Ministerului Transporturilor este de circa 1,5 milioane de euro, cel creat bugetului CJ Vrancea se ridică la aproximativ 600.000 de euro, iar cel creat în dauna Guvernului ajunge la circa 75.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.