După aproape 7 ani de la dezvăluirile Gazetei de Cluj privitoare la schema Caritasul Unguresc, procesul artizanului acestei afaceri a intrat pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca. WALDMAN CSABA LASZLO este inculpat într-un dosar în care s-au constituit peste 70 de părți civile. Chiar dacă procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au început urmărirea penală pe numele lui WALDMAN în 2011, în următorii ani sute de persoane au reclamat modul în care au fost înșelate.

La finele acestei luni a avut loc primul termen în procesul penal în care este inculpat  WALDMAN CSABA LASZLO, artizanul Caritasului Unguresc. El era administratorul a trei societăți comerciale (Favorit Solution, Best Invest solution și Bamboo Consulting) la care asociați erau cetățeni din Ungaria și un off-shore din Seychelles.

Schema folosită de Waldman este de a face împrumuturi în numele clienților care apelează la acest serviciu. Practic, clienții semnează contracte de îndatorare pe câțiva zeci de ani, iar fondul este constituit din ratele plătite de clienți, astfel că dacă cineva vrea să se retragă din cadrul contractului nu o poate face. Câștigul net al patronilor provine din taxele de înscriere și comisioanele, care nu se returnează și sunt plătite de cei care apelează la acest gen de servicii. Astfel, în mod normal, de fapt clienții creditează firma, și nu invers, iar cadrul este perfect legal pentru că între societate și client se semnează un contract în care cel care se îndatorează își asumă această schemă de inginerie financiară.

Reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat pe WALDMAN CSABA LASZLO, dar la finalul convorbirii acesta a declarat că nu dorește ca opiniile lui să fie redactate în cadrul articolului.

Banii erau duși cu gențile în Ungaria

Conform Ministerului Public, “pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a fost constituită, în cursul anului 2011, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de către o societate comercială şi administratorul acesteia a unor infracţiuni privind atragerea de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordări de împrumuturi din fonduri astfel acumulate, de tip «Caritas». În acest dosar, se efectuează cercetări  în raport cu zeci de persoane care au formulat plângeri penale în care s-a invocat faptul că, după încheierea unor convenţii între diverse persoane şi această societate (cu privire la depunerea unor cotizaţii urmate de acordarea unor împrumuturi), obligaţiile din partea societăţii nu au mai fost respectate. La data de 21.09.2011 a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea mai sus-arătată faţă de administratorul Waldman Csaba Laszlo, iar la data de 05.01.2012 faţă de persoana juridică al cărei administrator era. Totodată, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, a mai fost înregistrată o cauză penală  având acelaşi obiect dar privind o altă societate comercială. Menţionăm că, în aceste dosare s-a lucrat constant, având în vedere numărul foarte mare de persoane care au formulat plângeri, precum şi al actelor de urmărire penală necesare a fi fost efectuate în aceste cauze”. Conform documentului, Waldman ar fi mutat sume de bani din contul uneia dintre firmele pe care le administrează în conturi din Ungaria “în contabilitatea societăţii nu există în prezent nicio înregistrare a unor sume existente în conturi peste hotare, deci transferarea sumelor respective a fost efectuată fără niciun document. Sumele respective au fost ridicate de către Waldman Csaba Laszlo şi depuse în contul SC Favourit Solution SRL deschis în Ungaria, fiind transferate, în numerar, la Budapesta, la data întocmirii notelor explicative şi a procesului verbal, neputând fi precizat cuantumul acestor sume. Considerăm că dl. Wladman Csaba Laslo şi-a însuşit în scop personal sumele ridicate în numerar şi depuse în contul din Ungaria”, se arată în documentul Parchetului clujean.

NUP în 2016

În 2016, procurorii clujeni au emis o soluție de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Sc Favorit Solution, firmă implicată în schema infracțională Caritasul Unguresc. În același timp, potrivit unei sentințe, administratorul firmei WALDMAN CSABA LASZLO a fost pus să plătească aproximativ 300.000 de lei în urma procesului de insolvență al societății.

Peste 100 de cazuri de înșelăciune

O altă persoană care s-a ocupat de această afacere este Mate Istvan care este dat în căutare internațională. SC Ideal Fundation a fost deschisă în august 2014 și firma a fost patronată de MATE ISTVAN și FEIER DIANA RALUCA. Mate Istvan este asociat, alături de Gaspar Balint, în cadrul SATURNUS FINANCE SRL.

În 2017, Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventivă a lui Mate Istvan. El a fost judecat în România pentru peste 100 de cazuri de înșelăciune. Arestarea a survenit după ce a fost dat în urmărire internațională pentru că Mate are domiciliul în Croația, unde și acolo este judecat pentru fapte similare. De frica închisorilor din Croația, Mate a acceptat să fie închis în penitenciarele românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here