Mai mulţi procurori clujeni se luptă cu instituţiile la care lucrează pentru a păstra niste sume de bani pe care le-au primit în urma unor procese. Printre procurori se numără şi controversaţii Daciana Deritei şi Mircea Hrudei, şeful DIICOT, doi dintre „artizanii” dosarelor Gazeta, Paszkany, MC-Mony, etc. Interesant este că, în cadrul acestui proces în care statul încearcă să îşi recupereze banii, dacă atunci când au primit banii, procurorii au recunoscut calitatea procesuală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, acest lucru nu se mai întâmplă acum, când anchetatorii clujeni ar trebui să returneze banii.  

Răzvan Robu

În urmă cu sase ani, mai mulţi procurori clujeni au dat în judecată statul pentru a primi prime de vacanţă în valoare de câteva zeci de mii de lei pentru fiecare procuror în parte. instanţele clujene care au preluat acest caz au fost îngăduitoare şi le-au dat procurorilor câştig de cauză. Sumele primite au fost de circa 4.000 de lei pentru fiecare procuror, iar cazul a fost şi mai atipic pentru că, spre deosebire de alte situaţii în care statul trebuie să plătească o despăgubire, banii au fost viraţi repede în conturile procurorilor clujeni.
Însă, Ministerul Public, gestionarul tuturor Parchetelor din ţară, a înaintat un recurs care s-a judecat la Curtea de Apel Oradea, unde oamenii au pierdut şi ar fi trebuit să returneze sumele primite, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel că, procurorii sunt daţi în judecată de către Minister care cere executarea lor pentru recuperarea banilor.
În 23.03.2009, Parchetul a cheamat-o în judecată pe procuroarea Daciana Deritei pentru restituirea sumei de 4.934 de lei, reprezentând prime de concediu din perioada 2003-2004.
„Vă rugăm să faceţi demersurile legale în vederea recuperării sumelor aferente procurorilor care până la această dată nu au depus angajamentul de plată pentru restituirea sumelor primite conform sentinţei civile 144/2005”, arată într-o notă internă semnată de Dumitru Bota, managerul economic al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. De asemenea, Procurorul General al României s-a implicat în acest proces, susţinând că procurorii clujeni ar trebui să returneze banii.
 „În consecinţă se impunea restituirea sumelor achitate ca şi prime de concediu pentru anii 2003 şi 2004, motiv pentru care reclamantul, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a solicitat beneficiarilor restituirea acestora, însă doar o parte dintre acestia au fost de acord”, arată Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul Deritei vs Finanţatorul CFR Cluj

De numele Dacianei Deritei, acum procuror în cadrul DIICOT Cluj, se leagă o serie de subiecte controversate. Unele dintre rechizitoriile întocmite de Deritei s-au finalizat fără nici o condamnare. printre acestea se numără dosarul de acuzare al lui Arpad Paszkany, finanţatorul CFR. Deritei l-a acuzat pe afaceristul clujean de organizare a unui grup infracţional, dar la finalul procesului până şi reprezentantul Parchetului a cerut ca Paskany să primească o pedeapsă cu suspendare.
de asemenea, numele lui Deritei este amintit de mai multe ori în memoriul trimis de Paszkany în urmă cu trei ani, atunci când Deritei a pus „mascaţii” să îl caute pe finanţatorul CFR Cluj pentru a îl aduce la audieri.
„Am aflat de la personalul din subordinea mea din România, că am fost ţinta unor abuzuri şi acţiuni de denigrare din partea DIICOT Cluj şi, în concret, a Doamnei procuror Daciana Deriţei şi a Domnului procuror Hrudei Mircea, cu participarea unor lucrători de la Brigada de Combatere a Criminalitãtii Organizate (BCCO) Cluj”. a spus Paszkany în memoriul respectiv. de asemenea, în cursul acestui an, Paszkany a mai declarat că procurorul Deritei a fost folosit împotriva lui.
„Totul porneşte de la o răzbunare a lui Marius Nicoară. Avocata lui Iulian Dascălu, Ramona Pop, este fiica Măriucăi Pop, secretar general la Consiliul Judeţean Cluj şi verisoară cu Daciana Deritei, procurorul care a instrumentat acest dosar. Din păcate, la noi în ţară trebuie să îţi dovedeşti nevinovăţia în faţa anchetatorilor. Cred că e evident faptul că dosarul s-a făcut în scop de răzbunare din partea lui Marius Nicoară. Nu am fost maleabil şi l-am ţinut în aer în acele şapte luni în care îmi cerea să mă retrag din licitaţie. Pe de altă parte s-o fi gândit ca nu cumva altă dată să îi cer bunurile pe care mi le-a tot promis şi prin denigrarea mea să nu pot face un alt dosar. Eu aş fi vrut să o văd pe doamna Deritei şi pe domnul Mircea Hrudei (celalalt procuror care a instrumentat dosarul-n. red.) să îşi susţină lucrarea, nu mi se pare corect să trimită pe altcineva să le susţină ghiveciul”, a declarat  Paszkany în timpul procesului de la Cluj.  

Vor sporuri de aproape 100%

La nivel naţional, aproape toţi procurorii au acţionat Ministerul public în judecată pentru diferite sporuri salariale. Astfel, procurorii cer acordarea sporului de vechime, a celui de confidenţialitate în cuantum de 15%, a sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică în valoare de 50%, respectiv unele drepturi băneşti cuvenite bugetarilor – indexarea cu 5% a salariilor din luna ianuarie a anului 2007, cu 2% din aprilie şi cu 11% din octombrie 2007. Totodată, ei mai cer acordarea unui spor pentru cei care lucrează în domeniul anticorupţie.

Aceeaşi judecată ca acum 6 ani
Judecătorii clujeni care, în urmă cu 6 ani le-au dat procurorilor câştig de cauză în procesele pentru primele de concedii sunt Eva Pop, în calitate de preşedinte al completului, judecătoarea Georgeta Gliga şi asistenţii judiciari Adrian Ster şi Ioan Roşu. Anul trecut, printre judecătorii de la tribunalul clujean care au trimis procesul de întoarcere la executare în care procurorul Deritei este învinuit s-au numărat aceeaşi Eva Pop, tot în calitate de preşedinte al completului, precum şi asistenţii judiciari Adrian Ster şi Ioan Roşu.

Pentru cât se judecă un procuror cu statul
Lista de plată a primelor de concediu de odihnă pe anii 2002-2004
Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj
Doru Ţuluş-4626 lei
Daciana Deritei-4934 lei
Camelia Costea-3227 lei
Marius Foitas-4626 lei
Anca Mărinceanu-4829 lei
Stefan Hosu-4569 lei

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca
Aurelia Motoarcă-4528 lei
Corina Nitu-4202 lei
Mircea Hrudei-4405 lei
Leontina Crăciunescu-4222 lei
Virginia Botezan-2087 lei
Brânduşa Pop-2004 lei

Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla
Ramona Răducan-4222 lei

Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda
Kreisz Radian-4083 lei
Grigore Dragoste-4442 lei

3 COMENTARII

  1. criminalii securisto-comunisti si progeniturile lor fac ,,legea ” in asta tarisoara si se autointituleaza judecatori si …. Ce sa spui de Eva Pop,Gliga,Rosu si inca cativa, care contra unor spagi serioase au ajutat niste mafioti spanioli sa tranteasca niste procese. Stapinii lor cunosc situatia dar nu au luat nici-o masura impotriva lor ,probabil au impartit hotia.

  2. Mare-i nesimtirea in Rumanica, mai mare ca casa (cacofonie voita). Nu-i ajute Dumnezeu. Asa a ajuns tara la sapa de cauciuc, cu asemenea procuratori magistrati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.