Judecătorii clujeni au retrimis, pentru a doua oară, dosarul Caritasul Unguresc la procuror pentru refacerea cercetărilor. WALDMAN CSABA LASZLO este persoana inculpată din dosarul în care s-au constituit peste 70 de părți civile. Chiar dacă procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au început urmărirea penală pe numele lui WALDMAN în 2011, în următorii ani sute de persoane au reclamat modul în care au fost înșelate.

Magistratul Alexandru Tilică, de la Judecătoria Cluj Napoca, a decis să retrimită la procuror dosarul Caritasul Unguresc, motivând că ancheta nu este bine făcută.

”În temeiul art. 346 alin. 3 lit. a) C.p.p., Constată că neregularităţile rechizitoriului din data de 07.03.2019, emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul nr. 3471/P/2016, nu au fost corespunzător remediate prin rechizitoriul din data de 15.07.2019 şi atrag imposibilitatea stabilirii obiectului şi a limitelor judecăţii. Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în vederea refacerii rechizitoriului. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorul desemnat din oficiu pentru inculpatul WALDMAN CSABA LASZLO av. RAT, în cuantum de lei 627 lei, rămâne în sarcina statului şi va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei”, arată soluția pe scurt a instanței emisă la mijlocul acestei luni. 

Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să afle cine este procurorul de caz care nu a reușit să arate modalitatea în care artizanul Caritasului Unguresc a comis infracțiunea de înșelăciune, dar această informație nu este publică.

”Numele procurorului de caz nu este o informație publică, așa că nu vă pot furniza aceste date”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, Mirel Toader.

Schema afacerii

WALDMAN CSABA LASZLO, artizanul Caritasului Unguresc, era administratorul a trei societăți comerciale (Favorit Solution, Best Invest Solution și Bamboo Consulting) la care asociați erau cetățeni din Ungaria și un off-shore din Seychelles.

Schema folosită de Waldman este de a face împrumuturi în numele clienților care apelează la acest serviciu. Practic, clienții semnează contracte de îndatorare pe câțiva zeci de ani, iar fondul este constituit din ratele plătite de clienți, astfel că dacă cineva vrea să se retragă din cadrul contractului nu o poate face. Câștigul net al patronilor provine din taxele de înscriere și comisioanele, care nu se returnează și sunt plătite de cei care apelează la acest gen de servicii. Astfel, în mod normal, de fapt clienții creditează firma, și nu invers, iar cadrul este perfect legal pentru că între societate și client se semnează un contract în care cel care se îndatorează își asumă această schemă de inginerie financiară.

NUP în 2016

În 2016, procurorii clujeni au emis o soluție de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Sc Favorit Solution, firmă implicată în schema infracțională Caritasul Unguresc. În același timp, potrivit unei sentințe, administratorul firmei WALDMAN CSABA LASZLO a fost pus să plătească aproximativ 300.000 de lei în urma procesului de insolvență al societății.

Citeste si Procurorii şi judecătorii clujeni joacă pase cu Caritasul Unguresc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.