Procurorii clujeni au emis o soluție de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Sc Favorit Solution, firmă implicată în schema infracțională Caritasul Unguresc. În același timp, potrivit unei sentințe, administratorul firmei WALDMAN CSABA LASZLO a fost pus să plătească aproximativ 300.000 de lei în urma procesului de insolvență al societății. În cadrul acestui proces comercial a fost implicată și avocatul Camelia Barboș care colaborează cu avocații politicieni Ovidiu Turdean și Ciprian Păun. WALDMAN CSABA LASZLO, originar din Carei, Satu Mare, a implementat în România schema financiară Caritasul unguresc. El era administrator a trei societăți comerciale (Favorit Solution, Best Invest Solution și Bamboo Consulting, la care au fost asociați cetățeni din Ungaria și un off-shore din paradisul fiscal Seychelles.

În cursul acestei săptămâni, procurorii clujeni au emis soluția de neîncepere a urmăririi penale împotriva firmei Favorit solution, administrată de WALDMAN CSABA LASZLO care a implementat în România schema financiară Caritasul unguresc.

Pe de altă parte, în cadrul unui proces comercial de insolvență al firmei Favorit Solution, Waldman a fost pus să plătească  342.788 de lei în contul firmei pe care o administra și a cărei procedură de insolvență a fost încheiată. În cadrul procesului de insolvență a participat și avocatul Camelia Barboș, cunoscută ca fiind ca fiind unul dintre colaboratorii avocaților democrat-liberali Ovidiu Turdean și Ciprian Păun.

”Admite cererea formulată de lichidatorul judiciar CII Terpe Maria Cristina în cadrul procedurii insolvenţei privind pe debitoarea SC Favorit Solution SRL, şi, în consecinţă: Dispune închiderea procedurii insolvenţei debitoarei SC Favorit Solution SRL. Dispune radierea debitoarei SC Favorit SOLUTION .din Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj. Dispune notificarea prezentei sentinţe tuturor creditorilor, debitoarei, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Cluj şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj în vederea efectuării menţiunii închiderii procedurii şi radierii. Încuviinţează onorariul lichidatorului judiciar, în cuantum de 3000 lei + TVA şi cheltuieli de procedură în cuantum de 80 lei, care urmează a fi achitate din fondul de lichidare constituit conform art. 39 al.4 din Legea nr.85/2014. Descarcă pe lichidatorul judiciar de îndatoriri şi responsabilităţi cu privire la procedură. Executorie”, arată soluția sentinței prin care s-a închis procedura de insolvență a firmei.

Transferuri de bani cu sacoșa

Schema folosită de Waldman este de a face împrumuturi în numele clienților care apelează la acest serviciu. Practic, clienții semnează contracte de îndatorare pe câțiva zeci de ani, iar fondul este constituit din ratele plătite de clienți, astfel că dacă cineva vrea să se retragă din cadrul contractului nu o poate face. Câștigul net al patronilor provine din taxele de înscriere și comisioanele, care nu se returnează și sunt plătite de cei care apelează la acest gen de servicii. Astfel, în mod normal, de fapt clienții creditează firma, și nu invers, iar cadrul este perfect legal pentru că între societate și client se semnează un contract în care cel care se îndatorează își asumă această schemă de inginerie financiară.

Conform Ministerului Public, “pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a fost constituită, în cursul anului 2011, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de către o societate comercială şi administratorul acesteia a unor infracţiuni privind atragerea de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordări de împrumuturi din fonduri astfel acumulate, de tip «Caritas». În acest dosar, se efectuează cercetări  în raport cu zeci de persoane care au formulat plângeri penale în care s-a invocat faptul că, după încheierea unor convenţii între diverse persoane şi această societate (cu privire la depunerea unor cotizaţii urmate de acordarea unor împrumuturi), obligaţiile din partea societăţii nu au mai fost respectate. La data de 21.09.2011 a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea mai sus-arătată faţă de administratorul Waldman Csaba Laszlo, iar la data de 05.01.2012 faţă de persoana juridică al cărei administrator era. Totodată, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, a mai fost înregistrată o cauză penală  având acelaşi obiect dar privind o altă societate comercială. Menţionăm că, în aceste dosare s-a lucrat constant, având în vedere numărul foarte mare de persoane care au formulat plângeri, precum şi al actelor de urmărire penală necesare a fi fost efectuate în aceste cauze”. Conform documentului, Waldman ar fi mutat sume de bani din contul uneia dintre firmele pe care le administrează în conturi din Ungaria “în contabilitatea societăţii nu există în prezent nicio înregistrare a unor sume existente în conturi peste hotare, deci transferarea sumelor respective a fost efectuată fără niciun document. Sumele respective au fost ridicate de către Waldman Csaba Laszlo şi depuse în contul SC Favourit Solution SRL deschis în Ungaria, fiind transferate, în numerar, la Budapesta, la data întocmirii notelor explicative şi a procesului verbal, neputând fi precizat cuantumul acestor sume. Considerăm că dl. Wladman Csaba Laslo şi-a însuşit în scop personal sumele ridicate în numerar şi depuse în contul din Ungaria”, se arată în documentul Parchetului clujean.

Dat în urmărire de aproape un an

Pe de o parte, cei care îşi asumă prin semnarea unui contract riscurile la care se supun atunci când apelează la acest gen de împrumuturi piramidale ar trebui să suporte până la capăt consecinţele neglijenţei de care dau dovadă. În apărarea acestei categorii de oameni există legi care îi împiedică pe ţepari să profite de pe urma naivităţii, însă în România legile se aplică preferenţial şi arbitrar.

O altă persoană care s-a ocupat de această afacere este Mate Istvan care este dat în căutare internațională de la începutul acestui an, fără ca nimeni să îl găsească. SC Ideal Fundation a fost deschisă în august 2014 și firma a fost patronată de MATE ISTVAN și FEIER DIANA RALUCA. Mate Istvan este asociat, alături de Gaspar Balint, în cadrul SATURNUS FINANCE SRL.

Această firmă, ca de altfel multe firme similare tot cu sediul central Cluj, sunt acuzate că au înșelat mii de persoane în ultimii ani. ”Spre exemplu, SC Euro Credit Cassa srl, SC Invest System Capital srl, SC Favorit Solution srl sau First Exit Grup srl, promit credite cu dobânzi anuale de 3-3.2/% pe 5;10 sau 20 ani şi cu rate lunare foarte avantajoase. Verbal şi prin reclame atrag persoane care nu sesizează clauzele ascunse în contract şi se trezesc că achita în avans o taxă de contract (5-10%) din valoare şi o primă rată lunară, fără a primi nici un credit de la ei. Sunt păcăliţi,se aprobă foarte rapid creditul cerut,fără verificări de bonitate, pe o perioadă cât mai mare. După ce achită aceste sume în avans,sunt sfătuiţi să achite cât mai multe ”rate” în avans pentru a avea șanse să fie pe o listă de presupuşi câştigători în a primi creditul promis mai repede. Dar în ”contractul de mandat” daca ai ghinionul să-l semnezi, se precizează în termeni foarte alambicaţi că poţi primi acest credit până la finele contractului (5;10;20 ani) dar nu e obligatoriu! Societatea nu se obligă să achite acest credit cerut şi promis, poate să se dizolve între timp (ceea ce s-a întâmplat cu majoritatea) şi nu-şi asumă nici înapoierea sumelor pe care la-ai virat la ei. Totul e făcut la limita legalităţii şi dacă ai semnat contractul şi ai virat sumele cerute…ai rămas în pagubă. Poţi doar să faci cât mai e timp reclamaţie la poliţie şi să-ţi reziliezi contractul, așa poate în instanţă mai recuperezi ceva daca ai de unde”, arată o sesizare primită pe adresa redacţiei.

 

Poliția se uită!

În pofida faptului că cei care susţin că au fost păcăliţi au depus plângeri, atât la poliţia clujeană, dar şi la secţiile de poliţie din oraşele în care locuiesc, până în momentul de faţă activitatea societăţii respective nu a fost oprită. Mai mult, cel care a deschis această afacere la Cluj Napoca, Mate Istvan, a dispărut din acționariatul SC First Exit Group, iar locul lui a fost preluat de cetăţeanul maghiar Gaspar Balint. Sediul social a fost schimbat, firma fiind înregistrată acum la adresa str. Alverna 39-41. Gaspar Balint nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a i se da posibilitatea să îşi exprime punctul de vedere.

1 COMENTARIU

  1. […] Procurorii clujeni au emis o soluție de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Sc Favorit Solution, firmă implicată în schema infracțională Caritasul Unguresc. În același timp, potrivit unei sentințe, administratorul firmei WALDMAN CSABA LASZLO a fost pus să plătească aproximativ 300.000 de lei în urma procesului de insolvență al citește toată știrea… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here