La începutul acestui an, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au destructurat un grup care comitea infracţiuni informatice în întreaga ţară. Judecătoria Zalău i-a condamnat pe cei implicaţi în grupul infracţional respectiv la închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Procurorii DIICOT au înaintat recurs la Curtea de Apel Cluj, cerând pedepsirea infractorilor cu închisoare cu executare, având în vedere numărul mare de persoane înşelate – peste 200, şi modul concertat şi minuţios de operare.

Potrivit rechizitoriului DIICOT, în perioada iunie 2012-ianuarie 2013, un grup infracţional format din şapte persoane au pus în vânzare, pe site-ul www.okazii.ro, telefoane mobile de ultimă generaţie. Dan Florin Pucean, Radu Tudor şi Laurenţiu Mihai R. au creat peste 700 de conturi fictive pe un site-ul  de comerţ online, prin care puneau în vânzare, pentru sume cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, telefoane mobile de ultimă generaţie: Iphone5, Iphone4S, Samsung Galaxy S3, HTC OneX, pe care, însă, nu le deţineau în realitate.

La crearea conturilor fictive, aceştia foloseau date de identificare false şi precizau că telefoanele se achiziţionează doar cu plata unui avans. După ce încasau avansul, îi sunau pe clienţi pentru a le comunica faptul că s-a produs o eroare în sistemul de expediere a coletului cu presupusul telefon mobil cumpărat. Ca urmare, le solicitau să achite din nou suma respectivă de bani.

Pentru a convinge clienţii să plătească cea de a doua tranşă, sunau pretinzând că ar fi angajaţi ai firmelor de curierat, încercând să le câștige astfel încrederea. Presupusul curier informa clientul că este în posesia telefonului, dar că nu poate face livrarea până la achitarea integrală a aparatului. Clienţii realizau că au fost înşelaţi abia când vedeau că nu primesc pachetele cu telefoanele cumpărate, moment în care îi sunau pe infractori, dar aceştia nu mai erau de găsit.

Anchetatorii au identificat peste 200 de persoane înşelate, prejudiciul cauzat ridicându-se la 50.000 de lei doar pentru intervalul iunie 2012 – ianuarie 2013. Având în vedere că grupul funcţiona din 2011, se poate aprecia că paguba reală este semnificativ mai mare.  Prejudiciul  nu a fost recuperat, cei şapte membri ai grupului infracţional susţinând la audieri că au jucat toţi banii la aparatele pentru jocuri de noroc şi în cazinouri din Bucureşti.

 

Modus operandi

Investigaţiile în acest caz au demarat în luna noiembrie a anului trecut, când trei sălăjeni au reclamat că au fost în înşelaţi la cumpărarea online a unor telefoane mobile. Din acel moment cu ajutorul patronului site-ului okazii.ro, anchetatorii au reuşit să descâlcească modul de operare al grupul respectiv. “Creierul” acţiunii era Pucean Dan Florin, care i-a racolat şi pe ceilalţi membri, între care un minor, fiecare dintre ei având rolul său în şirul operaţiunilor.

Pucean Dumitru şi Laurenţiu Mihai R. erau cei care deschideau conturile pe okazii.ro, unde puneau spre vânzare telefoanele mobile, cu precizarea că cel care dorea să cumpere trebuie să plătească jumătate din preţ în avans. După ce erau contactaţi de potenţialii clienţi, discutau pe messenger detaliile livrării. Avansul era trimis pe numele lui Dumitru M., Tudor R., Niculae G. şi Niculae M., la diferite oficii poştale sau agenţii bancare prin serviciul Western Union. Răducau G. şi Ştefan R. erau cei care ridicau banii, care erau apoi împărţiţi în mod egal între Pucean, Dumitru, Răducanu Cristache şi Ştefan Răducanu. După primirea avansului, cei care convingeau clienţii să plătească a doua tranşă înainte de primirea coletului, erau Pucean, Dumitru şi Laurenţiu R. Cum telefoanele nu era livrate, clienţii păcăliţi acordau calificativ negativ contului de pe okazii.ro, aşa încât acestea erau închise, iar infractorii deschideau altele noi, aşa încât ajunseseră la peste 700 de conturi.

 

Pedeapsa

Dan Florin Pucean a primit cea mai mare pedeapsă, fiind găsit vinovat de comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup în vederea comiterii de infracţiuni, fraudă informatică în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată, trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de opt ani. Pentru săvârşirea aceloraşi infracţiuni, minorul Laurenţiu-Mihai R. s-a ales cu o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pentru o perioadă de patru ani.

Radu Marian Tudor a fost condamnat la doi ani şi trei luni de închisoare, cu suspendare pentru cinci ani, iar Mădălin Ionel Dumitru, la doi ani şi zece luni, cu suspendare pe şapte ani. Gheorghe Niculae a fost condamnat la un an şi trei luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe trei ani şi trei luni, pentru aderarea la un grup infracţional, complicitate la fraudă informatică în formă continuată şi complicitate la înşelăciune.

Ceilalţi doi inculpaţi – Cristache-Vasile Răducanu şi Ştefan-Gabriel Răducanu – au fost găsiţi vinovaţi de aderare la un grup infracţional şi complicitate la înşelăciune, primind fiecare un an şi jumătate de închisoare, pedeapsă condiţionată pe o perioadă de trei ani şi jumătate.

 

 Crina Crainic

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.