Compania omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, UTI face obiectul unui dosar penal al DIICOT. Ion Obloja, fost vicepreşedinte al UTI Grup, va fi cercetat de procurorii DIICOT în libertate sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat că a înfiinţat un grup infracţional organizat pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală. Tiberiu Urdăreanu este originar din Dej este cadru militar, maior rezervist, şi fiul generalului Tiberiu S.Urdăreanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto în vremea regimului comunist.

 

În cursul săptămânii, procurorii DIICOT au efectuat şapte percheziţii în Bucureşti şi în localităţile limitrofe, la sediul UTI Grup din aeroportul Otopeni şi la domiciliile unor suspecţi, printre care şi la locuinţa lui Ion Obloja, în cadrul unui dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite diferite sume de bani — 44.000 euro, 10.120 dolari, 5.480 lire sterline şi 2.000 franci elveţieni — care au fost ridicate de anchetatori.

După percheziţii, Ion Obloja şi alte persoane au fost ridicate şi duse la audieri, însă procurorii au decis ca el să fie cercetat în stare de libertate.

Din primele date ale anchetei rezultă că, în perioada 2009 — 2011, Ion Obloja, fost vicepreşedinte al UTI, a iniţiat un grup infracţional la care au aderat ulterior şi alte persoane, prin care s-a urmărit eludarea plăţii obligaţiilor fiscale datorate bugetului statului şi obţinerea unor venituri ilegale.

Ion Obloja a constituit grupul infracţional împreună cu tatăl său, fratele său, Dorel Obloja, şi soţia sa, Sorina Luminiţa Obloja, care deţineau la aceea dată şi calitatea de asociaţi/administratori în mai multe societăţi comerciale, ce aveau ca obiect de activitate prestări servicii.

Anul trecut, Tiberiu Urdăreanu a fost arestat preventiv de procurorii DNA pentru corupţie. Patronul grupului UTI şi membru UNPR este şi preşedinte al Departamentului energie, resurse şi politici industriale din partid.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul UTI, lui Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în legătură cu presupuse acte de corupţie.

 

Suveica din UTI

Obloja a cooptat şi alte persoane, care deţineau calitatea de administrator în cadrul unor societăţi comerciale, deoarece aceste entităţi juridice urmau a fi utilizate fie pentru emiterea unor facturi fiscale ce atestau relaţii comerciale fictive, care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor şi implicit deducerea de TVA, fie pentru a retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăţi aflate în insolvenţă ori a bunurilor acestora.

De asemenea, Obloja era interesat în atragerea unor persoane care aveau cunoştinţe contabile, respectiv Cristian Demostene Marulis, Rozalia Ionescu, Ariton Stan, Ioan Cristian Manole şi Florin Gabriel Stroe.

Beneficiind de cunoştinţele economice ale unor angajaţi din grupul de firme UTI (Cristian Demostene Marulis şi Rozalia Ionescu), Ion Obloja a conceput un mecanism foarte elaborat în care fiecare membru al grupului avea atribuţii specifice, acţionând în mod concertat şi coordonat.

Astfel, membrii grupului cunoşteau foarte bine practica organelor de control fiscal că, în majoritatea cazurilor, verificările în cazul societăţilor comerciale se extind doar cu privire la firmele de la care au fost înregistrate facturile de achiziţie, fără a se continua aceste verificări pe lanţul achiziţiilor spre a se stabili realitatea acestora.

ion obloja agerpres

Din Dej în anturajul lui Băsescu

Tiberiu Urdăreanu s-a născut la Dej şi la începutul anilor ‘90 a început să construiască imperiul financiar UTI. Pentru început, Urdăreanu a deschis SC Incon SRL, care se ocupa cu activitatea grafică  computerizată, procesarea de imagini, subansamble şi accesorii pentru calculatoare. Ulterior, a apărut UTI Group care s-a împărţit în UTI Systems (furnizează soluţii pentru sisteme de securitate), Cobra Security (furnizează servicii specifice de securitate pentru bunuri şi persoane), UTI Retail Solutions (furnizează echipamente şi soluţii pentru securitatea spaţiilor comerciale şi a fondului de marfă) şi UTI Instal Construct (construcţia şi instalarea de sisteme electrice). Urdăreanu a fost unul dintre “pionierii” afacerilor cu statul. Prin intermediul UTI, în 1993 firmele omului de afaceri au securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleară de la Cernavodă. UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coandă Otopeni. 1,4 milioane de euro şi 239,7 miliarde de lei vechi au fost sumele plătite de stat către firmele lui Urdăreanu pentru securizarea staţiilor de metrou din Bucureşti. UTI a făcut afaceri şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generala a Vămilor, Parlamentul Romaniei, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor, CONEL. UTI Italy, societate legată de Urdăreanu, furnizat diferite servicii şi produse pentru SPP, serviciul care îl apără pe Traian Băsescu de eventualele “efuziuni sentimentale” ale românilor. Mai mult, UTI Italy a fost şi creditorul SPP-ului (garanţiile guvernamentale cu numerele 705, 5153 şi 5154), pentru 1,6 milioane de dolari şi 2,24 milioane de euro. Dacă în 2004, Urdăreanu a fost decorat de Ion Iliescu cu  Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, după câţiva ani, acelaşi Urdăreanu l-a însoţit pe Traian Băsescu într-o vizită oficială în China.

 

Prejudiciu de peste 21 de milioane de lei

Procurorii mai spun că, în acest caz, se conturează în mod clar ideea că structurarea firmelor pe cele trei paliere şi emiterea de facturi fiscale ce atestau relaţii comerciale fictive a fost făcută în aşa fel încât niciuna dintre societăţile implicate în circuit să nu achite la bugetul de stat impozit pe venit/profit şi TVA.

Prin aplicarea acestor mecanisme, firmele controlate de Ion Obloja, Sorina Luminiţa Obloja şi Dorel Obloja au produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 21.099.858 lei.

 

Plângeri penale în jurul aeroportului clujean

Anul trecut, compania UTI Grup a deschis un proces împotriva deciziei procurorilor clujeni de a nu începe procedurile de urmărire penală împotriva patronului şi administratorului firmei Aviatrans, Liviu Oros. Înainte de a formula plângerea penală, cei de UTI Grup au reuşit să instituie sechestru în cartea funciară pe o suprafaţă de peste 30.000 de mp de teren din cadrul Aeroportului Internaţional Cluj Napoca. Problema constă în faptul că cei de la UTI au câştigat contractual o serie de lucrări în cadrul aeroportului clujean, însă nu le-au putut derula din cauza situaţiei juridice incerte a terenului. Liviu Oros, patronul Aviatrans are înscris în cartea funciară un drept de ipotecă asupra unora dintre spaţiile respective, astfel că, în mod legal, lucrările contractate de cei de UTI nu pot începe până la rezolvarea situaţiei juridice.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.