Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Cluj au efectuat mai multe percheziții la Cluj-Napoca în 10 octombrie. Ancheta a vizat-o în special pe viceprimarul Anna Horvath și modul în care aceasta a obținut fonduri pentru campania electorală de la ultimele alegeri locale.

 

Reprezentanta UDMR, Anna Horvath a obținut în această vară un nou mandat de viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca. Aparent, procurorii DNA Cluj o suspectează pe aceasta de fapt de corupție.

Mai exact anchetatorii susțin că Horvath și-ar fi folosit influența pe colegii din primărie de la diferite departamente.

 

Dusă de la Primărie la DNA pentru audieri

Lunea trecută, Anna Horvath a petrecut mai bine de șase ore în biroul său, de la Primăria Cluj-Napoca, cu procurorii DNA Cluj predându-le acestora copii după mai multe documente. În aceeași zi, dimineața, anchetatorii au efectuat nouă percheziții la domiciliul vice-primăriței, la sediul UDMR cât și la locuințele mai multor membrii ai acestui partid. După aceasta, cei de la DNA au escortat-o la sediul de pe Dorobanților pentru audieri, lăsând-o să plece seara târziu acasă. În următoarea zi, împotriva acesteia s-au luat măsuri preventive.

corina-ciuban

Pusă sub control judiciar

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 10 octombrie 2016, față de inculpata Anna Horvat, la data faptei și în prezent viceprimar al municipiului Cluj Napoca, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
Influențe pe un proiect imobiliar

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: „În perioada februarie – mai 2016, inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice.

Derularea acestui proiect imobiliar presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizației de construire.

Pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcționari cu atribuții în domeniul urbanismului și autorizării lucrărilor de construcții, inculpata Horvath Anna a pretins omului de afaceri procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale.Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma încheierii unui contract de sponsorizare, urmând ca viceprimarul Horvath Anna să indice omului de afaceri datele de identificare ale unei persoane juridice cu care să fie încheiat acest contract.

De asemenea, în același context, inculpata Horvath Anna a promis că și după alegerile locale îl va ajuta pe același om de afaceri și în cazul altor proiecte imobiliare în care acesta din urmă avea interese economice”, acuză DNA Cluj.

 

Milionarul Fodor Zsolt colaborator și sponsor pentru Anna Horvath

Milionarul clujean Fodor Zsolt, patronul Euro GSM a fost și el chemat la sediul DNA Cluj pentru a răspunde unor întrebări privind o autorizaţie de construire a unui bloc și la alta de renovare a unui vechi palat unguresc.

Audierile au avut loc în contextul în care procurorii DNA au descins luni dimineaţa la sediul Primăriei Cluj-Napoca, unde au percheziţionat birourile viceprimarului Ana Horvath, a celor două consiliere ale acesteia, dar şi a directorului Direcţiei de Urbanism, Corina Ciuban. În plus procurorii au făcut percheziţii şi acasă la aceşti funcţionari publici.

Sursele judiciare susţin că milionarul în euro care a fost invitat la audieri pentru a fi întrebat de procurorii DNA, despre modul cum a obţinut autorizaţia de construire a unui complex imobiliar în zona Borhanci din Cluj Napoca, unde se construieşte pe rupte, dar şi a unei terase restaurant, situată în cea mai veche piaţă pietonală a Clujului, piaţa Muzeului, este Fodor Zsolt, potrivit ziarului Evenimentul Zilei.

Clădirea din Piaţa Muzeului, nr. 4, din Cluj este una care este inclusă în patrimoniul Ministerului Culturii, aceasta fiind cunoscută în Cluj Napoca ca Palatul Mikeş. Surse judiciare susţin că în faţa acestei clădiri funcţionează şi o terasă.

Potrivit acestor informaţii, viceprimarul UDMR al Clujului, Ana Horvath şi-ar fi traficat influenţa pe lângă angajaţii de la Direcţia de Urbanism Cluj, în concret la Corina Ciuban, pentru a emite avizele necesare lucrărilor la Palatul Mikeş. În dosar se vorbeşte de infracţiunile de cumpărare de influenţă, trafic de influenţă şi luare de mită. Luni seară, după ce a ieşit din sediul DNA Cluj, viceprimarul Horvath a refuzat să facă declaraţii publice pe motiv că ar afecta bunul mers al anchetei.

Sursele judiciare mai susţin că numele lui Fodor Zsolt apare pe lista sponsorilor organizaţiei de tineret a UDMR Cluj. La ieșirea din sediul DNA, afaceristul a refuzat să facă declarații.

 

Cine este Fodor Zsolt

În anul 2014, Fodor Zsolt era plasat pe locul 15 în topul celor mai influenţi români cu afaceri în yona de IT, care are doar 25 de poziţii.

În 2015 Euro GSM, firmă deținută de Fodor Zsolt a avut o cifră de afaceri de 99.479.160. Acesta mai deține firma. Omul de afaceri are 42 de ani şi deţine mai multe societăţi comerciale care au o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro. Printre acestea amintim Sunflower SRL, GI Consulting SRL, Home Style & Deco SRL, Corvinul Restaurant SRL, Home Construct SRL, Telecom Logistic & Services SRL, Voltrade Energie SRL, Home Lifestyle SRL, Silver Flora SRL, Jump Solutions SRL.

 

Corina Ciuban vizitată și ea de DNA

De asemenea procurorii au făcut o vizită și la șefa de la Urbanism, Corina Ciuban, de unde au ridicat, conform surselor toate documentele ce erau în așteptare la avizarea departamentului respectiv.

Însă, Ciuban, nu a fost chemată la declarații și împotriva acesteia, DNA Cluj nu a lansat nici un fel de acuzații.

„Doamna Corina Ciuban a fost rugată sa predea toate documentele ce așteptau sa fie semnate. Nu pe ea o vrea DNA-ul . E prea deșteaptă să facă mânării de acest gen. Însă exista o anchetă  începută  în 2015 pe activitatea secției de Urbanism Cluj-Napoca. Ea nu are nici o calitate  în acest dosar. Atâta tot că dacă s-a mers după Anna, s-a dat verde și la ridicarea de documente de la Ciuban. Si când au mers la ea acasă  i s-a spus când nu are nevoie de avocat. Drept urmare, la sediul DNA Cluj, nu a fost chemată” declară  o sursa apropiata anchetei.

Într-adevăr cei de la DNA pot, dacă au suspiciuni solide de viitoare încălcare a legii, în baza  unei sesizări sa ia masuri de acest gen.Nu este exclusă nici posibilitatea ca printre documentele ridicate de DNA Cluj din biroul doamnei Ciuban sa se găsească și acte ce conține numele firmelor lui Adam Ambrus și milionarul Fodor Zsolt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.