Un control al Inspecţiei Judiciare a arătat cum unii procurori se spală pe mâini cu dosarele vechi, pe care le tergiversează ani de zile. Controlul Inspecţiei Judiciare a arătat că, pentru a-i ţine mai mult în şah pe cei acuzaţi, procurorii îşi pasează unul altuia dosarele iar dosarele primesc în acest fel numere noi. Multe dintre dosare sunt întârziate în mod nejustificat, iar concluziile raportului arată că majoritatea procurorilor şefi din cadrul parchetelor nu au făcut controale şi nu au luat măsuri pentru a remedia această situaţie.

 

Inspectorii de Inspecţia Judiciară au făcut un control pentru verificarea activităţii de urmărire penală şi de supraveghere a cercetărilor penale efectuate de organele poliţiei judiciare, referitoare la soluţionarea dosarelor ce fac obiectul prezentului control, aflate în lucru la procurori ori la organele de poliţie, mai vechi de 1 an de la data sesizării. Verificarea activităţii de organizare, conducere şi control a procurorilor cu funcţii de conducere, în privinţa dosarelor având ca obiect plângeri penale formulate de Curtea de Conturi a României, mai vechi de 1 an de la sesizare, iar controlul s-a derulat în perioada 26 mai – 13 iunie 2014.

”În cuprinsul analizei s-a menţionat că în perioada de referinţă au fost adresate organelor judiciare un număr de 374 sesizări, din care 136 au fost soluţionate iar 238 se află încă în curs de instrumentare. Datele cuprinse în această analiză au fost confruntate cu evidenţele deţinute de către parchetele din cadrul Ministerului Public, identificându-se în acest fel un număr de 236 cauze având ca obiect sesizări ale Curţii de Conturi a României. Din datele furnizate de către parchetele verificate a rezultat că din cele 236 dosare identificate au rămas nesoluţionate un număr 67 de cauze mai vechi de 1 an de la data sesizării”, se arată în raport.

Este de menţionat că în cursul controlului unele dosare aflate în evidenţa unor parchete au fost declinate ori preluate de alte unităţi de parchet, altele au fost soluţionate iar cu privire la o altă parte, s-a stabilit că actul de sesizare era înregistrat, ulterior termenului de 1 an, astfel că nu se mai înscriau în categoria celor vizate în actul de control. Totalizat, în urma procesării datelor raportate de către parchetele verificate mai sus, acestea aveau înregistrate şi nesoluţionate un număr de 85 de cauze.

 

Şefii din Parchete la cafele

Conform concluziilor prezentate de inspectorii judiciari, deşi procurorii cu funcţii de conducere din cadrul parchetelor verificate nu au întreprins activităţi de îndrumare şi control focalizate exclusiv pe dosare ce formează obiectul controlului Inspecţiei Judiciare decât cu puţine excepţii, se poate aprecia că efectele măsurilor luate cu ocazia controalelor, verificărilor şi monitorizărilor ce au vizat în general dosarele vechi, s-au repercutat pozitiv şi cu privire la cele având ca obiect sesizări ale Curţii de Conturi a României. Eficienţa acestor măsuri a fost însă redusă în privinţa dosarelor aflate încă pe rolul parchetelor, îndeosebi cu privire la cele înregistrate la structurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

”Verificările au evidenţiat că dosarele aflate încă pe rolul parchetelor sau la organele de poliţie judiciară, au înregistrat prelungiri ale duratei procedurilor, în numeroase cazuri în mod nejustificat. Cauzele care au condus la aceste situaţii, au fost: complexitatea dosarelor, volumul mare de activitate, fluctuaţii de personal, redistribuirea repetată a unor dosare, exercitarea necorespunzătoare a supravegherii cercetărilor şi tergiversarea cercetărilor de către procurori (îndeosebi în cazul structurilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie), precum şi de către organele de poliţie judiciară. Procurorii cu funcţii de conducere de la parchetele verificate, deşi nu au derulat decât în mod izolat activităţi de control şi îndrumare focalizate exclusiv pe impulsionarea soluţionării cauzelor ce fac obiectul prezentului control, au luat totuşi unele măsuri pentru monitorizarea şi urgentarea soluţionării tuturor dosarelor vechi ce le-au inclus şi pe cele susmenţionate. Eficienţa acestor măsuri, în cazul dosarelor nesoluţionate, a fost relativ redusă, îndeosebi la structurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, prezintă concluziile raportului.

 

DNA spălată de dosarele tergiversate

Documentul prezentat de inspectorii judiciari arată că, exceptând structurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde toate dosarele verificate se află în instrumentarea procurorului, la celelalte parchete cauzele se află, în marea lor majoritate, pe rolul organelor de poliţie şi în supravegherea procurorilor. La ambele structuri de parchet, au fost identificate cazuri de tergiversare a cercetărilor, unele dosare stând în nelucrare perioade mari de timp

 

Cum să întinzi o anchetă la calendele greceşti

Raportul prezintă situaţii de tergiversare, însă cazurile expuse sunt anonimizate. ”Cauza a fost înregistrată la data de ……….2009, ca urmare a unei disjungeri din dosarul nr. ……/P/2009. Din data de ……2011, cauza se află în lucru la procurorul şef birou, De la momentul înregistrării şi până în luna ianuarie 2013 (peste 3 ani) nu s-au efectuat acte de cercetare în cauză, procurorul de caz motivând acest fapt prin complexitatea cauzei, redistribuirea dosarului la mai mulţi procurori şi volumul mare de activitate. După luna ianuarie 2013 şi până la momentul verificărilor, au fost audiaţi 3 învinuiţi şi mai multe persoane (printre care 15 făptuitori). Este de reţinut că procurorul şef al Serviciului Teritorial … a efectuat mai multe verificări (…..2012, ……2013 şi ………2013) privind stadiul cercetărilor în această cauză, ocazie cu care a stabilit termenele de efectuare a unor acte de cercetare şi de soluţionare a dosarului”, arată raportul.

tribunal-procurori-judecatori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.