Procurorii nu mai intra pe usa judecatorilor

La inceputul acestei luni, conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie a luat o decizie care arata cu procesele ar putea intra pe un fagas normal. Conform ICCJ, procurorii nu vor mai intra, ca pana acum, pe aceeasi usa pe care intra judecatorii in sala de judecata si trebuie sa se afle deja in sala la intrarea judecatorilor.

Conform luju.ro, cea care a luat aceasta decizie a fost vicepresedinta Inaltei Curti, Rodica Aida Popa, iar masura vizeaza deocamdata doar pe procurorii care intra in dosarele penale, la Sectia penala si la Completul de 5. Masura a fost dispusa in scopul evitarii unei condamnari la CEDO de la Strasbourg, in cauza „Blaj vs. Romania” in care cunoscutul avocat, Corneliu Liviu Popescu (unul dintre specialistii in Drepturile Omului) a reclamat in numele clientului sau faptul ca instantele din tara noastra nu asigura un proces echitabil, si incalca principiul egalitatii de tratament si de arme, intrucat procurorului (acuzarii) i se acorda un rol disproportionat de mare in cauzele deduse judecatii. CEDO de la Strasbourg a declarat admisibila plangerea lui Stefan Blaj, iar pana la data de 29 martie 2012 judecatorii europeni asteapta ultimele observatii.

Avocatul care i-a coborat pe procurori in sala

Dupa Revolutie, si chiar dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, procurorul nu a fost coborat langa avocat, in pofida ratificarii Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care obliga statul sa asigure un proces echitabil, prin aceasta intelegandu-se atat obiectivitatea, impartialitatea, cat si egalitatea de arme si de tratament.
“La nivelul Sectiei penale, pana la data prezentei adrese, intrarea/iesirea procurorului de sedinta va avea loc pe aceeasi usa cu judecatorii. Incepand cu data de 5 martie 2012 s-a stabilit ca procurorii ce participa la sedintele de judecata ale Sectiei penale, cat si ale Completului de 5 judecatori, sa se afle in salile de sedinta la momentul intrarii completului de judecata iar accesul acestora va avea loc pe usa destinata publicului si avocatilor, insotiti de reprezentantii jandarmeriei, arata adresa ICCJ.
Masura Inaltei Curti a venit ca urmare a unei adrese a avocatului Corneliu Liviu Popescu, care a cerut conducerii Inaltei Curti, la 25 februarie 2012, sa-i permita sa fotografieze salile de judecata de la instanta suprema, pentru a trimite imaginile, ca proba, judecatorilor europeni de la Strasbourg, in cauza “Blaj vs. Romania” (cererea nr. 36259/2004), cauza care a fost declarata admisibila de Camera a III-a a CEDO. O asemenea admitere, in practica, conduce in 99% din cazuri la condamnarea statului reclamat.
(Razvan Robu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.