Alexandru Rus, primarul comunei Recea Cristur, comite o serie de noi ilegalităţi. Sătenii din comună au trimis pe adresa redacţiei mai multe sesizări care îl vizează pe primarul comunei Recea Cristur. Afaceri cu bani publici, firme preferenţiale, imobile vândute fără nici un fel de documente, contracte dispărute din primărie, mită electorală, toate aceste nereguli alcătuiesc un şir de fapte care nu intră în atenţia poliţiei din motive lesne de înţeles. Pe de o parte, Alexandru Rus este susţinut de celebrul Toma Rus, poliţist pensionat, iar pe de altă parte, Alexandru Rus pompează bani în societăţile comerciale deţinute de rudele poliţiştilor.
Sătui de neregulile primarului Alexandru Rus, mai mulţi locuitori din comuna recea Cristur au trimis la redacţia Gazeta de Cluj petiţii în care cer ca organele de anchetă penală să se sesizeze în aceste cazuri. Oamenii nu au curaj să îşi susţină în mod public reclamaţiile pentru că, spun ei, le este frică de primarul Rus.
“Primarul are tot felul de afaceri necurate şi nu colaborează cu nimeni. S-a primit de la Consiliul Judeţean o grămadă de bani pentru drumuri şi nu s-a făcut nimic. Banii au ajuns la firme care nu au lucrat nimic şi sunt ale fratelui şi prietenilor primarului. Aşa că ei au bani tot timpul şi noi nu avem bani de salarii. SC Marifel Vad este firma fratelui primarului, Rus Titus Andrei, care a primit 9996 de lei. El are un excavator cu care s-a plimbat prin comună şi s-a făcut că a lucrat, dar nu a făcut nimic. A scormonit pietrele de pe drum să creadă lumea că a adus balastru. SC Rugins Ileana a primit 88.700 de lei pentru pietruirea drumurilor, şi n-au făcut nimic. La fel şi SC Aurel Trans, care a primit 13.463 de lei pentru balastru. Apoi mai este firma fiului şefului de post din Dej, comisarul Mureşan. Firma se cheamă Yzy Trans şi a primit 13.818 de lei. Oriunde baţi la uşă, nimeni nu face nimic. Poliţia, procuratura, toţi sunt la mâna primarului de aici care le dă bani. Spre exemplu, firma lui Dan Mureşan, fiul şefului de post din Dej, a avut în 2009 o cifră de afaceri de peste 1,1 miliarde de lei”, spune unul dintre sătenii din Recea.
Altul povesteşte că soţia primarului, Teodora Rus, care este şi directoarea centrului pentru vârstnici din comună se foloseşte de banii oamenilor.
“Teodora Rus, care este şefa Centrului de Vârstnici a scos pe dosarul 164452/2009, dosarul lui Tiuti Ilie, o persoană care a decedat în 2009, ajutor de înmormântare pentru persoana asta. A dat şi declaraţie că este rudă cu Tiuti ca să scoată vreo 1800 de lei, dar ea nu are nici o treabă cu omul ăsta. Toate pensiile merg la ea şi le dă cu întârziere ca să poată băga banii în bancă şi să scoată dobândă de pe pensii. Face multe nereguli şi oamenii vin la mine să îi ajut dar nu pot că dacă mă bag peste doamana Rus îmi ies probleme după aia”, spune o altă voe nemulţumită.
Nereguli pe bandă rulantă
De asemenea, un alt sătean dezvăluie faptul că primarul, împreună cu o altă persoană, beneficiind de susţinerea nemijlocită a lui Toma Rus, fostul adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog, au ajuns să fie masteranzi la UBB, chiar dacă una dintre persoane este acuzată de săteni că nici măcar nu a terminat 12 clase.
“Grupul Şcolar Forestier a eliberat o diplomă de bacalaureat unei protejate, Pop Gabriela căsătorită Cristea, de-a primarului care nici măcar nu a făcut liceul. Adeverinţa de eliberare este cu numărul 578 din 2003. Dpă aia a dat la facultate cu adeverinţa asta şi acum este colegă cu primarul la master la Apărarea Naţională, unde domnul Rus Toma este profesor. Acum Pop lucrează la Panticeu. Păi să nu te enervezi când vezi aşa corupţie. Eu mp chinui să-mi susţin copii la facultate şi ei să înveţe şi să ia note bune, şi una ca asta să ajungă peste noapte masterandă!”, spune revoltată o femeie din sat.
O altă neregulă sesizată de oamenii din Recea Cristur este legată de concesionarea a peste 200 de hectare de păşune. În urma contractului de concesiune încheiat cu Primăria Recea Cristur, Cristian Dascăl a primit subvenţii de la APIA pentru ca ulterior să nu mai plătească nici un ban de pe urma contractului de concesiune.
“În 2010 primăria Recea Cristur a concesionat 211 hectare de păşune lui Dascăl Cristian Grigore cu suma de 172.324 de lei pe an. Numai că contractul a dispărut din calculatorul primăriei. APIA a dat banii de subvenţii, dar persoana asta nu i-a mai virat la primărie şi i-a făcut pe din două cu primarul. La fel, primăria a avut două grajduri pe care primarul nu le-a mai trecut în patrimoniu şi pe unu l-a vândut cu 20.000 de lei unui cioban de pe-aici. Apoi a dărâmat o parte din şcoala comunei ş a dat cărămida oamenilor de pe aici ca să îi voteze”, spune un alt locitor din Recea Cristur. Reporterii Gazeta de Cluj nu l-au putut contacta pe primarul comunei Recea Cristur, Alexandru Rus, pentru că acesta este plecat în concediu în Franţa.
Teren dat pentru referate la master
Se pare că toate aceste nereguli sunt posibile datorită susţinerii ne care beneficiară Alexandru Rus de la fostul şef Antidrog, Toma Rus, un personaj extrem de controversat din cauza faptului că a fost acuzat de corupţie. Toma Rus primeşte bani de pe urma unui teren din comuna Panticeu pe care, iniţial, SC Oncos a deschis un magazin alimentar. După ce Rus a cumpărat terenul de primărie SC Oncos a construit un magazi. Conform oficialilor primariei Panticeu, terenul pe care s-a realizat supermarketul Oncos a facut obiectul unui schimb de terenuri între societetea Viafarm SRL, patronata de sotia lui Toma Rus si primaria comunei Panticeu. Astfel, primaria a acordat terenul în suprafata de 418 mp societatii familiei Rus pe care urma sa se construiasca un complex commercial, iar în schimb, Viafarm urma sa acorde un teren pentru extinderea bazei sportive din Panticeu. Aceasta întelegere a fost perfectata prin Hotarârea Consiliului Local Panticeu numarul 34 din 11.08.2006. În alte cuvinte, Toma Rus si Viafarm urmau sa primeasca un teren în suprafata de 418 mp de la primarie pentru construirea unui complex comercial, cu totul ca domeniul de activitate al Viafarm este distrubutia si comercializarea de produse farmaceutice în niciun caz constructia de complexe comerciale. Mai mult decât atât, în urma întelegerii cu Primaria comunei Panticeu, societatea familiei Rus urma sa primeasca si 610 mp de teren pentru amenajarea de parcari si de spatii verzi în imediata vecinatate a magazinului Oncos. Conform reprezentantilor primariei Panticeu, respectiva suprafata de teren “a fost, este si va fi folosita pentru parcarea gratuita în folosul comunitatii. Consiliul Local a dorit prin aceasta hotarâre ca aceasta societate sa-si aduca o contributie în folosul comunitatii prin amenajarea de parcari si spatii verzi, iar SC Viafarm SRL nu are parc auto pentru a acapara aceasta parcare, nu poate stabili taxa de parcare si nu poate sa schimbe destinatia terenului, având în vedere ca aceasta societate nu este proprietare tabular pe suprafata respectiva”, precizeaza reprezentantii primariei Panticeu. Totusi, chiar daca societatea Viafarm nu este proprietara terenului în suprafata de 610 mp, ea este proprietara pe terenului pe care este construit magazinul respectiv, putând pretinde o chirie oricât de mare ar dori(A.S.).
Cine-şi mai aduce aminte de Toma Rus?
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat efectuarea de cercetări cu privire la un posibil fals în declaraţii, aparţinînd fostului subsecretar de stat de la Interne, clujeanul Toma Rus. ANI a sesizat Parchetul de pe lîngă Judecătoria Cluj-Napoca pentru efectuarea acestor cercetări, după ce, în februarie anul trecut, Asociaţia 22 Decembrie Baia Mare a sesizat, la rîndul său, Agenţia, cu privire la posibila nerespectare de către Toma Rus a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere din perioada 2004-2008.
Ştefan Trandafir