Asociația Procurorilor din România i-a cerut Președintelui Klaus Iohannis să ceară Serviciului Român de Informații să își retragă cadrele sub acoperire din sistemul justiției. Aceasta este a doua solicitare de acest gen după ce asociația judecătorilor români i-a solicitat același lucru lui Iohannis. Potrivit unuia dintre șefii SRI, generalul Dumitru Dumbravă, instanțele din România sunt un câmp tactic pentru agenții operativi ai Serviciului. Plenul CSM a acceptat să facă „demersurile necesare” în vederea verificării şi eliminării eventualilor ofiţeri acoperiţi din magistratură şi a se cere clarificări în acest sens de la Serviciul Român de Informaţii.

Asociația Procurorilor din România i-a solicitat Președintelui Iohannis să oblige SRI-ul să își precizeze calitatea vizavi de implicarea Serviciului în cadrul instanțelor. Aceasta este a doua solicitare de acest gen, după ce Uniunea Națională a Judecătorilor din România a făcut o solicitare similară prin intermediul CSM. Până în momentul de față, Iohannis nu a afișat nicio poziție vizavi de aceste cerere.

”Ne adresăm Dumneavoastră în temeiul art. 80 alin. (2) din Constituția României care vă acordă prerogativele de a veghea la buna funcționare a autorităților publice și de a exercita funcția de mediere între puterile statului. Folosim această cale, întrucât cererea noastră de acordare a unei audiențe de lucru a fost amânată sine die de către direcția de specialitate a Administrației Prezidențiale. În urmă cu aproximativ două săptămâni, un director din cadrul Serviciului Român de Informații a făcut o declarație publică potrivit căreia serviciile de informații se implică în soluționarea cauzelor penale până la pronunțarea hotărârii definitive și că se consideră parteneri cu judecătorii, procurorii și polițiștii. Evident, o asemenea declarație aduce grave prejudicii imaginii justiției și a provocat reacții dure în presă, cea mai cunoscută fiind a redactorului șef al ziarului ”Cotidianul”. Amintim că aceste luări de poziții survin după ce fostul Președinte al României a afirmat că există ofițeri acoperiți în justiție. Una din asociațiile profesionale ale magistraților a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției, iar acest organism, după îndelungi dezbateri contradictorii, a hotărât să ceară Consiliului Suprem de Apărare a Țării să verifice dacă există ofițeri acoperiți în justiție. Domnule Președinte, Consiliul Superior al Magistraturii nu poate rezolva singur această problemă, este necesar să-i conferiți un plus de autoritate prin prezența Dumneavoastră.

În acest sens, vă rugăm să convocați o ședință extraordinară a Consiliului Superior al Magistraturii pe care să o prezidați, în calitatea pe care legea v-o acordă, să cereți Serviciului Român de Informații să-și precizeze poziția în mod oficial prin organele sale de conducere și să solicitați ministrului justiției să incrimineze fapta de a fi ofițer acoperit în justiție. Numai în acest mod putem repara imaginea justiției și asigura buna funcționare a acesteia în continuare.

Nu ne pronunțăm pentru întreruperea oricărei cooperări cu serviciile de informații, dar cooperarea trebuie efectuată strict în limitele pe care le permite legea”, arată scrisoarea Asociației Procurorilor din România.

 

Instanțele au ajuns câmpul tactic al SRI

Această vânătoare de vrăjitoare a pornit în urma unui interviu acordat pentru juridice.ro de generalul SRI, Dumitru Dumbravă. El a spus că ”dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar îşi dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologii. Să nu uităm că, înainte de orice, procurorii sunt cei care instrumentează diferitele fapte de corupţie săvârşite de către magistraţi, iar nişte judecători îi condamnă”, a precizat el în interviul respectiv.

Însă, nu este singura declarație publică făcută vreodată despre implicarea SRI-ului în justiție. Fostul șef al CSAT, Traian Băsescu a spus, după terminarea mandatului, că până în 2004 se ştie că au existat persoane în rândul magistraţilor care au încălcat legea sistematic, fiind incompatibili. Acelaşi fost şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării afirmă că după 2004 a cerut serviciilor să îi retragă pe cei acoperiţi din justiţie, însa nu ştie dacă acest lucru s-a întâmplat. O astfel de informaţie, esenţială pentru buna funcţionare a justiţiei, nu a fost verificată timp de zece ani, iar de tot atâţia ani nimeni nu ştie dacă aceşti ofiţeri au fost retraşi din magistratură sau nu.

Chiar dacă afirmaţia este făcută acum, de către o persoană care avea ea însăşi obligaţia de a dispune efectuarea acestor verificări, din calitatea de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, şi , deci, obiectivitatea sa ar putea fi pusă la îndoială, efectele nu sunt mai puţin grave.

 

Klaus Iohannis

Iohannis se face că plouă 

Nu este pentru prima dată când reprezentanții instanțelor atrag atenția asupra faptului că în sistem există ofițeri SRI infiltrați. Însă solicitările venite prin intermediul CSM sau al asociațiilor profesionale de magistrați nu au nici o însemnătate dacă această problemă nu va fi discutată în cadrul unei ședințe a CSAT (Consiliului Suprem de Apărare a Ţării). Însă, CSAT-ul pare o instituție autistă pentru că după aceste declarații și solicitări nu a fost programată nici o ședință de lucru. Spre exemplu, ultimul comunicat de presă a fost emis la începutul lunii martie; de atunci nimic! CSAT-ul nu are birou de presă, iar reprezentanții biroului Administrației Prezidențiale spun că nu au fost abilitați să emită nici un punct de vedere în legătură cu acest subiect.

 

UNJR: SRI vulnerabilizează sistemul judiciar!

”Înţelegând importanţa misiunii pe care Serviciul Român de Informaţii o are în prezervarea securităţii naţionale, conturate de Legea 51/1991 privind siguranţa naţională a României, trebuie să subliniem că orice depăşire a acestui cadru legal nu face decât să vulnerabilizeze atât sistemul judiciar, cât şi însuşi serviciul de informaţii. Orice suspiciuni şi orice ambiguitate subminează rolul pe care cele două instituţii fundamentale trebuie să îl joace în protejarea drepturile fundamentale, pe de-o parte, şi garantarea securităţii naţionale, pe de altă parte. Aceste obiective nu pot fi îndeplinite fără încrederea cetăţenilor în profesionalismul şi buna credinţă a celor două părţi”, mai arată reprezentanții UNJR

2 COMENTARII

  1. doar curiozitatea ii aduce in sistemul justitiei–magist.judecator ciurea-david lelioara Denisa-Luminita bals-olt.–no coment–doar pt. clarificari–si reciproca e ste valabila!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Justitia e oarba, dreptatea e stramba si dreptul e iubitor de sange–atentie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nu insulta, calomnia nu lua in deradere si privii cu usurinta–

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.