Astăzi, cele două comisii parlamentare au dat aviz favorabil pentru ca procurorul clujean Fabian Gyula să ocupe funcția de conducere al instituției Avocatul Poporului. El este susținut atât de liberali, cât și de UDMR, astfel că, cel mai probabil, el va fi investit în funcție la începutul săptămânii viitoare.

Desemnarea procurorului clujean pentru această funcție este, cel puțin, atipică pentru că a fost cercetat de Inspecția Judiciară pentru că a ținut o prelegere în cadrul simpozionului „Ardealul şi Ungaria: două state, o singură naţiune în UE”.

În 2007, el a participat la simpozion, organizat de EMI (Tinerii Maghiari din Ardeal) sub patronajul europarlamentarului FIDESZ Kinga Gal, cunoscută pentru ideile revizioniste, cu scopul de a găsi soluţii la dorinţele maghiarilor de autonomie, fiind prezentat drept susţinător al acestor aspiraţii. Fabian Gyula, care şi-a luat zi liberă şi a participat ca profesor de drept internaţional la UBB, a declarat pentru „Gândul” că nu le-a dat sfaturi autonomiştilor, ci le-a prezentat legislaţia internaţională în materie. De asemenea, ne-a informat că le-a spus participanţilor că discuţiile despre autonomie pot reprezenta o sursă de tensionare a relaţiilor interetnice, ceea ce nu este recomandat, că violenţa nu duce nicăieri, iar legislaţia comunitară nu consacră drepturile colective.

El le-a amintit participantilor că autonomia este menționată în CHARTA Europeană 1985 și 1992, iar Consiliul Uniunii Europene a decis în 2000 că toate persoanele, indiferent de etnie, au drepturi egale și trebuie tratate la fel. De asemenea, a spus procurorul, „Parlamentul European s-a pronunțat în legătură cu necesitatea ocrotirii minoritatilor, iar în Dreptul Internațional este stipulat că toate popoarele au dreptul la autonomie, fără a fi însă puse în pericol suveranitatea și integritatea statului din care fac parte”. La dezbatere, al cărei scop a fost găsirea de soluții pentru obținerea autodeterminării maghiarilor din Transilvania, au mai luate parte politologul Molnar Gustav, promotorul mișcării autonomiste „Provincia”, politologul Bakk Miklos, profesorul Bodo Barna, membru al organizației care acționează în vederea scindării Universitătii „Babes-Bolyai”.

„CSM s-a autosesizat, inspecţia judiciară face verificări cu privire la respectarea sau nu a normelor deontologice, iar rezultatul va fi supus atenţiei secţiei pentru procurori”, declara judecătorul Cecilia Morariu, fostul purtătorul de cuvânt al CSM.

În urma cercetărilor el nu a fost găsit vinovat de nimic.

Controverse Herder

Pe altă controversă a fostului procuror clujen constă în modul în care el a obținut celebra bursă de studiu Herder. Potrivit CV-ului, în 1994 el a absovit Facultatea de Drept din cadrul UBB.

În anul următor el a primit o bursă Herder la Universitatea din Viena, iar în aceeași perioadă de timp el a lucrat ca procuror în cadrul a două parchete: întâi la Târgu Secuiesc, apoi la Turda.

Revenind la bursa Herder, trebuie menționat că ea nu se primește din senin, ci în urma unei recomandări venite din partea unui laureat al Premiului Herder. Ori, procurorul clujean nu a lăsat să se vadă niciodată cine a fost ”binefăcătorul”. Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să obțină un punct de vedere din partea lui Fabian Gyula, dar nu a răspuns apelurilor telefonice sau întrebărilor adresate pe mail.

Ulterior, fostul procuror clujean a transmis că nominalizarea a venit din partea unui poet din secuime.

”Am fost nominalizat de domnul Kányádi Sándor (1929-2018) unul dintre cei mai multiculturali poeti ai României, membru marcant al Uniunii Scriitorilor din România. Totodatã raportat la faptul cã dânsul era poet iar eu jurist, am primit un acord dispensã din partea Fundatiei Alfred Toepfer FVs din Hamburg pt a putea studia dreptul la Viena”, a declarat Gyula. Poetul Kányádi Sándor a primit Premiul Herder în anul 1995.

Spre exemplu, în 1993 laureați ai premiului Herder au fost Răzvan Theodorescu, istoric de artă român și György Kurtág, compozitor maghiar.

Comisia de la Veneția nu-l vrea pe fostul procuror clujean ca Avocat al Poporului

Pe de altă parte, Comisia de la Veneția critică, într-o scrisoare trimisă președinților Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu, revocarea Avocatului Poporului Renate Weber. În scrisoare se solicită explicații privind revocarea lui Renate Weber înainte de termen. Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a acuzat astăzi, la Parlament, că documentul este ținut „ascuns” de cei doi președinți Ludovic Orban și Anca Dragu.

”Directoratul general Drepturile Omului și Statul de Drept
Comisia de la Veneția

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Doamnă Președinte a Senatului,

Comisia de la Veneția a fost informată de intenția Parlamentului de a o demite din funcție pe doamna Weber, Avocatul Poporului din România.

Se pare, într-adevăr, că la o ședință comună a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ținută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate și dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 și 2020, s-a dat un vot de respingere.

În același timp, se pare că acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din funcțiile sale.

Dacă prezentarea și dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului în fața Parlamentului constituie o bună practică, care este prevăzută în Principiile de protecție și promovare a instituției Ombudsmanului („Principiile de la Veneția”), și este susținută de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, condițiile legitime pentru întreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează:

„11. Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege. Aceste condiții se referă numai la  criteriile esențiale de „incapacitate” sau „incapacitate de a îndeplini atribuțiile”, „conduită necorespunzătoare” sau „culpă ”, care trebuie interpretate îndeaproape. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcție a Ombudsmanului – chiar de către Parlament sau de către o instanță la cererea Parlamentului – trebuie să fie cel puțin egală cu, și de preferință mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă și prevăzută de lege.”

Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său.
Între timp, vă rog să acceptați expresia celei mai înalte considerații.

Gianni BUQUICCHIO, Președintele Comisiei de la Veneția”

3 COMENTARII

 1. Viitorul Avocat al poporului roman, fostul procuror cu colocvii revizioniste Fabian Gyula NU ARE NICI O BURSA HERDER, ci doar, mai mult ca probabil UN FALS IN DECLARATII completat cu UZ DE FALS IN FORMA CONTINUATA pentru ca da bine sa te declari bursier Herder. El cu mana lui declara in CV ca a urmat ~bursa Herder~ la Viena pentru o perioada de 9 luni intre 01.10.1995-30.06.1996, iar, o bursa Herder normal are o durata de 4 ani si este acordata la alegerea unui laureat al Premiului Herder. Tocmai pentru ca stie ca se foloseste de un fals in declaratii, indulceste in timp bursa Herder si o declara bursa Herder-Boltzmann care este un ONG din Viena. Dar, ce conteaza falsurile cand interesele de partid justifica sa pui ~Lupul paznic la oi.~? Ce mai, mare profesionist acest procuror neotortionar care a executat oameni la comanda fara a le respecta drepturile de om! Tot asa o fi facut si la Revolutia din Timisoara din 1989, cand satisfacandu-si stagiul militar la Timisoara o fi tras sau n-o fi tras in oameni la Revolutia din 89, intr-un stagiu militar ultraredus chiar si pentru TR-isti, de doar 5 luni din oct 1989 si martisor1990. Intradevar, multe controverse in biografia sa!? Cum o fi reusit sa fie prezent concomitent si sa isi faca munca la diverse parchete incepand cu oct1994, cand a devenit procuror la Târgu-Secuiesc, iar, din semestru II 1998 in paralel cu procuror la Judecatoria Turda, incepe ~la plata cu ora~la UBB si cu toate asteadin oct 1995 si pana in dec 2006 face constant cel putin un stagiu pe an la diverse cursuri si burse de pregatire, majoritatea in Austria, Ungaria si Germania. O fi mafalda, ce mai, de poate fi in 2-3 locuri concomitent. Ar fi de verificat pontajul de la parchete si UBB, nu credeti? Da, de asta acum merita si pensie speciala si salar si sigur acum dupa atat de multe studii în managementul diversităţii etnice, in care nu sustine autonomia etnica ci doar o justifica, chiar daca niste extremisti autonomisti, ca avocat al poporului va apara drepturile romanilor, sau oare or fi ~budos olahi~ pentru el? Doamne, cantam continuu Desteapta-te romane, dar, nu o facem niciodata. Asta va anula pensiile speciale, cumulul pensiei cu salariul de la buget, ca doar are una, va tine de integritatea nationala si nu va sustine autonomia. Curios cum se face ca toti colegii de an ai lui Boc sunt atat de bine ~pregatiti~ la fel cu Gyula si Kovesi si Andrea Chis. Iar, el cu siguranta este un vasnic aparator al dreptatii si adevarului, ce mai!

 2. VIITORUL AVOCAT AL POPORUI… CARE POPOR?
  Fabian Gyula a primit aviz favorabil pentru funcția de Avocat al Poporului, susținut de PNL și UDMR. Omul născut în Valea Seacă-Covasna este meseriaș iar la audierea în comisii AUR și PSD l-au atacat previzibil, cu acuzații de ”trădător, agent al serviciilor ungare”. Este o acuzație gravă pe care agresorii habar n-au avut s-o susțină dpdv juridic, deși erau membrii ai Comisiilor juridice ale celor două Camere.
  Așa că vreau să fac eu o sesizare referitor la candidatul maghiar, szeretnék panaszt tenni!
  Gyula bacsi a spus la comisii că vrea să fie ”scutierul” poporului român – nu râdeți, omul poate că e bine intenționat!
  Numai că el a jurat să fie loial Ungariei, la obținerea cetățeniei maghiare, pe care o deține. Viitorul avocat al poporului a rostit următoarele cuvinte:
  ”Jur solemn că voi considera Ungaria patria mea. Voi fi un cetățean loial al Republicii Ungare și îi voi onora și respecta Constituția și legile. Îmi voi apăra țara cu toată puterea mea și o voi sluji pe măsura priceperii mele.”
  (Én esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. Magyarországnak hű állampolgára leszek, az Alaptörvényt és a jogszabályokat tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom. Isten engem úgy segéljen.)

  Cum facem?
  Cum ar zice Gyorgy Szimon aka George Simion, ez teljesen elfogadhatatlan, asta este complet inaceptabil!
  Chiar nu vede nimeni vreo incompatibiltate între calitatea de cetățean maghiar și cea de Avocat al poporului în România?
  Ki a felelős itt? Cine e responsabil pentru situația asta ridicolă?
  No, îi bai mare, Simioane! Fii bărbat și du-te la Gyula bacsi, scote-l din clădire la votul final și spune-i așa: Ez a hely egy szeméthalmaz! Intézzük el ezt odakint! Locul ăsta e o cocină! Hai să rezolvăm asta afară!
  Hai, mă, c-am glumit! Mai bine cântăm pe partitura următoare:
  Cine trece-n Valea Seacă? Este Gyula, las’ să treacă!
  Poate ar trebui să redenumească instituția: Avocatul bipolar al poporului!

 3. STIRE FALSA VEHICULATA DE PRESA PRIN MANIPULARE!
  Vasnicul candidat controversat la functia de Avocat al Poporului a plasat presei raspunsul ca la49 de ani s-a pensionat si a obtinut o pensie speciala sau de serviciu cum a indulcit-o el de peste 10.000 lei. DAR ASTA ESTE O MINCIUNA PRIN OMISIUNE VEHICULATA CA STIRE FALSA DE PRESA. Aceasta pentru ca din ultima sa declaratie sa de avere incarcata pe site-ul https://www.csm1909.ro/ViewFile.ashx?Guid=1ee49b7c-3547-4f2c-b23c-93460eb6196b&Signature=6198265 rezulta ca pentru activitatea de procuror la Curtea de Apel Cluj in anul 2019 a incasat in total suma de 212.702 lei, avand o medie lunara de 212702/12=17725,16666666667 lei/luna, deci aproximativ 18.000 lei/luna salar. Dar, asta e salariul mediu pe anul 2019 si nu 2020, care cu siguranta a fost mai mare. Oricum este notoriu ca in cazul magistratilor algoritmul de calcul al pensiei face ca pensia obtinuta sa fie mai mare decat ultimul salariu. Adica in cazul concret al ”scutierului” Fabiian Gyula, care probabil doreste sa apere boborul cu bulanul de scutier, ultimul salariu cunoscut la nivelul anului 2019 este de aproximativ 18.000 lei, adica 180 milioanelei vechi! Halal, adica are o pensie ”de serviciu” care depaseste 18.000 lei, deci de aproape 20.000 lei si NU ASA CUM A MINTIT PRIN OMISIUNE O TARA INTREAGA, pensia lui ”de serviciu” NU DEPAȘEȘTE DOAR 10.000 lei cum DECLARAT FALS vasnicul procuror epuziat de munca de magistrat ”bursier si excursionist”, ci, IN REALITATE DEPASESTE 18.000 LEI, ADICA SE APROPRIE DE 20.000 lei. UN MIZILIC ca in loc de peste 10.000 lei pensie speciala incaseaza apropape 20.000 lei, ADICA APROPAE DUBLU. Raposatul din 1989 ar spune ca: ASTA E MINCIUNA IN FAȘ si foarte foarte mult tupeu și aroganță la adresa POPORULUI ROMAN pentru care vrea să fie ”scutier” si sa-l apere probabil cu bulanul si minciuna, fie ea si prin omisiune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here