La începutul lunii decembrie 2015, generalul Ioan Sârbu, fost şef al Direcţiei medicale din MAPN, i-a făcut o plângere penală fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea pentru plagiat şi constituire de grup infracţional organizat. Numai că, în plângere, generalul Sârbu a strecurat şi o lovitură actualului procuror general al României. A cerut procurorilor să îl cerceteze pe conducătorul de doctorat Gabriel Oprea pentru că l-ar fi instigat pe Bogdan Licu să plagieze în teza de doctorat.

Procurorul copy-paste

În plângerea penală formulată de generalul Ioan Sârbu, acesta reclamă că foștii miniștri Gabriel Oprea, Sorin Câmpeanu și Mihnea Costoiu, împreună cu Virgil Muraru, vicepreședintele Consiliului Național de Etică, au constituit un grup infracțional organizat pentru a-l apăra pe Oprea în fața acuzațiilor că și-ar fi plagiat doctoratul și că ar fi coordonat lucrări de doctorat suspecte de plagiat. Între lucrările pe care le-a considerat suspecte de plagiat, generalul Ioan Sârbu ar fi indicat inclusiv teza de doctorat a procurorului general Bogdan Licu, lucrare realizată în coordonarea lui Gabriel Oprea.

Ioan Sîrbu a arătat că membrii CNECSDTI, împreună cu experții care au analizat teza respectivă, toți prin încălcarea atribuțiilor ce le reveneau ca experți independenți sau ca membri ai Consiliului, fiind obligați să se conformeze Regulamentului de funcționare CNECSDTI, au constiuit împreună cu Gabriel Oprea, Sorin Câmpeanu și Mihnea Costoiu, un grup infracțional organizat care urma să-l absolve pe Gabriel Oprea de acuzația ”plagiat”, aspect confirmat, în opinia lui Ioan Sîrbu, de concluzia finală stabilită prin raportul din iulie 2015, în sensul că Gabriel Oprea nu și-a plagiat teza de doctorat la momentul susținerii ei, în 2011. Generalul Sîrbu a invocat afirmațiile lui Marian Popescu, profesor în cadrul Universității București argumentând că acesta s-a pronunțat în sensul că teza de doctorat a lui Gabriel Oprea este un ”plagiat veritabil”.

De asemenea, în cuprinsul denunțului său, Ioan Sîrbu, precizează că uzând de calitatea sa de conducător de doctorate, Gabriel Oprea a instigat la ”plagiat” și pe alți autori care și-au susținut tezele de doctorat. Printre cei enumerați, se află și Bogdan Licu, actualul procuror general, cu privire la teza acestuia de doctorat, intitulată ”Corupția – risc major la adresa securității naționale”.

În cazul lui Bogdan Licu, raportul de constatare tehnico-științifică a constatat că din totalul de 11.598 de rânduri ale tezei de doctorat (excluzând cuprinsul și pagina de gardă), un număr de 1807 de rânduri au fost identificate ca fiind reproduse parțial din bibliografia pusă la dispoziție de către organele de urmărire penală. Astfel, un procent de 26,62% din textul lucrării de doctorat ”Corupția- risc major la adresa securității naționale”, autor Bogdan Dimitrie Licu, reprezintă o reproducere parțială din lucrările indicate de procuror ca materiale de comparație.

Lipsesc declarațiile privind originalitatea tezelor de doctorat

Jurnalista Emilia Șercan a fost martor în acest dosar și a oferit indicii despre eventualele declarații false pe care atât făptuitorul Gabriel Oprea le-a dat, cât și cei patru făptuitori: Neagu (Popescu) Adela Loredana, Radu Diaconescu, Bogdan Licu și Mihai Stănișoară. Însă, vizați în dosarul penal nu au completat declarația privind originalitatea lucrării de doctorat, obligativitatea instituită prin Legea nr. 1/2011 a educației naționale. Cu privire la acest aspect, procurorul spune că lipsa acestor declarații nu este sancționată de lege.

”Deși, într-adevăr obligativitatea acestor declarații a fost instituită prin Legea nr. 1/2011 a educației naționale, în cazul celor patru făptuitori declarațiile respective nu s-au dat. De la ANIMV ne-au fost transmise și dosarele constituite pentru fiecare doctorand, dintre cei patru enumerați, fiecare dosar find analizat în parte. După cum am evidențiat, declarațiile lipsesc atât din conținutul dosarului, cât și din opisul înscrisurilor conținute, nefiind trecută eventuala lor inserare. Pe de altă parte, lipsa unei asemenea declarații nu este sancționată de lege, Legea nr. 1/2011 neincriminând absența declarației doctorandului, ci a consemnării ei de către conducătorul acestuia de doctorat”, arată procurorul în ordonanța de clasare.

De asemenea, declarația jurnalistei Emilia Șercan a relevat nerespectarea dispozițiilor de citare în cadrul tezelor de doctorat susținute de către cei amintiți mai sus.

Păcatele au fost spălate de procuror

Procuroarea de caz Alexandra Mihai din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus inițial începerea urmăririi penale ”in rem”, pentru infracțiunile de instigare la plagiat și abuz în serviciu. După administrarea probelor, ea a dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Bogdan Licu, Florica Diaconescu, Adela Popescu și Mihai Stănișoară, pentru „eventuale infracțiuni de plagiat săvârșite de aceștia”, dar și pentru fals în declarații.

Cu toate acestea, procurorul Alexandra Mihai a dispus în 06 august 2018 ordonanță de clasare pentru cele 42 de infracțiuni adunate în acest dosar. Bogdan Licu a beneficiat de prescrierea faptei pentru acuzația de plagiat; în cazul infracțiunii de fals în declarații, procuroarea a constat că fapta nu există.

”Clasarea cauzei sub aspectul a trei infracțiuni referitoare la

 făptuitorii Neagu (Popescu) Adela Loredana, Bogdan Dimitrie Licu și Florica Diaconescu, prev. de art. 141 din Legea nr. 8/1996 (text aplicabil de la data de 1.02.2014), respectiv de ”…fapta persoanei care își însușește, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor și o prezintă ca pe o creație intelectuală proprie”, întrucât a devenit prescirpția răspunderii penale. (…)

Clasarea cauzei sub aspectul a cinci infracțiuni de ”fals în declarații” referitoare la făptuitorii Gabriel Oprea , Neagu (Popescu) Adela Loredana, Bogdan Dimitrie Licu, Florica Diaconescu și Mihai Stănișoară întrucât fapte nu există”, se mai arată în soluția de clasare.

1 COMENTARIU

  1. Toate aceste nelegiuri–nici nu mai amintesc de etica si morala–, se fac absolut constient. Sa nu va imaginati ca acesti humanoizi se vor shimba. Nici ce de dinainte: Marga, Puscas cu acolitii lui Paun, etc., Gr. Zanc, I. Aurel Pop, Ioan Rus, chiar Vasile Dancu, Gh. Maior, si altii cu sutele de la Cluj, Ardeal SI Banat. O tragedie de care nu vom scapa in timpul vietii noastre. Si totusi II VOTAM. DE CE ?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.