La începutul acestui an unul dintre cei mai controversaţi procurori din cadrul structurii DNA, Gheorghe Bocşan, a cerut transferul de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De-a lungul timpului, procurorul Bocşan a fost acuzat de tortură, l-a trimis în judecată pe patronul OTV, Dan Diaconescu, le-a înscenat unor poliţişti de frontieră o faptă, de care, ulterior, au fost achitaţi definitiv, însă, l-a “spălat” de toate acuzaţiile pe clujeanul Toma Rus, fost secretar de stat la MAI şi fost şef al BCCO Cluj.

Din cadrul structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), mai mulţi procurori şi-au făcut cereri pentru a fi mutaţi la diferite parchete de instanţă. Această “fugă” este motivată de dosarele cu dedicaţie pe care procurorii respectivi le-au ţinut la sertar pentru a le scoate la momentul oportun sub forma unor lovituri politice.

Printre “procurorii dezertori” se numără şi Gheorghe Bocşan care, la începutul acestei luni a făcut o cerere la CSM în care îi exprimă dorinţa de a fi mutat de la DNA la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Bocşan este procurorul care l-a trimis pe Dan Diaconescu în judecată în baza unor probe, în opinia avocatului Gheorghiţă Mateuţ, susceptibile.

“În cauză nu sunt indicii şi probe temeinice care să justifice luarea măsurii arestării preventive faţă de Diaconescu Dan. Procurorul nu a indicat nici măcar o probă sau un simplu indiciu din care să rezulte că inculpatul a săvârşit o faptă penală. Procurorul a invocat doar convorbiri de pe înregistrările transcrise parţial în propunere, sunt fragmente, nici măcar nu sunt transcrieri integrale ci sunt fragmente, rupturi din text, astfel cum a recunoscut procurorul, convorbiri purtate între alte persoane. Nu a fost invocată nici măcar o convorbire proprie a inculpatului Dan Diaconescu.”, explica avocatul Mateuţ.

 

Acuzat de tortură

Pe numele magistratului Gheorghe Bocşan există un denunţ conform căruia el este acuzat de instigare la mărturie mincinoasă, arestare nelegală şi cercetare abuzivă, tortură şi represiune nedreaptă, toate aceste fapte intrând sub incidenţa Codului Penal. Agenţia de Investigaţii Media (AIM) a făcut public acest denunţ care face obiectul dosarului penal nr.12/P/2008 al DNA şi nr.2232/2/2010 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală. “Infracţiunea de instigare la mărturie mincinoasă (art.25 rap. la art.260 alin.4 C.pen.) constă în aceea că, la data de 6 martie 2010, apelând la serviciile unui interpret, pentru a traduce, din limba turcă în limba română, declaraţiile mai multor martori de origine turcă (Seker Serdar, Seker Sefa, Cengiz Binali ş.a.), numitul Bocşan Gheorghe a cerut interpretului să semneze traducerile declaraţiilor respective, în condiţiile în care acei martori nu au fost audiaţi – după cum demonstrează faptul că, în dosarul menţionat, nu există declaraţiile olografe ale martorilor turci audiaţi.

Infracţiunea de arestare nelegală (art.266 alin.1 C.pen.) constă în aceea că, la data de 9 martie 2010, numitul Bocşan Gheorghe a dispus reţinerea inculpaţilor Guiu Lucian-Cătălin, Barbor Bogdan, Micu Iustin şi Grama Dănuţ – fără să fie îndeplinită nici una din condiţiile prevăzute în art.143 C.pr.pen., respectiv fără să existe probe sau indicii temeinice că susnumiţii ar fi săvârşit o infracţiune, şi fără să existe vreunul din cazurile prevăzute în art.148 C. pr.pen”, arată textul plângerii formulate pe numele procurorului Bocşan.

 

Procurorul Bocşan, a dat mâna şi cu Toma Rus

Procurorul Gheorghe Bocşan a avut o serie de legături şi cu fostul şef al BCCOA Cluj, Toma Rus, atunci când asupra lui au planat o serie de acuzaţii penale. Gazeta de Cluj a prezentat în numerele anterioare o serie de anchete în care a adus în atenţia publică relaţiile stabilite între Toma Rus şi Gheorghe Bocşan, procurorul DNA. Conform unor informaţii, Bocşan ar fi intervenit pentru rezolvarea acestor probleme. În primul rând este vorba despre afacerea Telemobil, în care Rus a închiriat un apartament firmei Telemobil, iar a doua acuzaţie a fost făcută în legătură cu “jongleriile” financiare orchestrate de Rus cu un spaţiu al SC Piscicola pe care l-a închiriat Băncii Transilvania la suprapreţ. Astfel, procurorul Bocşan Gheorghe de la DNA Bucureşti l-a scos de sub urmărire penală pe Toma Rus sub aspectul comiterii a nu mai puţin de opt fapte penale şi a încălcării legii pentru următoarele infracţiuni: art. 256 – primirea de foloase necuvenite, art. 194 – şantaj, art. 254 – luare de mită şi alte infracţiuni conexe infractorilor de mare corupţie.

De asemenea, Bocşan s-a ocupat şi de un dosar disjuns din dosarul de privatizări frauduloase în care fostul ministru Zsolt Nagy şi spionul Stamen Stanchev au fost condamnaţi pentru corupţie. Însă, în dosarul instrumentat de Gheorghe Bocşan, Stanchev şi Nagy au primit soluţia de neîncepere a urmăririi penale.

A fost acuzat şi de tortură

Conform plângerii depuse,”infracţiunea de tortură (art.267¹, Cod Penal) constă în aceea că, în luna martie 2010, numitul Bocşan Gheorghe, în calitatea sa de procuror în cadrul DNA, a declanşat un Proces Penal împotriva celor 4 inculpaţi, supunându-i pe aceştia unor puternice suferinţe fizice şi psihice, în scopul de a-i pedepsi pentru faptul că, în toamna anului 2007, Poliţia de Frontieră de la Aeroportul Internaţional Băneasa (unde, la acea dată, îşi desfăşurau activitatea cei patru inculpaţi) nu a permis intrarea în ţară a unui număr de 7 cetăţeni turci (printre care şi pretinşii martori audiaţi în cauză), ca şi pentru faptul că unuia dintre aceştia (Seker Serdar) i s-a întocmit Dosar Penal, de către acelaşi organ de poliţie, pentru deţinerea ilegală a unui cartuş.

 

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here