Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a afirmat, luni, că Direcţia Naţională Anticorupţie este „o maşină care are capacitate”, dar în acest moment „nu are ce să macine”, în urma unor decizii ale Curţii Constituţionale şi modificări legislative, informează Agerpres.
Întrebată de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în cadrul interviului pentru un nou mandat la şefia Parchetului General, despre viitoarele modificări privind competenţele DNA şi DIICOT, Scutea a răspuns:
- „Părerea mea este că DNA este o maşină care are capacitate, dar în acest moment nu are ce să macine, pentru că au intervenit decizii ale CCR, au intervenit modificări normative în aşa fel încât suntem undeva unde este loc să mai adăugăm. Au poliţişti, pentru că încă suntem în perioada în care o suplimentare acordată de Guvern pe numărul mare de posturi îşi produce efectele, plus specialişti”.
Ping-pong cu evaziunea fiscală
Ea a adăugat că este destul de „rezervată” în privinţa atribuirii unei competenţe la DNA pentru evaziunea fiscală.
- „Din punctul meu de vedere, a fost un ping-pong, îmi amintesc din perioada în care am fost adjunct, între DNA, DIICOT şi parchetele nespecializate cu cauzele de evaziune fiscală. Cred că aici lucrurile trebuie să rămână foarte, foarte clare, sunt destul de rezervată în privinţa atribuirii unei competenţe la DNA pentru evaziunea fiscală. A fost avansată, cred, în nişte poziţii publice ale domnului Bologa suma de 5 milioane de euro, în aşa fel încât să rămânem pe un plafon de 5 până la 10 milioane dacă este transfrontalier, care se va duce spre EPPO”, a spus Scutea.
Cei doi candidaţi pentru funcţia de procuror general al României – Gabriela Scutea şi Alex Florin Florenţa de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – susţin luni interviul, în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.