Noi suspiciuni legate de modul în care Justiția a abordat o speță referitoare la teza de doctorat a liderului PNL, Nicolae Ciucă, au ieșit la iveală. La începutul acestui an, în timp ce se desfășura procedura de numire pentru un post de conducere în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – o decizie politică – procurorul Mihaiela Iorga-Moraru, nominalizată în noiembrie 2023 pentru această poziție, a încheiat o anchetă în care cerceta modul de repartizare al unui dosar de la Curtea de Apel București referitor la doctoratul lui Ciucă. Este de remarcat că Mihaela Iorga Moraru a fost propusă pentru funcția de șef al secției de combatere a corupției din DNA (poziție de maximă importanță) de către ministrul justiției, Alina Gorghiu (PNL), și numită de președintele Klaus Iohannis, în ciuda avizului negativ al secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
La 4 ianuarie 2024, procurorul Iorga-Moraru a clasat ancheta privind manipularea repartizării dosarului prin care președintele PNL, Nicolae Ciucă, a obținut anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat. La 11 ianuarie 2024, la propunerea unui ministru PNL, Iorga-Moraru a fost numită procuror-șef al Secției de combatere a corupției din DNA, cu toate că Secția de Procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ pentru această numire.
În 2022, dosarul a ajuns în mod suspect pe masa lui Marius Iosif, un judecător apropiat de PNL, care a admis acțiunea lui Ciucă și l-a scos dintr-o situație extrem de delicată. După acest episod, Iorga-Moraru a început urmărirea penală in rem, existând suspiciunea că procedura de repartizare a dosarului a fost manipulată.
În noiembrie 2023, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, propusă de Ciucă în PNL, a nominalizat-o pe Iorga-Moraru pentru funcția-cheie din DNA. La 4 ianuarie 2024, aceasta a închis dosarul legat de manipularea repartizării dosarului.
O săptămână mai târziu, deși avizul dat de Secția de Procurori din CSM a fost negativ, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcție a Mihaielei Iorga-Moraru.
În 2022, dosarul lui Ciucă a fost schimbat în mod suspect în sistemul judiciar și a ajuns pe masa unui judecător care a fost înalte funcții publice chiar sub PNL. Acest judecător a admis cererea lui Ciucă și a anulat sesizările de plagiat. Câteva săptămâni mai târziu, judecătorul s-a pensionat.
Acțiunea Asociației Declic de a formula plângere penală pe această speță în august 2022 a fost ignorată inițial, dar Iorga-Moraru a preluat această acuzație în octombrie 2022 și a extins urmărirea penală. Mai târziu, în noiembrie 2023, Iorga-Moraru a fost numită procuror-șef la DNA.
Avocatul Asociației Declic, Toni Decean, a declarat că va contesta decizia de clasare la instanță, deoarece consideră că este ilegală.
În concluzie, aceste evenimente ridică întrebări legate de independența justiției și de influența politică asupra acestui domeniu.
Câteva zile mai târziu, pe 8 noiembrie 2023, G4Media.ro a trimis la Ministerul Educației, instituție care asigură partea juridică pentru CNATDCU, întrebarea ce se va întâmpla cu analiza tezei lui Ciucă.De precizat că, teoretic, pe baza unor noi prevederi legale, CNATDCU nu mai poate emite decizii de plagiat, ci doar să întocmească rapoarte care să fie trimise unei instanțe de judecată, aceasta fiind cea care decide dacă suspiciunile se confirmă sau nu. În ciuda faptului că de la momentul adresei G4Media.ro au trecut aproape trei luni și jumătate, iar Legea 544/2001 privind informațiile de interes public obligă autoritatea să răspundă în maximum 30 de zile, G4Media.ro nu a primit o reacție nici până astăzi. În această dimineață, un reprezentant al Biroului de Presă a declarat că ”Răspunsul este la Direcția Juridică, vom verifica”. Și Marian Henzulea, unul dintre cei trei petenți din 2022 care au depus sesizare pentru teza lui Ciucă pornind de la articolul Emiliei Șercan a încercat, fără succes, să afle în aceste zile ce se întâmplă cu analiza acestui doctorat. El a discutat telefonic cu Elena Panciu, coordonatorul Secretariatului Tehnic al CNATDCU care i-a transmis că ”Dacă există o decizie a unor instanțe, probabil ar fi trebuit să ne parvină prin intermediul Direcției juridice a Ministerului Educației. Dacă există o decizie care trebuia pusă în aplicare la nivelul Secretariatului tehnic, am fi avut-o și probabil că s-ar fi întâmplat ceva. (…) Cel mai bine este să vă adresați direct Direcției juridice și să întrebați dacă a fost făcută comunicare și ce decizii s-au luat.” Pentru G4Media.ro, Henzulea, care în prezent este voluntar la inițiativa civică ”Integritate pe Bune”, a adăugat că ”Urmează să trimit o cerere către Ministerul Educației să-mi spună când au primit hotărârea Înaltei Curți și ce au hotărât mai departe legat de sesizarea mea”. În 2022, ministrul Educației, Ligia Deca, membru PNL și subordonată a lui Ciucă pe linie de partid, a fost acuzată că ar fi venit la o ședință CNATDCU cu scopul de a bloca verificarea doctoratului altui lider liberal, Nicolae Bode. voluntar la inițiativa civica “Integritate Pe Bune”
Coruptie, coruptie , o mana spala pe alta si amindoua pe plagiatorul Ciuca. Rusine Morarito!
Sa trag pamant pe ei procurori si judecatori corupti! Au si salarii mari si pensii supermari la 45 de ani. Si 60% din ei sunt si corupti. Democratia si sistemul justitiei ne duc in evul mediu. La sapa de lemn. Vai, ca nu i-ar trazni Dumnezeu la o asemenea fapta, dupa ce depun juramant. Viermi de oameni. Jeguri. Sri ii baga pe toti in sistem si in functii, sa beneficieze un Basescu si un Iohanis& Ciuca.
Nu ete singurul. Si judecatoarea Farcas-Hangan a promovat in aceeasi situatie (sau situatii).
Dar respectam deciziile judecatorilor si nu comentam, deci mucles
Cine este de acord cu o astfel de ”justiție”, pensii speciale, prescripții în cazuri de corupție etc, să voteze cu PSD, PNL, UDMR.