Inspecția Judiciară l-a iertat pe procurorul Liviu Lascu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj. Împotriva lui au fost depuse sesizări pentru că postat pe contul de Facebook mai multe articole cu temă politică și i-a criticat pe președintele Klauss Iohannis, fostul premier Nicolae Ciucă sau ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.Potrivit  art. 271 lit. c din Legea nr. 303/2022 procurorii nu au voie să desfășoare activități cu caracter politic sau să își manifeste convingerile politice în public sau în timpul serviciului. Pe de altă parte, fostul judecător Cristi Danileț a fost sancționat de mai multe ori pentru chestiuni similare. 

În  9 aprilie 2024, secția pentru procurori în materie disciplinară a decis să respingă plângerea făcută de Inspecția Judiciară împotriva procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj.

„Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului Lascu Liviu Alexandru, procuror militar în cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, cercetat sub aspectul săvârșirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. c) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ca neîntemeiată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 9 aprilie 2024”, arată minuta secției pentru procurori din cadrul CSM.

El a fost şef interimar al Secţiei militare a DNA în mandatului fostului şef DNA Crin Bologa. Inspecția Judiciară i-a făcut plângere disciplinară în noiembrie 2023, pentru „desfășurarea de activități cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în public sau în timpul serviciului”, potrivit unui comunicat de presă al IJ.

„Fapta procurorului LASCU ALEXANDRU LIVIU de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, la data sesizării delegat în funcția de procuror șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, care, în zilele de 21.10.2021, 6.03.2023 și 17.04.2023 a distribuit pe pagina personală de Faceebok Liviu Lascu trei articole de presă cu temă politică, la primul din ele adăugând și un comentariu propriu, întrunește elementele constitutive ale abaterii disciplinare justificate de către inspectorii judiciari”, se arată în comunicatul IJ.

Practic, el a postat pe Facebook editoriale ale jurnalistei Ioanei Ene Dogioiu în care aceasta critica faptul că fostul şef al DNA Crin Bologa nu a mai fost propus pentru un nou mandat în fruntea parchetului anticorupţie şi se exprima critic la adresa şefului statului Klaus Iohannis şi a actualului şef al DNA Marius Voineag.

În 6 martie 2023, Lascu a postat pe contul său de Facebook un material din site-ul spotmedia.ro, intitulat „Exigența ministrului Predoiu și dosarul Ciucă. Planul justiției perfect controlate”. Era un material de susținere la adresa fostului șef DNA Crin Nicu Bologa, care îl adusese în structura DNA pe Liviu Lascu. În articol se susținea că „înlăturarea lui Bologa face parte, în mod evident, parte din planul Justiției perfect controlate în punctele sensibile”. În același articol, ministrul Justiției de la acea dată, Cătălin Predoiu, era acuzat că refuza să spună cine l-a recomandat pe noul șef al DNA și îl gratula pe Marius Voineag cu apelativul de „Mache”, acesta fiind acuzat că, prin deschiderea dosarului pe plagiat pentru premierul Nicolae Ciucă, a blocat cu intenție verificările pe plagiat ale șefului PNL.

De asemenea, in 17 aprilie 2023, procurorul Lascu a distribuit pe contul său de Facebook un alt articol din spotmedia.ro, cu titlul „Iresponsabilitatea lui Klaus Iohannis. Și de ce nu e Bolojan premier”. O analiză care conținea un atac la președintele Klaus Iohannis, precizându-se că iresponsabilitatea ar fi cel mai potrivit cuvânt pentru acesta.

Procurorul Lascu i-a anchetat pe SRI-iști până i s-a luat dosarul

În februarie 2024, șeful DNA, Marius Voineag l-a schimbat pe Liviu Lascu din funcția de șef al serviciului militar din DNA. El instrumenta un dosar privind achiziții făcute de SRI care viza 6 angajați SRI din care doi ofițeri superiori, astfel că i s-a luat și ancheta. Investigația lui Lascu arată că SRI a plătit produse de 2,4 milioane de lei, deși mai bine de jumătate din produse nu au fost recepționate.

După ce dosarul a fost preluat de Voineag, ancheta a fost clasată și angajații SRI lăsați în pace.

Dosarul achizițiilor SRI a fost disjuns în februarie 2023 dintr-un dosar mai mare deschis la Secția a II-a DNA privind achiziții făcute de IGPR, Poliția Capitalei, IPJ Călărași şi Poliția Sectorului 1. Aceste instituții au plătit în jur de 10 milioane de lei pentru echipament militar niciodată livrat integral.

Banii, spun surse judiciare, ar fi fost încasați de o singură firmă cu 3 angajați, aparținând, cel puțin în acte, unui pensionar care a lucrat și în SPP, și în IGPR.

Între decembrie 2022 și februarie 2023, procurorii Secției a II-a au făcut percheziții și au ridicat documente, au făcut audieri.

În urma perchezițiilor, procurorii ar fi descoperit și achiziții plătite de SRI aceleiași firme, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei, parțial nelivrate. Această parte a dosarului a fost declinată către serviciul militar DNA.

În martie, procurorul Liviu Lascu a făcut o percheziție la SRI, despre care presa a relatat. Potrivit spotmedia.ro, au fost ridicate documente, computere și, potrivit surselor apropiate anchetei, era de așteptat în perioada următoare o percheziție informatică. 

La 1 aprilie, conducerea DNA a fost preluată de Marius Voineag, după o prestație lamentabilă la interviul de la Ministerul Justiției, unde a fost respins de întreaga comisie de interviu, cu excepția ministrului însuși și a unui secretar de stat PSD.

Una dintre primele griji ale lui Marius Voineag a fost să scape de procurorul Lascu. 

Cine este actualul șef DNA care a scufundat ancheta care îi viza pe SRI-iști

Marius Voineag, actualul șef DNA este caracterizat de foștii lui colegi drept un tip  ”școlit, inteligent, vorbește bine engleza. Nu este conflictual, dar este ca salcia, se îndoaie foarte ușor”.

Ca procuror de caz, Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca, dosarul Ultrapro Computers, dosarul manipulării pieței de capital privindu-l pe fostul șef al SIF Banat Dragoș Bîlteanu. Acest dosar este considerat de specialiștii din sistem pionierat în materie.

La Parchetul General, Voineag a intrumentat dosare de contrabandă și obținere ilegală de fonduri.

Procurorul Voineag a scris în declarația sa de avere că a primit 502.500 de lei la petrecerea de botez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.