Handyman.

România se confruntă cu o creștere a prețurilor la energie electrică și gaze fără precedent, iar statul român încearcă să iasă din acest haos ce durează de luni de zile.  În toată această poveste, singurii care au de câștigat sunt băieții deștepți, care obțin o victorie în fața statului român. Totodată, Guvernul a decis ca producția energiei pe lemne nu mai este profitabilă.

Pentru o mai bună înțelegere a situației în care se află producătorii de energie, trebuie să amintim de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022,  unde se precizează clar că  prețul lunar de vânzare a energiei electrice care depășește 450 de lei/ MWh va fi impozitat cu 80%. Reamintim că la începutul anului trecut, prețul mediu unui MWh era de 284 de lei, iar la un an distanță, după ce Guvernul a decis liberalizarea pieței la energie, MWh a ajuns să coste peste 1.000 de lei, ajungându-se și la 3.000 de lei MWh.

Ce a încercat statul să facă prin impozitarea cu 80% a prețului mai mare de 450 de lei pe MWh? Să pună punct speculei, iar agenții economici să nu mai împovăreze consumatorii. Cu toate acestea însă, realitatea este alta, luând în considerare faptul că liberalizarea pieței din 2021 a fost momentul perfect pentru „băieții deștepți” să declanșeze speculă cu energie, prin achiziționarea anticipată a energiei produsă de companiile statului. 

Mai exact, distribuitorii achiziționează energia de la intermediari (băieții deștepți), care au plătit deja energia în avans de la companiile de stat, cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica și CE Oltenia, care s-a scumpit, mult, artificial. 

Bâlbâielile guvernamentale și liberalizarea prost gândită 

Mai mult, OUG-ul dat de Guvern pune pe butuci producția de energie prin masa lemnoasă (biomasa), în contextul în care prețul de producție este dublu. Evident, și producția pe biomasă ar putea fi profitabilă, dar 1MWh va trebui să fie vândut mult mai scump, ceea ce ar duce la o creștere a prețului curentului.

De exemplu, ca să produci 1 MW prin arderea lemnului te costă 800 de lei, iar prețul în piață este de 1.200 de lei. Scădem cei 450 de lei stabiliți în OUG, iar diferența de 750 este impozitată cu 80%, adică 600 de lei merg la stat. Adunând prețul de producție (800 de lei) cu banii care vor merge la stat (600 de lei) rezultă 1400 de lei, prețul cheltuielilor producerii a 1MW, adică s-a mers în pagubă cu 200 de lei. 

Biomasa era văzută ca energie alternativă, dar a ajuns să nu mai fie rentabilă deoarece nu se poate încadra în prețul de 450 de lei. 

Mai mult, plafonând prețul de producție la acel standard, producătorii nu se pot încadra în el și vor fi nevoiți să închidă. Adică statul român scoate de pe piață pe cei care produc prin metode prea scumpe și rămân doar cei care se încadrez la 450 de lei 1 MWh, adică hidro, cărbune și eolian. Producătorii nerentabili o să dispară, în contextul în care tehnologia lor de a produce curent era prea costisitoare. De asemenea, oricât de multă speculă ar fi, statul român intervine și ia 80% peste 450 de lei și îl dă înapoi populației.

Ce se întâmplă cu „băieții deștepți”, dacă producătorii de energie electrică sunt „arși” la buzunare

Haosul privind prețul la energie a fost „controlat” de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a creat cele mai bune condiții pentru ca băieții deștepți să se reinventeze. Cu toate acestea, oficialul român a ieșit în față cu Ordonanța 27 și s-a pozat în rolul justițiarului care a început lupta împotriva acestora prin impunerea unei sancțiuni de 5% din cifra de afaceri. 

  1. „La art. 16, se introduce un alineat nou, alin. (7), cu următorul cuprins: Vânzarea succesivă a unor cantități de energie electrică sau gaze naturale de către traderi sau furnizori cu activități de trading, în scopul vădit de a crește prețul, se sancționează de către ANRE, cu amenda de % din cifra de afaceri.”

Printre cele mai importante companii de trading de la noi din țară sunt Tinmar Energy SA, Met Energy Romania SA, Energy Distribution Services SRL, Renovatio Trading SRL și Getica 95 Com SRL. 

De asemenea, și Guvernul Ciucă a „lovit” în „băieții deștepți” din energie, când au introdus pragul de 1.300 de lei/MWh, până la care se va face decontarea, în contextul în care costurile de producere a energiei, în special în cazul Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt de 10 ori mai mici. Mai exact, dacă acum se vinde energie cu 1.000 de lei/MWh, din cauza pragului propus de Guvern, prețurile se vor alinia către 1300 lei/MWh pentru a fi decontate de către statul român. 

Cine a provocat această criză? Statul român prin companiile sale (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia) care deține monopolul producției și-au vândut energia anticipat, la prețuri care sunt exagerate. 

Aceste creșteri de prețuri nu se vor tempera și vor continua și în perioada următoare, iar cei care vor avea de suferit sunt consumatorii, în contextul în care a fost redus plafonul de la 300 kwh la 255 kwh. 

Statul român a dovedit încă odată că nu poate controla funcționarea eficientă a propriilor structuri, de acest lucru profitând din plin „băieții deștepți.”

Citește și: Ministrul Energiei neagă cele 33 de decese de la Complexul Energetic Oltenia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.