Răzvan Cherecheș

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică, profesor în SUA şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, susține că după ce vor trece alegerile, măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus vor fi mult mai drastice.

Acesta a vorbit cu jurnaliștii DIGI 24 despre măsurile adoptate de Guvern şi efectele pe care acestea le au în rândul populaţiei.

„Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială şi părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe judeţe, pe oraşe, acolo unde rata de pozitivare este mare. Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măşti în spaţiile publice, rata de transmitere creşte, scad temperaturile, ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru şi de aceea avem sezonalitatea gripei”, spune Răzvan Cherecheş.

Acesta observă că situaţia electorală din România a făcut ca numărul amenzilor acordate celor care nu poartă mască să scadă, deşi amendarea celor indisciplinaţi ar duce la creşterea siguranţei cetăţenilor. Măsurile radicale se vor lua, crede expertul, abia după ce vor trece alegerile.

„Noi avem 91 de infecţii la 100.000 de oameni la nivel de ţară, în Melbourne, în momentul în care au ajuns la 60, au trecut la lockdown. Noi încă suntem relaxaţi pentru că avem alegeri, nu pentru că rata de infecţie nu ne solicită măsuri mai drastice. De aceea spun că după alegeri trebuie să ne aşteptăm la măsuri mai drastice. Nu avem de ales, rata de infecţie creşte continuu”, a arătat expertul în sănătate publică.

Cel mai mare impact negativ îl au știrile false, mai susține expertul în sănătate publică.

De asemenea, Răzvan Cherecheş crede că trebuie să ne obişnuim să trăim o perioadă îndelungată cu acest virus.

„Trebuie să fim conştienţi: chiar dacă va ieşi vaccinul, nu vom putea proteja toată populaţia, cu acest virus vom continua să trăim pe o perioadă lungă de timp. La şase luni, un an, probabil va trebui să ne revaccinăm. Virusul va continua să existe în populaţia nevaccinată. Deci, nu vom scăpa de acest virus, e aici să stea”.

Expertul în sănătate crede că deschiderea restaurantelor a fost o măsură riscantă.

„Reprezintă un risc masiv. Soluţia nu era deschiderea restaurantelor, era sprijin pentru restaurante, un program de sprijin finanţat de stat, oferit pe termen lung, pentru că în momentul în care oamenii mănâncă şi sunt în acelaşi spaţiu, riscul de infecţie creşte masiv, creşte de multe ori. Asta nu a fost o măsură bazată pe dovezi, a fost o măsură pur politică, pur ca să mulţumească industria HoReCa”, s-a exprimat Răzvan Cherecheş.

Citește materialul integral AICI.

4 COMENTARII

  1. O trompetă a politrucilor care ne conduc.. Infectările au crescut tocmai pt că purtatul măștii scade imunitatea și favorizează instalarea infecțiilor respiratorii.. Nu știu ce să mai inventeze ca să ne țină în case să poată fura nestingheriți..

  2. Scuzați, dar marele exper e doar un dobitoc care repetă papagalicește minciunile zilei. Și dacă vreți să răsplătiți guvernanții PNL pentru că au distrus țara, nu-i mai girați la alegeri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here